Kontynuacja tematu z komentarzy, tam stał się offtopicem.
jezeli nie nowa Amiga, to nowym systemem, jakby Amigowym?
Dokładnie MorphOS jest nieoficjalnym przeniesieniem AmigaOS 3.x na sprzęt z PowerPC oraz tegoż OS 3.x daleko idącym rozszerzeniem. Dlatego MorphOS jest kompatybilny wstecz z AmigaOS 3 nie tylko na poziomie API, ale także na poziomie kodu - wbudowany emulator procków 68k pozwala na uruchamianie programów z klasyka - tych, które nie odwołują się bezpośrednio do amigowego chipsetu (czyli głównie programów użytkowych).
O ile dobrze zrozumialem, to MorphOS jest systemem dzialajacym natywnie na sprzecie MacG4, nie jest zadna proteza do MacOS X czy Linuksa i nie jest potrzebny zaden inny system, wystarczy goly sprzet macG4 (np:mini) z karta gfx ATI ?.
Dokładnie tak. Między MorphOS-em a sprzętem nie ma żadnej warstwy pośredniej.
Moim zdaniem, rozsadnie. Zastanawiam sie jeszcze, jaka jest strategia rozwoju MorphOS, zeby system nie skonczyl sie na macG4 ?. Rozumiem, ze chodzi o wspieranie sprzetu PPC, ktory rokuje tzn. jest dostepny, dziala i moze liczyc na zainteresowanie.
Najbliższe plany to obsługa laptopów z serii PowerBook G4 (wersje developerskie już są). A potem być może Mace z procesorami G5.
i co wazne, czy dziala stabilnie na tych makowkach.
Działa bardzo przyzwoicie. Zapraszam na AmiParty w Chełmie, 13 listopada, będzie można próbować do woli.
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz na moje pytania i zaproszenie na party. Tak czy siak dalem sie przekonac i przed swietami bede mial maca mini G4 for MorphOS. Ten model odpowiada mi gabarytami i mozliwosciami, mozliwosciami az nadto co potrzebuje :).
Zastanawiam sie jeszcze, czy obsluzy mi rozdzielczosc 1680x1050 - monitor bez dvi ?
Przy 32MB VRAM i sporych rozdzielczościach możesz zapomnieć o programach w 3D. Cała reszta będzie działać ok, choć lepiej mieć więcej VRAMu, szczególnie w przypadku chęci używania kilku ekranów (niemiłe chwilowe spowolnienie podczas zmieniana ekranów).
3D nie jest dla mnie piorytetem, a kilka ekranow nie przewiduje w bliskiej i odleglej przyszlosci. 1680x1050 bedzie potrzebowac ok. 7MB vram, wiec 32MB powinno starczyc, takze do "prostego" 3D w okienku.
chodzilo mi o to czy MorphOS wspiera rozdzielczosci 16:10, o pamieci akurat nie pomyslalem, bo 32MB to kilka razy wiecej niz potrzeba dla jednego ekranu.
Sugeruję mimo wszystko model z 64MB VRAM. Ja mam 32MB i w Ambiencie musiałem wyłączyć zaawansowane efekty wyświetlania. Trochę mi tego szkoda ale system niestety konsumował tyle pamięci graficznej, że nie wystarczało dla przeglądarki OWB i YAM-a jednocześnie.
Monitor wykrywany jest przez DDC, choć nie wszystkie dają do końca poprawne dane, jeśli pójdzie z kopa na początku i nie masz potrzeby używać innych trybów, to praktycznie wszystko co trzeba zrobić to położyć się wygodnie na fotelu :). W ModeEdit można edytować ustawienia monitora i rozdzielczości. Obsługa rozdzielczości 16:10 sporo zależy od monitora, np. mój monitor ładnie wyświetla przez DVI, nawet 80Hz w niskiej rozdzielczości. Natomiast przez VGA jedyna rodzielczość 16:10 działająca poprawnie to rozdzielczość nominalna.
w Ambiencie musiałem wyłączyć zaawansowane efekty wyświetlania
skoro sa az tak zaawansowane, to tylko pochwalic tworcow, moze komus przydadza sie do czegos, bo mi nie, w kazdym systemie wylaczam takie zaawansowane efekty - przeszkadzajki np: winxp mam wyl tematy i rozne efekty plynnego przewijania, znikania itd.. Nie jestem wielkim esteta:), stawiam na praktycznosc pulpitu. Lubie jedynie widok ladnej czcionki, ikonek, prostego wzoru okienka (to wszystko std. w MorphOS jest eleganckie, lepsze niz w Arosie i XP) oraz wlasnej tapety na pulpicie, bez dodatkowych wodotryskow, ktore tylko rozpraszaja uwage i spowalniaja prace. Rynek wtorny to nie jest koncert zyczen, co upoluje to upoluje i na tym bede dzialal :). Jak znajde mini maca z 1.5GhzG4 i 64MB VRAM to wezme na pewno, ale nie pogardze zadbanym 1.25/33GHz G4 z 32MB VRAM. Nie sadze zeby taka roznica miala dla mnie jakies wielkie znaczenie. Za to na pewno pomysle o rozszerzeniu RAM do 1GB:)
MorphOS standardowo uruchamia się "z bajerami", chyba, że jest mało VRAMu, (przy 1680x1050 24bit jest już zablokowane). Róźnice pod względem estetycznym są jednak minimalne, nie ma jakichś animacji, udziwnień itp.
Nie są takie najgorsze, ja używałem 1280x1024 w 16 bitach i było (jak dla mnie) zupełnie OK.
Na miniaku z 32 MB VRAM niestety trzeba kombinować - albo zaawansowane wyświetlanie, albo 32 bitowy kolor.
Inna sprawa, że na razie te efekty nie są jakoś specjalnie wypasione - sprzętowa gamma obsługująca miękkie cienie i półprzeźroczyste okna czy menu. Musimy trochę poczekać na soft wykorzystujący zaawansowane wyświetlanie.
Padło pytanie czy Morphos obsługuje ekrany 16:10. Oczywiście tak, używałem jakiś czas rozdzielczości 1600x900 przez VGA bez najmniejszych problemów.
Dodam jeszcze, że MorphOS oprócz oprogramowania 68k umożliwia uruchamianie programów przeznaczonych dla Amig klasycznych z kartami PowerPC (PowerUP, WarpUP i Warp3D).
;)
Pamiętaj, że sprzedający nie zawsze wie co sprzedaje. 1.5 są opisane na pudełku i obudowie jako 1.42. Jak kupujesz na aukcji to możesz zapytać sprzedającego o numer seryjny (jak zapyta po co, to odpowiesz - zgodnie z prawdą - że chcesz sprawdzić dokładną konfigurację tego modelu). Na odpowiedniej stronie znajdziesz rozpoznawanie Maka po serialu. U mnie ta metoda się sprawdziła (na eBay był wystawiony jako 1.42).
Ja niestety coś nie mogę po numerze seryjnym sprawdzić. Wklepuję 3 ostatnie znaki z s/n w tym miejscu http://www.everymac.com/ultimate-mac-lookup/[url] i nic:(
Ja swojego MacaMini tez tak kupiłem. Sprzedajacy na eBay do konnca nie wiedzial ze sprzedaje 1.5GHz z 64MB vram. Na pudelku miał co innego.
podał mi serial# i zadzwonilem do apple i potwierdzili, że to to co szukam.
Ostatnio podobnie kupiłem PowerBooka 15" w ostatniej wersji za 250$ - stan IDEALNY. Byłem w szoku jak otworzyłem przesyłke...
Pytałem się Apple właśnie o jakąś stronę co bym mógł sam sprawdzić serial#.
Powiedzieli, że nie ma takiej strony, że trzeba dzwonic :)
widze na aukcjach egzemplarze z dyskami 40GB i 80GB. gdyby trafil mi sie model z 40GB dyskiem, czy moge zmienic na wiekszy, czy to jest jakos specjalnie uwarunkowane ?
bedzie to moj pierwszy mac w zyciu, z stad takie pytania :)
gdyby trafil mi sie model z 40GB dyskiem, czy moge zmienic na wiekszy, czy to jest jakos specjalnie uwarunkowane?
Nie, dysk zawsze można zmienić, pamiętając o tym, że są to dyski IDE, które teraz już czasem trudno kupić. Ewentualnie można bawić się w przelotki na SATA, które z reguły działają, ale zawsze można mieć pecha...
Do miniaka pasują dyski 2,5 cala PATA. Ja w swoim miniaku wymieniłem 40 GB na 250 GB Western Digital WD2500BEVE. Największy dysk jaki możesz zainstalować bez przelotek to 320 GB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.