[#1] Liczba użytkowników MorphOS'a
Od jakiegoś czasu śledzę dyskusje mojego ulubieńca na exec'u Konrada ;) i zaciekawiła mnie ilu jest mosowców. Wg. kondzia jest ich ok. 1000 a co na to wy? Mos-team powinien być chyba zorientowany bo prowadzi rejestrację.

[#2] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Ziolo, post #1

Ostatni znany mi numer licencji to 1071. Ile z tych numerów to np więcej niż jedna licencja na jednego użytkownika - nie wiadomo.

Nie wiadomo też raczej ile osób korzysta jeszcze z wersji 1.4.5 albo z niezarejestrowanej wersji 2.x

[#3] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Ziolo, post #1

Ostatnia znana publicznie ilość sprzedanych licencji MorphOS-a to 1071 (dane mniej więcej z końca ubiegłego roku). Liczba ta nie obejmuje użytkowników wersji 1.4.x oraz osób mających darmowe klucze (developerzy i betatesterzy, łącznie jakieś 40 osób). Wzrost ilości licencji w czasie ilustruje wykres.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2011 19:27:45
[#4] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Ziolo, post #1

Na MorphZone.org jest temat o rejestracji. Obecnie jest trochę ponad 1000 osób zarejstrowanych. Trzeba wziąć pod uwagę też osoby które używają MorphOS-a, w wersji próbnej. Ja sądze, że jest ich około 1500 może nawet więcej.

A co do postów Konrada, to wygląda na to, że pomimo zapewnień, że nie czyta PPA wydaje mi się, że czyta regularnie i tego posta też przeczyta. Morphzone też czyta, bo dopóki MorphOS nie miał zarejestrowanych ponad 1000 użytkowników Konrad ciągle pisał, że MorphOS nie ma nawet tysiąca. Kiedy liczba 1000 użytkowników została przekroczona, zaczął pisać, że nie ma nawet 2000.
Pewnie po przekroczeniu 2000 będzie pisał, że MorphOS nie ma nawet 3000 itd, itp, etc.

Ciekawe czy wytrzyma do miliona ?

[#5] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Sir_Lucas, post #4

Dodajmy do tego, że w takich dyskusjach strona OS4 zawsze rzuca liczbami wyssanymi z palca, albo nawet nie podaje liczb, tylko ogólnymi sformułowaniami stara się zasugerować, że użytkowników AmigaOS 4 jest więcej. Nie ma to żadnego potwierdzenia w dostępnych informacjach. Na przykład na amigans.net są zarejestrowane raptem 204 osoby...

[#6] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@G. Kraszewski, post #5

204 osoby...

Z czego pewnie 1/3 to użytkownicy klasycznych Amig z PPC.
Btw, sam jestem tam zarejestrowany ;)

Podobna sytuacja miała miejsce kiedy licytacja dotyczyła ilości oprogramowania powstającego obecnie na poszczególne platformy Amigowe.
Moim zdaniem nie warto o tym pisać, lub brać udziału w tego typu dyskusjach, bo to tylko "mieszanie powietrza".

[#7] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@pampers, post #2

W Polsce według danych z PAUBase mamy 16 (22%) użytkowników wersji <2.0; Jak jest na świecie - trudno zgadywać. Można się jednak wpisać na tę stronę, na pewno ułatwi to późniejsze szacunki (póki co jest tam 102 użytkowników, czyli wycinek z ogółu).

[#8] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@recedent, post #7

Ja znam przynajmniej jednego usera 1.4.5 (na Pegu).
[#9] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Sir_Lucas, post #6

204 osoby...

Z czego pewnie 1/3 to użytkownicy klasycznych Amig z PPC.

Tego nie wiem. Oczywiście wiadomo, że po włamaniu na serwer stara baza użytkowników "znikła" i wszyscy musieli rejestrować się od nowa. Jednak nie oszukujmy się – na każdym takim portalu jest cała masa martwych kont (również i na PPA). Liczba rejestracji po stracie bazy użytkowników dobrze pokazuje ilu ludzi jest naprawdę zainteresowanych tematem, a rejestracja to przecież minuta i nic nie kosztuje.

Drugi aspekt tej sprawy – widać jak niepewne dane mogą przedstawić miłujący statystyki użytkownicy AmigaOS 4 twardym liczbom ze strony MorphOS-a. Z jednej strony to wygodne bo żonglując retoryką można stwarzać wrażenie, że szczęśliwych posiadaczy Systemu Amigi Czwartej Generacji są nieprzebrane legiony. Z drugiej nie ma na to żadnych dowodów.

[#10] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@G. Kraszewski, post #3

No jest jeszcze spora grupa ludzi używających wersje demo systemu

[#11] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Drako^lM, post #10

Trzymajmy sie faktow. Na koniec zeszlego roku mamy ponad 1000 wykupionych licencji i pokazna tendencje wzrostowa. Perspektywa wyglada raczej zachecajaca, zwalaszcza, ze jestesmy w przededniu wydania Morphosa na PB. Mnie to b. cieszy, mysle jednak, ze prawdziwa zabawa zacznie sie dopiero powyzej 10tys. :)

[#12] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Drako^lM, post #10

@ Drako^lM
No jest jeszcze spora grupa ludzi używających wersje demo systemu

jak np. ja
[#13] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@R-Tea, post #12

Ja tylko nie bardzo rozumiem politykę MorphOS. 100 euro za system, który jednak odstaje od obecnych systemów. Testowałem na Power Macu G4 Dual 1,25GHz i niestety przeglądarka Origyn ma problemy z flashem. Może gdyby system był uwolniony podobnie do Linuxa, to zyskałby większą popularność. Dużym minusem dla mnie jest brak obsługi kart WiFI na USB, w tym choćby wciąż popularnego DLink DWL-G122
[#14] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@felipe, post #13

Odstaje bo jest pisany przez garstkę zapaleńców, którzy poświęcają temu swój wolny czas. Ile kasy ładowane jest obecnie w linuxa?

Co do flasha to ma problemy, bo obecna wtyczka obsługuje flasha do wersji 9. Na szczęście coraz więcej ludzi odchodzi od tej technologii.

[#15] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@pampers, post #14

Mimo wszystko Linux startował też od garstki zapaleńców, ale właśnie otwarta licencja pozwoliła na jego popularyzacje. 100 euro to jest dość zaporowa cena. Dużym plusem jest wsparcie dla Maców na PowerPC. Ceny nowych "Amig" są zupełnie z kosmosu. Z drugiej strony zamknięcie MorphOS też nie ułatwia jego rozwoju. Z klasycznej Amigi korzystałem do 1996.
[#16] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@pampers, post #14

Też uważam, że Flash to technologia przeszłości, cieżka i nieprzyjemna. Na szczęście coraz więcej ludzi używa HTML-a 5.

[#17] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@Sir_Lucas, post #16

Oczywiście, że jest to technologia przeszłości, ale póki Adobe pompuje w to dużą kasę to będzie jeszcze długo popularna. Ja osobiście u siebie na Macu blokuje wszystkie elementy flash. A czy ktoś może mi powiedzieć jak połączyć się przez VNC z MorphOS i jak na nim ustawić współdzielenie plików przez SMB lub chociaż przez NFS.
[#18] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@felipe, post #17

Możesz zainstalować Sambę pod Morphosem.
Ze strony głównej PPA wyszukaj VNC - dla Morphosa masz soft zarówno dla serwera jak i klienta VNC.
[#19] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@felipe, post #17

niestety przeglądarka Origyn ma problemy z flashem

i

Ja osobiście u siebie na Macu blokuje wszystkie elementy flash

więc w czym tak naprawdę problem?

[#20] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@felipe, post #13

Bo ja wiem czy odstaje . Napewno nie jest to Windows czy Linux ze wszystkimi sterownikami i wtyczkami,ale i tak sobie nieźle radzi, ja bynajmniej nie narzekam i mi do tego co potrzebuje wystarcza w zupełności .

[#21] Re: Liczba użytkowników MorphOS'a

@felipe, post #15

Amiga też miała kiedyś przewagę na rynku komputerów i zobacz jak skończyła.

Duch Amigi zawsze tkwił w procesorach Motoroli, dlatego pewnie nie wystrzeliło to jak Linux, szczególnie że ten drugi powstaje na sprzęty, które kupisz razem z owocami w biedronce.

Dla mnie MorphOS jest wart swojej ceny. Ostatnio rzadko korzystam bo niestety brakuje mi paru prostych programów i funkcji, które mam pod windowsem ale czekam i czasami sponsoruje ludzi którzy coś dla MorphOS-a robią.

Czasami możesz się zdziwić, że te same czynności możesz wykonywać na kompie z systemem: który bootuje się w kilkanaście sekund, jest zajebiście responsywny, czego brakuje dzisiejszym oseom, po załadowaniu w maszynie która ma 1gb pamięci zostaje do dyspozycji conajmniej 900mb, który jest w praktyce przepisaniem starego, dobrego AmigaOS 3.1 z Magellanem w nowsze komputery oraz dodaniem do samego systemu takich dodatków, że jako niszowy system nie ma się czego wstydzić.

Edit: Dis is de fakin MorphOZ :)

Ostatnia modyfikacja: 28.01.2011 00:18:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem