[#1] pytania świeżego MOSowca
Witam
Udało mi się w końcu postawić MORPHOSa na MacMiniG4 i mam pełen szacun jak to fajnie jest zrobione.
MOS jest najszybciej działającym i najszybciej instalującym się sstemem ma G4 Mini. (testowałem Ubuntu, Tigera, Leoparda (sic) i gołego debiana)
Bawiąc się w konfigurowanie natknąłem się jednak na problemy:
1. Czy da się w e-uae pod MOSem wyjść z trybu full-screen do okna? jaki shrotcut?
2. Jak w e-uae zmienić dyskietkę gdy np demo lub gra prosi mnie o włożenie dysku do DF0?
3. HippoPlayer i DeliTracker nie grają pod MOSem? coś robię nie tak? tzn uruchamiają się fajnie ale powodują zwis gdy próbuję odtwarzać cokolwiek.
4. jaki player MODów pod MOSa poleciacie? ANR mi też nie działa z jakichś powodów - powoduje mrógnięcie na czerwono belki menu na górze ekranu
5. Czy zrobienie z tego zestawu ikon (link poniżej) ma jeszcze sens? robiłem te ikonki pod KDE jakieś 8 lat temu ale przyznam że już wtedy inspirowałem się newiconsami/glowiconsami i innymi klimatami z Amigi/Maca. Więc może Wszystkie są w PNG więc powinny zadziałać - prawda?
BTW: jest jakiś instalator do tematów ikon na MOSie? tzn takie coś co by mi podmieniło ikony drawerów/folderów na nowe wersje ikonek?
link: http://kde-look.org/content/show.php?content=1822[url]
6. Szukam Amigowców, których poznałem na BP10 w tym roku ;) Substrate/Elude już znam bo to on oferował mi myszkę w samolocie żebym nie pixlował na touchpadzie :)
A tak serio szukam kolegi co na BP10 i na Riverwashu'10 był z dziewczyną/żoną - nie pamiętam ksywki.
Proszę o kontakt jak by co ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 18:41:41
[#2] Re: pytania świeżego MOSowca

@carrion, post #1

Odpowiedzi na pierwsze 2 pytania znajdziesz w dokumentacji, ja Ci odpowiem z głowy na szybko:

1. Z tego co pamiętam musisz to ustawić w konfiguracji na "sztywno" czy ma się odpalać na pełnym ekranie czy w okienku

2. j/w z tego co pamiętam ctrl+amiga+f1

3. Nie grają i nie zagrają, spróbuj AmigaNetRadio.

4. Sprawdź ze snoopium czy czegoś nie brakuje. Pamiętam, że miałem podobny problem ale zassałem ANR z innego źródła i problem zniknął.
EDIT: możliwe że brakuje klas MUI, Snoopium prawdę Ci powie ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 18:51:15
[#3] Re: pytania świeżego MOSowca

@carrion, post #1

4. jaki player MODów pod MOSa poleciacie?

Najwierniejszym odtwarzaczem MOD-ów jest UADE. Do niego jest sympatyczna graficzna nakładka Exciter Player.

[#4] Re: pytania świeżego MOSowca

@carrion, post #1

Czy da się w e-uae pod MOSem wyjść z trybu full-screen do okna? jaki shrotcut?

Nie pamiętam w jakiej wersji e-uae ale mniemam, że SLD ctrl+amiga+s z full na okno. Ja natomiast korzystam z przełączenia screenów czyli amiga+m jest wygodniejsze przy przełączeniu się na blat sprawdzeniu interesującej nas rzeczy np.: mapy w grze czy przerzuceniu jakiś danych miedzy MOSem, a emulowanym systemem i jako część systemu jest niezależna od euae z SDL czy nie.

Pozdrawiam,
RadziN

[#5] Re: pytania świeżego MOSowca

@carrion, post #1

Nie chce zaczynac nowego watku bo pytanie błahe ale wkurzająe. Otóż bawie się troche euae ostatnio i mam problem z jedną grą ma której bardzo mi zależy. Chodzi o Roadkill. Nie mogę jej do końca wczytać, pojawia się ekran z napisami, jest napisane żeby wcisnąć "enter" ale niestety to nic nie daje. Dalej się nic nie wczytuje, nie pomaga wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza czy przycisków myszki. Jakieś rady? Klawisz enter u mnie oczywiście działa.

pozdrawiam

[#6] Re: pytania świeżego MOSowca

@carrion, post #1

Od wczoraj mam przyjemność testować MorphOS-a 2.7 na Macu Mini (64MB vram) i chciałem się zapytać, czy 1920x1080x24 to nie za dużo jak na taki sprzęt. Wyłączyłem zaawansowane wyświetlanie i ogólnie przyspieszyło, ale nurtuje mnie ociężałość OWB, działa trochę mulasto, otwieranie zakładek nie jest za efektywne. Już samo przeskalowanie okna OWB do żądanej wielkości jest trochę wolne...

Oczywiście OWB mam najnowsze ściągnięte...czy jest jakiś sposób na przyspieszenie przeglądarki ?
[#7] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #6

Zaawansowane wyświetlanie powinno jednak powodować szybsze działanie grafiki (bo wtedy trochę rzeczy więcej robi procesor karty graficznej), ale niestety kosztem zajęcia VRAM.
A ile masz zajętej VRAM przed i po odpaleniu OWB?
[#8] Re: pytania świeżego MOSowca

@wali7, post #7

Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem gdzie to sprawdzić, a teraz siedzę na PC... jeszcze nie przyswoiłem MOS-a tak bardzo :)
[#9] Re: pytania świeżego MOSowca

@wali7, post #7

arghh, nie wiem skad wy to bierzecie, ale 'zaawansowane wyswietlanie' nie powoduje, ze nagle wiecej operacji jest akcelerowanych! co wiecej, najczesciej ten tryb jest WOLNIEJSZY! ma za to inne zalety ale to nie temat tego watku

[#10] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #6

Trochę dziwne ?? Mini Mac ma radeona 9200/64 vram(Twój MiniMac), ma też ponad 1GHz procek i OWB Ci muli ?? U mnie masz 400 MHz i 32 MB vram do dyspozycji z 3dfx i OWB działa bez zarzutu. Mam wersję 1.11 OWB.. ok, racja

[#11] Re: pytania świeżego MOSowca

@Wojox, post #10

Dla mnie działa, że tak powiem dyskusyjnie... być może nie mogę się jeszcze przyzwyczaić ;)
[#12] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #8

nie bardzo wiem gdzie to sprawdzić

Prawy przycisk na gadżecie zmiany głębokości w prawym górnym rogu ekranu -> Moduły -> Graphicsmemory.

Odnośnie szybkości OWB - cyknij filmik i zamieść gdzieś, to Ci powiemy, czy to normalne.

[#13] Re: pytania świeżego MOSowca

@recedent, post #12

Filmiku nie mam czym nakręcić... po weekendzie zatrudnie do tego kolegę i coś spróbujemy nagrać...
W poniedziałek sobie przysiądę do MOSa i wnikliwiej poużywam.

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2011 20:55:20
[#14] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #13

A co pokazuje wskaźnik VRAMu? Bo u mnie przy 1024x768 i "agresywnym" skalowaniu okna OWB z otwartą stroną PPA z 64 MB robi się jakieś 45...

[#15] Re: pytania świeżego MOSowca

@kiero, post #9

kurcze, myślałem ze jak tryb jest akcelerowany akceleratorem, to jest szybszy :)
ale skoro mamy tu informacje niejako od kuchni, to mogę tylko przytaknąć ok, racjaok, racja
[#16] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #13

Jeżeli po otwarciu czegoś zabierającego wiele VRAM (wielkie okno/ekran) MOS gwałtownie zwolni, wręcz będzie działał "skokami", to jest klasyczny objaw wyczerpania się VRAM.
[#17] Re: pytania świeżego MOSowca

@wali7, post #16

Jak MOS czyta filmiki z Youtube ? FlashPlayer ? chyba odpada ? Mam MPlayera ale w żaden sposób mi się nie udało puścić.
Ja mam pulpit otwarty w 1920x1080 i OWB działa normalnie (w miarę, ale nie narzekam). Objawy kolegi wskazują że może się przegrzewać Radeon. Sprawdź czy radiator dobrze jest zamocowany. Sam widziałem źle fabrycznie przyklejone radiatorki na układach graficznych. Maszynowo "bulka" kleju kapła i odprowadzanie ciepła odbywało się przez 1 cm2 powierzchni.
Lepiej to zprawdzić bo jak grafika się spali w minimacu to już cały na demobil poleci...
[#18] Re: pytania świeżego MOSowca

@Wojox, post #17

Trzeba albo:

- Uaktywnić YouTube w trybie HTML5 (tutaj) - zalety: działa "out of the box". Wady: nie wszystkie filmy chodzą, słaby sprzęt nie wyrobi.
- Wgrać sobie do OWB/Scripts najnowszą wersję skryptów "YouTube.js" oraz "YouTube_fullscreen_fix.js" (dostępne tutaj), po czym je włączyć w ustawieniach OWB. Od tej pory pod filmikiem będziesz miał do wyboru parę linków do oglądania filmu w wersji Flash i nie-Flash (oraz - co nie jest bez znaczenia na stosunkowo wolnym PowerMacu - rozdzielczości do wyboru).
[#19] Re: pytania świeżego MOSowca

@wali7, post #15

ale 'normalnie' operacje graficzne tez sa akcelerowane...
[#20] Re: pytania świeżego MOSowca

@recedent, post #12

Zrobiłem, ale proszę wybaczyć jakość... nie mam dostępu do lepszego sprzętu :/
Dzisiaj trochę zmieniłem zdanie...nawet nie jest najgorzej...:) Uaktywniłem wskaźnik GPU memory, ale jedynie można dostrzec pasek... Może pośpieszyłem się z tym działaniem... dopiero zaczynam zabawę OK

Film
[#21] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #20

Moim zdaniem za duża rozdziałka jak na MM z 64 Mb Vram. Poszukaj i zainstaluj sobie Pack Ultimate dla Morphos-a, będziesz miał wiele przydatnych rzeczy.
[#22] Re: pytania świeżego MOSowca

@Ender, post #21

Witam, również od niedawna pracuję na MorphOSie i jak dla mnie jest on na tę chwilę znacznie wygodniejszy i stabilniejszy od AOS4.1 no i ma zdecydowanie lepszą przeglądarkę WWW :) Potrzebuję jednak sobie dodać kilka rzeczy, aby poziom zadowolenia osiągnął wysoki pułap :)

1. Poradźcie jakiego programu najlepiej użyć, aby dodać sobie własne menu na górnej belce?
2. W jaki sposób w MOSie tworzy się własne ikony dla plików/katalogów?
3. Czy jest jakiś util, ktróry będzie mi przełączał okna po użyciu jakiejś kombinacji klawiszy (np ALT+TAB jak w win i ubuntu)?
4. Zmieniłem w ustawieniach Ambienta tryb wyświetlania w listerze na wszystkie pliki, jednak na jednej partycji cały czas wyświetla mi ikony i muszę za każdym razem zmieniać ręcznie ustawienia wyświetlania. Czy ma ktoś pojęcie co może być przyczyną?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
[#23] Re: pytania świeżego MOSowca

@ITU, post #22

ad 1. Zdaje się, że służy do tego CRABUM.
ad 2. Albo w dowolnym edytorze ikon starego typu (MorphOS obsługuje zarówno klasyczne ikony, jak i NewIcons, czy GlowIcons), albo w dowolnym programie graficznym (ikonki typu PNG - rownież z kanalem alpha, czyli 32-bitowe). W tym drugim przypadku wystarczy zmienić rozszerzenie pliku z .png na .info i voila! Jeśli chcesz podmienić ikonkę pliku/katalogu na taką własnej produkcji to otwórz z menu kontekstowego "Informacje" i przeciągnij nową ikonkę na starą w okienku, które się wyświetli.
ad. 4. Dziwne. Partycja posiada własną ikonę?
[#24] Re: pytania świeżego MOSowca

@recedent, post #23

Jak się nazywa ten program - dock z ikonami, który prezentuje owy film...

http://www.youtube.com/watch?v=TomrykR0AIc

To chyba nie jest PolyNetNG...tenże znalazłem na MorphZone.
[#25] Re: pytania świeżego MOSowca

@Paco, post #24

Z tego co się orientuję, to ClusterUK zainstalował na swoim eMacu Pack Ultimate od Papiosaura, a w jego skład wchodzi właśnie odpowiednio pokonfigurowany PolyNet NG.

Możesz też zechcieć spróbować BoingIconBara autorstwa Phibrizzo. Co prawda trzeba się trochę nabiedzić nad prefsami, ale jak już sobie pokonfigurujesz to gra i buczy.

P.S. Zgodnie ze starą, świecką amitradycją możesz też poczekać aż Kronos ukończy swój zamiennik dla domyślnego ambientowego panelu startowego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem