[#1] tryby graficzne
O ile p96 na klasyku nie był dla mnie żadnym problemem tak ten system po prostu mnie denerwuje mówiąc delikatnie.
Poradźcie jak dodać tryby 320x240, oraz jak zwiekszyć częstotliwość 1280x1024 z 60Hz na 70Hz lub lepiej 75Hz??

[#2] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #1

Ale chodzi Ci o MorphOSa? Bo w MorphOSie nie ma Picasso96.

A jeśli o Cybergraphics w MOSie to:
1. otwórz Monitors w preferencjach
2. na górze wybierz monitor z listy taki jaki posiadasz (jeśli nie ma na liście, to wybierz zbliżony i edytuj: ustaw parametry z instrukcji i nadaj m swoją nazwę - zapisz)
3. na dole wybierz: nowy
4. wybierz z listy rozdzielczość i ilość kolorów
5. w "nazwie" pojawi Ci się np. 24 bit 320x240;
5a. wybieranie lini: normalne
6. jeśli chodzi o nietypową rozdzielczość to ręcznie zmień
7. przesuwaj pasek: częstotliwość piksela tak aby na samy dole były parametry kHz i Hz takie jak łapie Twój monitor
8. wciskaj test i sprawdzaj, czy dobrze pokazuje obraz, jak źle to kombinuj dalej jak w pkt. 7
9. jak dobrze to ok i zapisz
10 ustawiasz kolejne tryby, które Cię interesują.

Ostatnia modyfikacja: 03.12.2010 21:57:37
[#3] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #1

Przede wszystkim musisz mieć ustawiony właściwy typ monitora (taki aby wyświetlił określony tryb graficzny przy żądanym odświerzaniu). Potem powinno już pójść z górki. W razie dalszych problemów dokładniej opisz na czym polega kłopot.
Jak rozumiem bezproblemowo wchodzisz w ustawieniach systemowych w część odpowiedzialną za definiowanie trybów graficznych? Oczywiście potem musisz wybrać ustawić aby stosowny program (w 99% będzie to pewnie Ambient) wykorzystywał zmodyfikowany tryb graficzny.
No i jak napisał wcześniej AS - w MOSie nie ma P96 tylko CGX.

Ostatnia modyfikacja: 03.12.2010 21:47:45
[#4] Re: tryby graficzne

@wali7, post #3

1. Pisal o p96 w classicu a nie w MOS.
2. Pod MOSem są z tym jaja (320x240), ale może to zależy od monitora?

[#5] Re: tryby graficzne

@kjb, post #4

Ja mam ustawione i działają poprawnie. Choć mam ustawione od 640x480 (nie miałem potrzeby ustawiać mniejszych).

[#6] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #1

Więc monitor mam ustawiony wg istrukcji (tzn. zakresy odchylania).
Na tym samym monitorze klasyk śmigał aż miło w 320x240; 320X200.

Na mosie niestety nie łapie 320x... możliwości jest aż nadto a każde testowanie to z 4s. więc chyba bym mógł tydzień spędzić na tym :( Myślałem że ktoś mi poda jakie są wartości dla takiego trybu tych: powrotów plamki, szerokości plamki itp. itd.

Co do odświerzania to mogę ustawić maksymalnie 61Hz potem niestety pasek odswierzania pliksela znajduje się na końcu prawej strony i nie ma możliwośći by przesunąć go dalej (koniec zakresu).

Gdyby się dało jakoś odczytać te dane z klasykowego p96 i przenieść te ustawienia do mosa?!

Porady?

I nie chodzi o ambietna (poza wiekszym odświerzaiem) tylko np. o intra do QII.

Ostatnia modyfikacja: 04.12.2010 06:24:15
[#7] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #6

Może spróbuj tego http://aminet.net/package/util/cli/makemonpreset - Nie sprawdzałem :).
W edycji trybu podkręć sobie ciut częstotliwość piksela, zwiększ czas powrotu (ok 2x) dla odchylania poziomego i ew. dla odchylania pionowego zwiększ/zmniejsz w zależności od potrzeb. Zajrzyj też do ustawień typu monitora. U mnie działa (TM).

Ostatnia modyfikacja: 04.12.2010 11:31:07
[#8] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #6

Jeśli masz ustawiony wg. instrukcji monitora, to znaczy, że oficjalnie nie obsługuje on niższych rozdzielczości. Musisz w takim wypadku zignorować zalecenia producenta i zmienić te wartości tak, by ustawienia monitorów pozwalały na wybranie danego trybu z listy trybów - w przeciwnym razie nie da się ręcznie skonstruować takiego trybu i tak.
[#9] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #1

No mam już ekran w 75Hz PLUS
Co do 320x240 to kicha; so far so bad.

[#10] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #9

A do czego 320x240 jest ci potrzebna ?

[#11] Re: tryby graficzne

@Drako^lM, post #10

post #6
i dlatego, że na razie nie umiem, a chce mieć ( i mam nadzieje ze dopne swego).

[#12] Re: tryby graficzne

@11MASTEr, post #9

Co do 320x240 to kicha; so far so bad

Mi jakoś bez problemu udało się stworzyć tryb 320x240 zarówno w 8, 16 i 32 bitach.

[#13] Re: tryby graficzne

@waldiamiga, post #12

Można prosić o zrzut okienka, żeby zobaczyć jak to poustawiać?

[#14] Re: tryby graficzne

@kjb, post #13

Czekamy.

[#15] Re: tryby graficzne

@kjb, post #13

Można prosić o zrzut okienka, żeby zobaczyć jak to poustawiać?

Proszę. Chyba o to chodziło.

8-bit

15/16-bit

24-bit

Łedyda: Tryby te jakoś działają u mnie, w każdym razie po kilinięciu przycisku Test pojawia mi się ekran kontrolny oraz ustawienia w oknie.
Mam zrobić shota ?

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 17:56:10
[#16] Re: tryby graficzne

@waldiamiga, post #15

[#17] Re: tryby graficzne

@waldiamiga, post #16

Dzięki, lecz u mnie nie chadza :(

Musiłbym jakoś te ustawienia z p96 z klasyka przenieść.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 19:07:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem