[#1] MOS dla początkujących
Udało mi się przewalczyć część problemów jednak cały czas pojawiają się nowe. Czy jest planowany jakiż manual dla początkujących ?

Założyłem nowy wątek może komuś się to przyda.

Problemy jakie rozwiązałem to:

1) Zgodnie z zaleceniami dodałem nowe tryby graficzne ręcznie. Dzięki temu aplikacja po przejściu w tryb fullscreen teraz już łanie przełącza się na daną rozdzielczość.

2) Zapamiętanie ułożenia ikon na pulpicie uzyskałem poprzez, włączenie w ustawieniach Ambienta opcji auto snapshot. Nie zawsze to jednak działa. Czasami jednak rozkład ikon się znowu miesza, po zmienianie rozdzielczości lub włożeniu płyty CD a następnie restarcie systemu.

Mam jeszcze kilka pytanek.

1) Kryptos udało mi się podłączyć dysk wpisać hasło, program rozpoznał wielkość dysku rodzaj partycji jednak dysk nie pokazuje się na pulpicie. jak próbuje na niego wejść z shella wyskakuje "not DOS disk". Co może być tego powodem (zaszyfrowany plik ma 150 GB) ? Swoją drogą czy zwis MOSA może spowodować uszkodzenie tego pliku ?

2) Część aplikacji powoduje kasznkę na ekranie po przejściu w fullscreen, przykładowo Chrominium. W trybie okienkowym zwiększenie wielkości okna powoduje także śmieci na zwiększonym obszarze. Czy to kwestia sterowników do karty gfx ?

3) Jakiego IDE/Edytora do developmentu używacie ? Czy Cubic IDE jest nadal rozwijane ?

4) Po zarejestrowaniu MOSA (czekam na podłączenie do netu), będę chciał zakupić jeszcze jakiś gry/programy, zastanawia mnie czy zakup gier Rune Softu na przykład to zarobek tylko dla sklepu czy, autorzy tych portów na MOS coś z tego mają ? Mówiąc wprost czy obecnie zakup tego softu przełoży się na ewentualne pojawianie się następnych tytułów ?

5) Jaki soft jest obecnie rozwijany i warto wesprzeć autora aby zachęcie do dalszej pracy (prócz Hollywood/Cubic IDE, które zamierzam nabyć) ?

6) Po uruchomieniu dema przykładowo (grupy encore) zajętość procesora sięga 90 %. To raczej produkcje dość wiekowe poza tym wydawało by się, że większość przetwarzania jest po stronie karty graficznej. Czy one faktycznie są aż tak zasobożerne ?

7) Podczas Instalacji dema Cubic IDE (kopiowanie dużej ilości małych plików) przeglądanie zawartości dysków praktycznie było nie możliwe. Czy da się ustawieniami jakoś to poprawić ?

8) Zegar resetuje się gdy komputer stoi dłużej wyłączony. Co może być tego przyczyną ? Bateria podtrzymująca zegar ? Da się ją wymienić w eMacu ? Czy kto kwestia ustawień czegoś w systemie ?

8) Programy typu office. Znalazłem, AmigaWriter 2.20 Demo wygląda i działa całkiem nieźle. Ma stronie Alinea Computer w opisie jest:
"Text formats
* AmigaWriter (default)
* RTF
* Text (ASCII)
* expandable by plugins
"
Czy to rozszerzenie jest za pomocą Arexx'a czy w jakiś inny sposób i czy ewentualne SDK to pisania takich pluginów jest dostępne. Jak by umożliwić zapis do docx to aplikacja była by całkiem użyteczna. A może polecicie jakiś inny procesor tekstu ?

9) Czy istnieje pod MOS'a virtualna drukarka drukująca do PDF ?

10) Co się stało z pakietem Papyrus OFFICE ? Miał się kiedyś ukazać na MOS'a ?

11) Czy istnieje jakiś skrót klawiaturowy do przełączania się pomiędzy ekranami różnych aplikacji ?

12) Zabijanie procesów, jak tego dokonać ?

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 16:53:15

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 16:53:49
[#2] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

Zegar resetuje się gdy komputer stoi dłużej wyłączony. Co może być tego przyczyną ? Bateria podtrzymująca zegar ? Da się ja wymienić w eMacu ? Czy kto kwestia ustawień czegoś w systemie ?

No właśnie też tak mam, myślałem że to bateria padła, a może jednak nie?
[#3] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

1) Kryptos udało mi się podłączyć dysk wpisać hasło, program rozpoznał wielkość dysku rodzaj partycji jednak dysk nie pokazuje się na pulpicie. jak próbuje na niego wejść z shella wyskakuje "not DOS disk". Co może być tego powodem (zaszyfrowany plik ma 150 GB) ? Swoją drogą czy zwis MOSA może spowodować uszkodzenie tego pliku ?

Zakładam, że owy 150GB plik był na zewnętrznym dysku utworzonym na pececie. Jeżeli tak to owy zewnętrzny dysk na 99% jest sformatowany w NTFSie i dostęp będzie w trybie tylko do odczytu. Skoro hasło zostało przyjęte to znaczy, że dysk się zamontował, ale być może wybrany jest nieprawidłowy system plików (wolumen kryptosa zachowuje się jak oddzielny dysk i na nim musi być postawiony osobny filesystem). Najprawdopodobniej tu również wybrany został NTFS. Przy montowaniu w Kryptosie wybierz zaawansowane ustawienia i zmień system plików na NTFS. Możesz wybrać też zaznaczyć "zapisz w preferencjach" to nie będziesz musiał robić wyboru systemu plików za każdym razem (hasła nie da się jedna zapisać w preferencjach). Jeżeli to nie pomoże to po zamontowaniu uruchom program SYS:Tools/Mounter i zobacz jakie partycje zostaną wykryte na tym wirtualnym dysku Kryptosa.

[#4] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

6) Po uruchomieniu dema przykładowo (grupy encore) zajętość procesora sięga 90 %. To raczej produkcje dość wiekowe poza tym wydawało by się, że większość przetwarzania jest po stronie karty graficznej. Czy one faktycznie są aż tak zasobożerne ?

Prawdopodobnie są tak napisane, żeby maksymalizować ilość ramek na sekundę. Przez to na klasyku z PPC działały np. w 12 fps i zżerały 90% mocy procesora. Teraz też zżerają 90% ale mają 50 czy 70 fps...

[#5] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

Czy istnieje jakiś skrót klawiaturowy do przełączania się pomiędzy ekranami różnych aplikacji?

Tak, RCOMMAND+M, dokładnie jak na Amidze. Można też sobie w ustawieniach IControl ustawić inny klawisz, ja np. wykorzystałem "pause/break", który mam w rogu klawiatury, bardzo praktyczne.

[#6] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

Ad2. Rozmieszczenie ikon...
CD (jak i nowo wepniete PenDrive) automatycznie wskakuje/a w lewym gornym rogu, wiec najlepiej nie mumieszczac tam zadnej ikony (najlepiej dac na prawo albo na lewo ale troche ponizej).

Ad4.
Dobre pytanie. Odpowem jedynie, ze gry mozna kupic w polskim sklepie online. wupra.com Sam kupilem 3 gry. Pierwsza gre na cd w pudelku dostalem po 3 miesiacach (!) pozostale dwie czekam juz pol roku. Jest jednak plus. Sklep udostepni ci zaraz po zaplacie iso i klucz wiec juz po godzinie od wplaty (np paypal) mozesz juz graca a na cd w pudelku trzeba czekac...

A czy to wspomorze autorow zakupionych gier to nie wiem. Raczej nie. Jedynie zainteresowanie grami na Amige/Mosa poruszy sklep do dodawania nowych pozycji w sklepie. Kontaktowalem sie ze sklepem i byli zaskoczeni. Dalem im namiaryna kilka gier i wydawcow i dodali. Sa tez tacy wydawcy gier na Ami, ze sie wypinaja i nie odpisuja. Wupra chcaial dodac Payback,Shogo,Heretic2 ale nie mozna sie skontaktowac z wydawcami. Wupra jest naprawde chetna do wspolpracy.

Sa tez odpowiednie strony z akcjami "Bounty" aby wesprzc programistow dowolnymi datkami. http://bounties.morphzone.org/

Ad 8. Edytor tekstu
Jest jeszcze rozwijany PageStream. http://www.pagestream.org/

Ad12.
Wpisz w oknie polecen "ikill". Kursor zamieni sie w krzyzyk/celownik i klikasz na okno programu. Tylko nie celuj w pulpit bo wylaczysz Mosa :D

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 18:33:44

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 18:39:51
[#7] Re: MOS dla początkujących

@MaveRick, post #6

Faktycznie w Wupra są gry RuneSoftu. Ja myślałem, nad zakupem w http://www.vesalia.de/. Tym bardziej, że jest tam Amiga Writer 2.2, na którym to się zastanawiam. Skoro wypluwa RTF. Gdyby dało się jeszcze dopisać eksport do docx.

Pytanie tylko czy jest sens, skoro to tylko zarobek dla sklepu. Dodawać do oferty sklepu nie ma raczej czego. Tutaj chodzi o tworzenie następnych portów. Jeśli zakup pomoże to z chęcią zakupie K&M czy Robin Hooda. Tym bardziej, że pograłem w demo tego 2 i jest fajną gierką. Jednak mam w domu do grania PS3 i grać mam w co.

Co do bounty to nie ma ich zbyt dużo, poza tym nie jest jasny dla mnie ich status przykładowo AREXX PPC Deadline: January 1, 2010. Czy to bounty jeszcze trwa ? Swoją drogą dość istotne i z chęcią w przyszlym miesiącu dorzucę kilka baksów.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2010 20:09:42
[#8] Re: MOS dla początkujących

@G. Kraszewski, post #5

Który to jest klawisz RCOMMAND, na klawiaturze PC ?

[#9] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #8

Obstawiam że jest to prawy klawisz "windows" :D

[#10] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #1

Nie da się zaktualizować pierwszego wpisu więc podsumuje tutaj.

Problemy jakie rozwiązałem dzięki pomocy tu obecnych:

*) Zgodnie z zaleceniami dodałem nowe tryby graficzne ręcznie. Dzięki temu aplikacja po przejściu w tryb fullscreen teraz już łanie przełącza się na daną rozdzielczość.

*) Zapamiętanie ułożenia ikon na pulpicie uzyskałem poprzez, włączenie w ustawieniach Ambienta opcji auto snapshot. Nie zawsze to jednak działa. Czasami jednak rozkład ikon się znowu miesza, po zmienianie rozdzielczości lub włożeniu płyty CD a następnie restarcie systemu.

*) Kryptos udało mi się podłączyć dysk wpisać hasło, program rozpoznał wielkość dysku rodzaj partycji jednak dysk nie pokazuje się na pulpicie.
W ustawieniach zaawansowanych tak jak pisał Marek trzeba było ustawić system plików na NTFS. Dysk już na pulpicie się pokazuje i można z niego odczytywać.

*) Czy istnieje jakiś skrót klawiaturowy do przełączania się pomiędzy ekranami różnych aplikacji ?
Tak, RCOMMAND+M

*) Zabijanie procesów, jak tego dokonać ?
Polecenie ikill, następnie klikamy w okienko celownikiem :)

*) Niektóre gry napisane w SDL wyświetlane w oknie miały rozjechaną paletę barw.
Problemem był tryb 16 bit. Zmniejszyłem rozdzielczość przeszedłem do trybu 24 bit i wszystko gra.

Nadal nurtują mnie problemy:

1) Część aplikacji powoduje kasznkę na ekranie po przejściu w fullscreen, przykładowo Chrominium. W trybie okienkowym zwiększenie wielkości okna powoduje także śmieci na zwiększonym obszarze. Czy to kwestia sterowników do karty gfx ?

2) Czy Cubic IDE jest nadal rozwijane ?

3) Po zarejestrowaniu MOSA (czekam na podłączenie do netu), będę chciał zakupić jeszcze jakiś gry/programy, zastanawia mnie czy zakup gier Rune Softu na przykład to zarobek tylko dla sklepu czy, autorzy tych portów na MOS coś z tego mają ? Mówiąc wprost czy obecnie zakup tego softu przełoży się na ewentualne pojawianie się następnych tytułów ?

4) Jaki soft jest obecnie rozwijany i warto wesprzeć autora aby zachęcie do dalszej pracy (prócz Hollywood/Cubic IDE, które zamierzam nabyć) ?

5) Po uruchomieniu dema przykładowo (grupy encore) zajętość procesora sięga 90 %. To raczej produkcje dość wiekowe poza tym wydawało by się, że większość przetwarzania jest po stronie karty graficznej. Czy one faktycznie są aż tak zasobożerne ?

6) Podczas Instalacji dema Cubic IDE (kopiowanie dużej ilości małych plików) przeglądanie zawartości dysków praktycznie było nie możliwe. Wczytywanie w OpenBOR też strasznie długo trwa. Czy da się ustawieniami jakoś to poprawić ?

7) Zegar resetuje się gdy komputer stoi dłużej wyłączony. Co może być tego przyczyną ? Bateria podtrzymująca zegar ? Da się ją wymienić w eMacu ? Czy kto kwestia ustawień czegoś w systemie ?

8) Programy typu office. Znalazłem, AmigaWriter 2.20 Demo wygląda i działa całkiem nieźle. Ma stronie Alinea Computer w opisie jest:
"Text formats
* AmigaWriter (default)
* RTF
* Text (ASCII)
* expandable by plugins
"
Czy to rozszerzenie jest za pomocą Arexx'a czy w jakiś inny sposób i czy ewentualne SDK to pisania takich pluginów jest dostępne. Jak by umożliwić zapis do docx to aplikacja była by całkiem użyteczna. A może polecicie jakiś inny procesor tekstu ?

9) Czy istnieje pod MOS'a virtualna drukarka drukująca do PDF ?

10) Co się stało z pakietem Papyrus OFFICE ? Miał się kiedyś ukazać na MOS'a ?

11) Czy bounty AREXX PPC jest jeszcze aktualne ?

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2010 11:57:40
[#11] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #10

1) Nigdy wcześniej czegoś takiego nie obserwowałem. Może layers 3d robią problemy?

2) Fanem i użytkownikiem CubicIDE jest zdaje się MDW. Spróbuj napisać do niego.

3) Robin Hooda portował zdaje się Morgoth. Napisz i zapytaj - może uchyli rąbka tajemnicy.

5) Tu znowu pomóc powinien MDW.

7) Nigdy nie miałem problemów z zegarem pod MOSem. Stawiam na baterię albo jakiś zimny lut. Baterię pewnie można wymienić. W razie czego możesz użyć protezy - softu do synchronizacji z serwerami czasu (jest trochę tego na Aminecie).

8 ) Tylko uwaga co do Arexxa - w MOSie wciąż (chyba) nie ma jego obsługi. Musisz wspomóc się bibliotekami z OS3.x

9) Obadaj GhostScripta. Zdaje się można użyć go w charakterze plugina do MOSowego systemu drukowania (jest taka opcja w ustawieniach systemowych).

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2010 18:19:22
[#12] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #10

Na punkt 5 odpowiedziałem Ci w poście 4. W razie czego możesz zapytać u żródła - koderem w grupie Encore jest MDW.

[#13] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #10

Ad8. A zwróciłeś uwagę na PageStream Mi nie jest potrzebny żaden program DTP. Nie interesowałem się tym. Jeśli sprawdzisz to podziel się uwagami co do tego programu i którey jest bardziej godny uwagi (AmigaWriter czy Pagestream)

[#14] Re: MOS dla początkujących

@G. Kraszewski, post #12

Tak z pkt 5 moje przeoczenie na to już nam odpowiedź :)

Co do reszty postaram skontaktować się z osobami, które zostały wymienione jak się dowiem napiszę na forum.

Kraszan, powiedz tylko jak jest z tym bounty AREXX'a PPC ono jest jeszcze aktualne ? A jak jest z twoim bounty z tutorialami programowania pod MOS, zamierzasz coś jeszcze napisać ?

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2010 20:08:03
[#15] Re: MOS dla początkujących

@MaveRick, post #13

Pagestream to program DTP, a AmigaWriter procesor tekstu. Na razie na celowniku mam Hollywood oraz Cubic IDE.

[#16] Re: MOS dla początkujących

@Sventevith, post #14

A jak jest z twoim bounty z tutorialami programowania pod MOS, zamierzasz coś jeszcze napisać?

Oczywiście, kolejne części pojawiają się sukcesywnie w MorphZone Library. Aktualnie piszę o podstawach programowania w MUI i będzie to druga część bounty. Następne - wedle życzeń wpłacających, dyskusja na temat kolejnych opisywanych zagadnień toczy się tutaj.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem