[#10]
Re: MOS dla początkujących
@Sventevith,
post #1
Nie da się zaktualizować pierwszego wpisu więc podsumuje tutaj.
Problemy jakie rozwiązałem dzięki pomocy tu obecnych:
*) Zgodnie z zaleceniami dodałem nowe tryby graficzne ręcznie. Dzięki temu aplikacja po przejściu w tryb fullscreen teraz już łanie przełącza się na daną rozdzielczość.
*) Zapamiętanie ułożenia ikon na pulpicie uzyskałem poprzez, włączenie w ustawieniach Ambienta opcji auto snapshot. Nie zawsze to jednak działa. Czasami jednak rozkład ikon się znowu miesza, po zmienianie rozdzielczości lub włożeniu płyty CD a następnie restarcie systemu.
*) Kryptos udało mi się podłączyć dysk wpisać hasło, program rozpoznał wielkość dysku rodzaj partycji jednak dysk nie pokazuje się na pulpicie.
W ustawieniach zaawansowanych tak jak pisał Marek trzeba było ustawić system plików na NTFS. Dysk już na pulpicie się pokazuje i można z niego odczytywać.
*) Czy istnieje jakiś skrót klawiaturowy do przełączania się pomiędzy ekranami różnych aplikacji ?
Tak, RCOMMAND+M
*) Zabijanie procesów, jak tego dokonać ?
Polecenie ikill, następnie klikamy w okienko celownikiem :)
*) Niektóre gry napisane w SDL wyświetlane w oknie miały rozjechaną paletę barw.
Problemem był tryb 16 bit. Zmniejszyłem rozdzielczość przeszedłem do trybu 24 bit i wszystko gra.
Nadal nurtują mnie problemy:
1) Część aplikacji powoduje kasznkę na ekranie po przejściu w fullscreen, przykładowo Chrominium. W trybie okienkowym zwiększenie wielkości okna powoduje także śmieci na zwiększonym obszarze. Czy to kwestia sterowników do karty gfx ?
2) Czy Cubic IDE jest nadal rozwijane ?
3) Po zarejestrowaniu MOSA (czekam na podłączenie do netu), będę chciał zakupić jeszcze jakiś gry/programy, zastanawia mnie czy zakup gier Rune Softu na przykład to zarobek tylko dla sklepu czy, autorzy tych portów na MOS coś z tego mają ? Mówiąc wprost czy obecnie zakup tego softu przełoży się na ewentualne pojawianie się następnych tytułów ?
4) Jaki soft jest obecnie rozwijany i warto wesprzeć autora aby zachęcie do dalszej pracy (prócz Hollywood/Cubic IDE, które zamierzam nabyć) ?
5) Po uruchomieniu dema przykładowo (grupy encore) zajętość procesora sięga 90 %. To raczej produkcje dość wiekowe poza tym wydawało by się, że większość przetwarzania jest po stronie karty graficznej. Czy one faktycznie są aż tak zasobożerne ?
6) Podczas Instalacji dema Cubic IDE (kopiowanie dużej ilości małych plików) przeglądanie zawartości dysków praktycznie było nie możliwe. Wczytywanie w OpenBOR też strasznie długo trwa. Czy da się ustawieniami jakoś to poprawić ?
7) Zegar resetuje się gdy komputer stoi dłużej wyłączony. Co może być tego przyczyną ? Bateria podtrzymująca zegar ? Da się ją wymienić w eMacu ? Czy kto kwestia ustawień czegoś w systemie ?
8) Programy typu office. Znalazłem, AmigaWriter 2.20 Demo wygląda i działa całkiem nieźle. Ma stronie Alinea Computer w opisie jest:
"Text formats
* AmigaWriter (default)
* RTF
* Text (ASCII)
* expandable by plugins
"
Czy to rozszerzenie jest za pomocą Arexx'a czy w jakiś inny sposób i czy ewentualne SDK to pisania takich pluginów jest dostępne. Jak by umożliwić zapis do docx to aplikacja była by całkiem użyteczna. A może polecicie jakiś inny procesor tekstu ?
9) Czy istnieje pod MOS'a virtualna drukarka drukująca do PDF ?
10) Co się stało z pakietem Papyrus OFFICE ? Miał się kiedyś ukazać na MOS'a ?
11) Czy bounty AREXX PPC jest jeszcze aktualne ?
Ostatnia modyfikacja: 14.11.2010 11:57:40