[#1] Mini i Edimax
Do mojego maczka mini podpiąłem AP Edimax. Do tej pory ustawienia IP miałem sztywne. Zaszła potrzeba zmiany na DHCP i mam problem - w całem mojej sieci domowej - pecet, laptop i komórka sieć jest ale nie mogę ustawić mini na DHCP. Do tej pory Edimax był ustawiny jako "Universal Repeater" a przy DHCP jest czapa. Zresztą nie wiem czy przedtem też było prawidłowo - pecet mnie widział jako serwer nazw ??? Jak powinienem ustawić Edimaxa aby było w porządku. Na razie wróciłem do ustawień static na mini jako ostatnia maszyna z zakresu ale....Problem pozostał.
Proszę o pomoc

[#2] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #1

Jeżeli to jest Edimax 7206APg i użyłeś go po prostu w celu "uradiowienia" miniacza, to powinieneś ustawić Edimaxa w tryb "Client Infrastructure". Wtedy mini będzie pobierał adresy przez DHCP z routera, z którym połączy się Edimax.

[#3] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #1

Edimaxy w trybie repeater uzywaja portu lan tylko do konfiguracji. Trzeba ustawic tryb kliencki tak jak mowi Krashan i bedzie dzialalo.
[#4] Re: Mini i Edimax

@mcbarlo, post #3

OK! który to:
AP
Station-AD Hoc
Station-infrastructure
AP Bridge-Point to Point
AP Bridge-Point to Multi Point
AP Bridge-WDS
No i już opisany Universal...
Wydaje mi się, że to station-infrastructure, ale...
czy tak?

[#5] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #1

Ja mam takiego jak Kraszan Edimaxa i działa z Pegiem bez żadnego problemu

[#6] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #4

Dobrze Ci się wydaje . Po wybraniu tego trybu musisz ustawić SSID swojej sieci oraz w "Security" rodzaj szyfrowania (zapewne WPA-2) i klucz szyfru. Potem każesz Edimaxowi wyszukać sieci i próbujesz połączyć się ze swoją. Jak się nie rąbnąłes w kluczu, to powinien się połączyć. Zapisujesz ustawienia i powinno banglać.

[#7] Re: Mini i Edimax

@G. Kraszewski, post #6

Dzięki Grzegorzu! Reszta jest poprawnie!

[#8] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #1

Z tymi Edkami na początku jest trochę pieprzenia ale jak już raz się ustawi to bangla jak trzeba. Jeżeli masz jeszcze jakieś problemy z konfigiem daj znać, prześlę Ci zrzuty ekranu z mojej konfiguracji.

[#9] Re: Mini i Edimax

@pampers, post #8

Ja nic z tego nie rozumiem!
W instrukcji do Edzia pisze jakie mają być ustawienia sieci aby go skonfigurować - wyraźnie u mnie pisze, że ma być na sztywno - u mnie wchodzę przez DHCP. Teraz po kilku kolejnych resetach piszę spod DHCP, ale nie wiem czy kolejne wejście mi się uda :D - Przed chwilą byłem na PPA z tych samych ustawień i kolejna podstrona - D..A ! :D
Zobaczę po resecie co się będzie działo...

Ostatnia modyfikacja: 30.10.2010 22:50:29
[#10] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #9

I TOTALNA BULBA !!!!
Po resecie zero sieci!
Teraz wróciłem do ustawień na sztywno...
Pampers! Podeślij coś niecoś...Proszę...

[#11] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #10

Jutro postaram się porobić szoty, dzisiaj nie dam rady.

[#12] Re: Mini i Edimax

@pampers, post #11

buuuuuuuuuu !!!! :)

[#13] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #10

Swego czasu tych Edkow u mnie w sieci zalozylem ze 100 albo wiecej i do dzis daja rade u wiekszosci osob.

Jesli dobrze rozumiem, ze Ty odpalasz serwer DHCP na tym Edimaxie? Czy czasami w sieci nie ma dalej jakiegos innego serwera DHCP z ktorego powinienes dostac adres np. Twoj router?

Musialbys lepiej opisac swoja siec zeby moznabylo cos poradzic.
[#14] Re: Mini i Edimax

@mcbarlo, post #13

Modem UPC - router z WIFI +AP - pecet, laptop, mini. Mój Edi jest podpięty do mojego mini tylko jako dostęp do domowej sieci wifi. On nie ma być serwerem DHCP lecz tylko kartą sieciową wifi dla maczka. tylko tyle. W tej chwili pracuje ale na adresie static. Na DHCP wywala mi informację o braku hosta...

[#15] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #14

Czyli na 100% powinien byc w trybie klienckim. Sprawdz czy jego IP sie gdzies nie konfliktuje z czym innym - to tez moze miec wplyw.

Musisz jeszcze pamietac, ze tryb kliencki maskuje adresy MAC urzadzen, ktore sie za nim znajduja. Jesli w serwerze DHCP masz przypisane adresy do MAC-ow to musisz tam podac MAC Edimixa, a nie Miniaka.
[#16] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #14

Ja przede wszytkim co robię na edimaxie to wduszam basic setting->clonemac i wrzucam ten mac adres do rutera i potem idzie samo :) Mam zabezpieczenie po mac adresie

[#17] Re: Mini i Edimax

@Arbuz, post #16

Klonowanie MAC-a w Edkach czasami na zdrowie nie wychodzi. Zdarzaly sie problemy z wydajnoscia.
[#18] Re: Mini i Edimax

@mcbarlo, post #17

D..A....
Zero efektów. Jestem podłączony do sieci DHCP poprzez sztywny adres IP....
Miałem sklonowany Macadress -popreawiłem kilka resetów, wyłączeń prądu i ....

[#19] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #18

Cheba działa... :D
Zresetowałem Edka do ustawień fabrycznych, powpisywałem wsio na nowo z jednym wyjątkiem - przedtem miałem klonowanie mac adresu, potem wpisałem tam macadres edzia a po resecie nie wpisałem tam nic.
Reset komputera i jestem...
Ciekawe, czy po ponownym uruchomieniu nic się nie zmieni...
Dziękuję wszystkim za pomoc! OK

[#20] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #19

A dzisiaj nie ma z powrotem - tylko na adresie sztywnym.... :D
Wanięty Edimax?!

[#21] Re: Mini i Edimax

@Pero, post #20

Malo prawdopodobne aczkolwiek mozliwe. Ale ja bym szukal problemu gdzie indziej.

Mozesz podlaczyc inny komputer za tym Edkiem i sprawdzic czy dostanie adres?
[#22] Re: Mini i Edimax

@mcbarlo, post #21

Potwierdzam Edek działa, pierwszy post napisany z MorphOS'a z eMaca.

[#23] Re: Mini i Edimax

@Sventevith, post #22

:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem