[#1] Problem z Power macem cz. 1
Jak wcześniej napisałem sprzęt działał prawidłowo, monitor wyświetlał obraz, system się ładował aż do wczorajszego wieczoru.

Objawy są takie:

Power Mac się włącza bezproblemowo ale zamiast ładnego dźwięku były trzy krótkie - to znaczy że być może był problem z pamięcią. Wyjąłem wszystkie i po kolei je wsadzałem do każdego slotu. Jedna kość pamięci była wadliwa, więc wsadziłem z peceta (DDR).
Po ponownym uruchomieniu było ok, ale obrazu już nie było ( monitor milczał, choć się świeciła a raczej mrugała zielona kontrolka ). Wentylatory i twardy dysk działają i słychać jak się system ładował ( pisze tu o systemie MAC OS X ).

Z kartą graficzną raczej powinno być ok - wcześniej działała i raczej żadnego dymku nie widziałem i nie było czuć spalenizny ;P

Z kolei nie wiem co znaczy ta kontrolka świecąca na płycie głównej, miedzy kartą graficzną a pamięciami - świeci cały czas ciągłym czerwonym światełkiem.

W koncowym zarysie - Power Mac nie chce mi dać zainstalować Mosa :(
[#2] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #1

Czerwona dioda koło pamięci to niesprawna (wedle komputera) pamięć.
Radził bym wyjąć wszystkie, wkładać po jednej i sprawdzać czy ruszy i czy czerwona dioda zgaśnie.
I zadaj to pytanie na jakimś forum makowym, mam wprawdzie PM ale starszego więc nie muszę mieć racji w tym przypadku.

Pozdrawiam
[#3] Re: Problem z Power macem cz. 1

@RadoslawF, post #2

Ehm, czerwona dioda na płycie oznacza że płyta jest włączona i nic więcej :)
[#4] Re: Problem z Power macem cz. 1

@madman15, post #3

W przypadku uszkodzonej pamięci, o ile był to jedyny włożony moduł, mój PowerMac wydawał pojedyncze dłuższe pipnięcie. Tak najlepiej sprawdzać pamięci (wkładać po jednej do slotu najbliższego procesora). Potrójne pipnięcie może oznaczać coś innego... Ja bym jednak sprawdził kartę graficzną.

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2010 08:35:53
[#5] Re: Problem z Power macem cz. 1

@G. Kraszewski, post #4

Witam

Co do pamięci to mam dwie kości po 512 MB i dwie kości po 256 MB - jedną odrzuciłem 256 MB jest zepsuta ( nie działa nawet z PC ).

Robiłem tak jak wcześniej opisałem, wkładałem każdą pamięć pojedynczo i w parach - kontrolka dalej świeci - dźwięków ostrzegawczych o problemie nie ma.

A tu opis dźwięków występujących przy starcie jak jest problem:

1 dźwięk - brak pamięci RAM lub nie została wykryta.
Dociśnij RAM. Zamień miejscami.

2 dźwięki - niekompatybilny RAM został zainstalowany.
Zainstaluj pamięć o tej samej prędkości i parametrach.

3 dźwięki - pamięć nie przeszła testów.
Dociśnij RAM. Zamień miejscami.

4 dźwięki - niewłaściwy obraz w boot rom.
Reset PRAM / PMU / OpenFirmware.

Co do karty graficznej to sam już nie wiem - wcześniej działała dobrze i nie pokazywała problemu, no chyba że z racji wiekowego sprzętu mogło już odmówić działania.

A tu polecenia jak karta nie chciała wyświetlać obrazu:

PCI Graphics

W pierwszej kolejności należy wykonać reset CUDA.

1. Wyłącz komputer.

2. Otwórz boczną pokrywę.

3. Wciśnij CUDA RESET CHIP znajdujący się po prawej stronie baterii.

Jeśli procedura zwiedzie, należy zresetować PMU (pkt 4). 

4. Wyciągnij baterię zlokalizowaną na płycie głównej na minimum 10 minut.

5. Włóż baterię (pamiętaj by sprawdzić + i -).

6. Włącz Mac.

AGP Graphics / Gigabit Ethernet / Digital Audio / QuickSilver / QS2002

1. Wyłącz Mac.

2. Odłącz przewód zasilania od prądu. Otwórz pokrywę boczną.

3. Odczekaj 10 sekund.

4. Wciśnij Reset PMU (S1) na płycie głównej. Przycisk ten znajduje się obok baterii.

Ważne: Nie wciskaj 2 raz PMU Reset.

po tym karta zaczęła funkcjonować.

Dalej posiedzę przy tym - może jednak uda mi się coś zdziałać.
[#6] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #5

Niestety nic z tego nie będzie. Prawdopodobnie jest uszkodzona płyta główna lub sloty na pamięć.

Karta graficzna sprawdzona u kolegi znajomego i działa bardzo dobrze, tylko grzeje się szybko.

Kości pamięci tez sprawdzone i działają.

No nic, trzeba będzie upolować innego PM a tego zostawię sobie na części.
[#7] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #1

PowerMacy QS oraz MDD miały sporo problemów ze slotami AGP, częsta przypadłość padania oweg złącza. Są w tym wypadku tylko dwa wyjścia:
1. Karta na PCI
2. Wymiana płyty

Sprawdz może czy masz fleszowana karte do AGP x8, a tym wypadku zaklejało się piny 3 oraz 11 żeby karta działala w złączu AGP x4. Może gdziś izolacja z zaklejonego pina spadła lub coś.

Ram, polecam kupować orginalny, najlepiej na ebayu. Jeśli chodzi o PC-etowy to ruletka, cieżko trafić kości które w 100% będą funkcjonowały w naszym maczku. Ale wszystko się da zrobić Kupując markowe kości, bez bufora, po 8 kostek na strone.
Najbadziej wybredny jest OS X, który pożera ogromne ilości pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2010 17:51:24
[#8] Re: Problem z Power macem cz. 1

@krismiszcz, post #7

W grę wchodzi raczej wymiana płyty lub zakup podobnego PM.

Karta graficzna jest oryginalna na PM - oryginał ( nie z peceta ) .

Pamięci tez są raczej oryginalne i po 8-siem kostek na stronę i w zasadzie wcześniej działały.
[#9] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #8

Jest cały czas tak jak pisałeś wcześniej o tym że system normalnie się wgrywa tylko obrazu brak na monitorze?

Jesteś w 100% pewny że karta jest dobrze umieszczona w slocie? Kilka razy się upewnij, dociśnij. Sprawdz czy nie ma brudu/kurzu w slocie a potem wejdz do trybu OF, nastepnie wklep reset all. resetuje pram + vram!

[#10] Re: Problem z Power macem cz. 1

@krismiszcz, post #9

Tak jest jak pisałem wcześniej tylko brak obrazu na monitorze.

Teraz sobie tak myślę, być może to wina leży w przejściówce z monitora ( jest to oryginalna przejściówka).

Kartę graficzna sprawdzałem 100 , czy dobrze siedzi czy pamięci są dobrze wsadzone.

Jedynie nie wiem czemu kontrolka świeci na czerwono na płycie głównej?

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2010 19:37:39
[#11] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #10

W moim też świeci. Cały czas przy normalnej pracy komputera.

[#12] Re: Problem z Power macem cz. 1

@G. Kraszewski, post #11

No to teraz wydaje mi się ze to wina tej przejściówki jest.
Oczywiście nie jest ona nowa tylko odkupiona i być może coś w niej się zepsuło.
[#13] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #12

Dioda zawsze będzie świecić. Nic się nie martw akurat z tym jest dobrze :)

O i tu możemy mieć naszego winowajce. A może miałeś zainstalowany soft do vnc ? Wtedy było by wiadomo za pomocą drugiego komputera czy w systemowym profilerze widnieje nasza karta.

[#14] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #12

Witam

Gdybyś się zdecydował na kupno PM , to mam do sprzedania PM QS ( 2002 ) 933 MHz .

Jak coś to pisz na meila w moim profilu .

Pozdro

[#15] Re: Problem z Power macem cz. 1

@krismiszcz, post #13

No to teraz już wiem że z tą diadą nic nie jest związane - świeci, znaczy PM działa.

Jutro zamówię nową przejściówkę i wtedy się zobaczy, chyba że będą mieli w iSpocie w silesi w Katowicach.

Niestety nie wiem czy był zainstalowany soft.

Poczekam z wszystkim do zweryfikowania problemu z przejściówką.
[#16] Re: Problem z Power macem cz. 1

@Piotr Myszkowski, post #14

Witam

Jeśli nie pójdzie po myśli z tym PM-em to będę zdecydowany kupić.

Choć może przydadzą się dwa PM. Dam znać
[#17] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #15

Tam przepłacisz i to sporo :) wybierz się do najbliższego sklepu komputerowego, to samo dostaniesz...nie koniecznie w białym kolorze :D

[#18] Re: Problem z Power macem cz. 1

@krismiszcz, post #17

Więc tak, faktycznie takie przejściówki w ispocie kosztują ponad 100 zł - ładnie wyglądają to fakt i są białe.

Zakupiłem w zwykłym sklepie za połowę ceny i tez była klapa - brak sygnału, monitor milczał. :(

Zakupiłem kartę graficzną Radeona 9600 (od kolegi znajomego a znajomy miał kolegę... i tak dalej) - prawie taką samą jak moja i oryginalna z PM (oczywiście używaną - ale nie trzeba było flaszować).

Wymieniłem kartę montując uprzednio zakupioną przejściówkę i wszystko gra jak należy i monitor teraz reaguje znaczy wyświetla obraz.

Czyli karta graficzna i stara przejściówka dały ciała tylko teraz nie wiem która pierwsza ;P.

Zrobiłem także pewien eksperyment z pamięciami - pozbierałem wszystkie pamięci jakie miałem z pc, i po kolei zacząłem je sprawdzać w PM - z 10 szt nie działały tylko dwie - wiec aż tak źle nie jest.

Jak dobrze pójdzie to na weekend zainstaluje Morphosa i przetestuje te 30 min.

Dzięki chłopaki za cenne rady i wskazówki :)
[#19] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #18

Pamiętaj, że na R9600 nie będziesz miał póki co akceleracji 3D w MorphOS-ie.

[#20] Re: Problem z Power macem cz. 1

@G. Kraszewski, post #19

Tak wiem że nie będę miał - ale to nic, nie o gry w tej chwili mi chodzi ;P

Mam dwa inne jeszcze Radeony ( 9100 i 9250) z pc - zobaczę co da się z nimi zrobić, ale to w innym terminie.
[#21] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #18

A jak z ta swiecaca sie dioda na plycie, zgasla?

[#22] Re: Problem z Power macem cz. 1

@AmiChris, post #21

Nie, dalej sobie świeci.
[#23] Re: Problem z Power macem cz. 1

@(V)(I)mothe(P), post #22

Wylutuj ja w cholerea albo daj zielona :)

[#24] Re: Problem z Power macem cz. 1

@AmiChris, post #23

Wiesz, prysnę trochę lakierem zielonym może co da OK dzięki za radę. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem