[#1] Efika Smartbook
Ostatnio nachodzi mnie aby kupić sobie jakiś nowy sprzęt, i rozmyślam nad rożnymi opcjami.

Mam PowerMaca i w sumie mi wystarcza - męczę system jak się da(choć na razie demo) MorphOS 2.7 to już jestem zdecydowany aby niebawem wykupić licencję na pełną wersję (wiadomo wszystko trzeba sprawdzić).

Przeglądam sobie różne stronki i natrafiam na stronkę Genesi i co widzę, całkiem ciekawy sprzęcik taki jak EFIKA MX Smarttop i Efika MX Smartbook.

http://www.genesi-usa.com/products

Bardzo mi się spodobał ten drugi (Efika MX Smartbook). Jest bardzo ładny i nie za duży - taki w sam raz. Co prawda mam samsunga małego, ale wiadomo siedzi tam WIndows 7 i to jest to czego nie lubię, ale muszę używać.

Przebiegła mnie taka myśl, przecież to Genesi - twórcy Pegasosa ok, racja

I moje pytanie - Czemu nie ma na to systemu MorphOS ?:(

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 10:36:54

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 10:57:18
[#2] Re: Efika

@(V)(I)mothe(P), post #1

Na to nie ma windowsa 7 to arm :)
Zdaje sie że aros powstaje na to, ale glowy nie dam.

[#3] Re: Efika Smartbook

@arti4-92, post #2

arti4-92

Na to nie ma windowsa 7 to arm usmiech

A to ja wiem że to ARM jest i Windowsa na tym nie zapuszczę, nie o to mi chodziło. Do Windowsa mam właśnie samsunga.

Nigdzie nie mogę doczytać aby był na to Aros rozwijany, jedynie Linux.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 10:57:31
[#4] Re: Efika Smartbook

@(V)(I)mothe(P), post #3

"Do you consider AROS enough Amigoid? IF yes, then I expected AROS port for the smartbook in the future. We just need some time to make it happen. Be patient :) "

[#5] Re: Efika Smartbook

@arti4-92, post #4

Widzę, widzę - umknęło to mojej uwadze... za szybko przerzucam strony ;P i wychodzi że ślepy jestem.

Tylko bardziej bym chciał aby to był MorphOS, bo o AmigaOS to sobie można pomarzyć. Zresztą dobre i to...

[#6] Re: Efika Smartbook

@(V)(I)mothe(P), post #5

Masz dwie opcje Amigowania na laptopie, PB z MOS-em lub jakis pecetyczny laptop z winuae ;)

[#7] Re: Efika Smartbook

@arti4-92, post #6

Wiesz co do PowerBooka to mam go w planach, niebawem przyleci z Londynu.
Właśnie, emulator mogę mieć i na laptopie, ale to nie jest to.

Taka np. Efika Smartbook - jest mała (ona ;P), jest ładna(takie właśnie lubię;P).
Siadam sobie w lato w ogródku sącząc soczek bananowy, wyciągam sobie eficzkę małą i zapuszczam MorphOS`a :). A wokoło same lapy z windą 7, się gapią i zazdroszczą ;P i to by było coś.

A tak siedzisz, otwierasz swojego samsunga, system się ładuje i taka myśl przechodzi nam przez głowę - K**a znów te okienka :(

[#8] Re: Efika Smartbook

@(V)(I)mothe(P), post #1

Przebiegła mnie taka myśl, przecież to Genesi - twórcy Pegasosa

I moje pytanie - Czemu nie ma na to systemu MorphOS ?

Bo nie ma MorphOS-a na ARM-a.

[#9] Re: Efika Smartbook

@(V)(I)mothe(P), post #3

win7 moze nie , ale win8 bedzie na arcitektury x86 i arm jednoczesnie. MS zapowiedzial to juz jakis czas temu, nawet pokazal to publicznie juz.
[#10] Re: Efika Smartbook

@DRACOX, post #9

No to teraz bedzie burdel Wszystkie wady linuxa i windowsa w jednym

[#11] Re: Efika Smartbook

@DRACOX, post #9

Tak, wiem> Coś tam czytałem już na ten temat i niestety Windows opanuje niebawem wszystkie urządzenia;P

Ale arm nie jest to takie złe rozwiązanie na amisystmy, przynajmniej będzie jeden.

[#12] Re: Efika Smartbook

@arti4-92, post #10

A czy ja wiem, czy aż taki ,,burdel,, będzie. Jak zrobią taki system jak XP, bo 7 jest beznadziejny, tak jak i pozostałe Windowsy (poza Windows2000 i XP).

Wyboru nie ma, albo Windows, albo Linux i MacOS`y . Jedynie Aros jeszcze ratuje sytuacje na tej platformie sprzętowej.

Ostatnia modyfikacja: 11.02.2011 08:18:43
[#13] Re: Efika Smartbook

@szuler, post #8

Przepraszam, źle sformułowałem pytanie a powinno być raczej tak :

,,Czemu jeszcze nie ma na to systemu MorphOS ?"

[#14] Re: Efika Smartbook

@(V)(I)mothe(P), post #13

Odpowiedzi brzmią zapewne tak:

- "Bo to nie takie łatwe przepisać system i oprogramowanie na inną rodzinę procesorów"?
- "Bo łatwiej jest na dzień dzisiejszy budować środowisko użytkowników wokół tanich i dostępnych en masse Maków z G4?"
- "Bo nie zapadła jeszcze decyzja czy należy zmieniać architekturę, a jeśli już, to czy akurat ARM jest dobrym rozwiązaniem"?

[#15] Re: Efika Smartbook

@recedent, post #14

- "Bo nie zapadła jeszcze decyzja czy należy zmieniać architekturę, a jeśli już, to czy akurat ARM jest dobrym rozwiązaniem"?

To w zasadzie dwa pytania. ;) Tak czy owak trzeba będzie niedługo odpowiedzieć na oba!! Wszystko idzie do przodu, boję się trochę, że MOS stanie w miejscu. Chodząc wyłącznie wokół stojącego praktycznie w miejscu PPC nie idzie się do przodu ze światem...

Przynajmniej ja tak to widzę...
[#16] Re: Efika Smartbook

@quantor, post #15

A od kiedy to amisystemy idą do przodu ze światem?

[#17] Re: Efika Smartbook

@G. Kraszewski, post #16

Amisystemy idą do przodu ale w swoim świecie i myślę, że nawet dobrze to idzie.
Amiga ma swój świat i nie musi gonić wszystkich, nie potrzebuje efektów takich jak w viscie czy w win 7 - bo to już ma od dawna i to w swoim amigowym stylu.

Więc, każdy system na swoim podwórku króluje, a czy dobrze, to już kwestia każdego z nas, aby to ocenić samemu.

[#18] Re: Efika Smartbook

@recedent, post #14

Bardzo dobre odpowiedzi :D

Każdy z nas i tak pewnie ma swoje zdanie co do tego tematu. Nie zmienia to jednak faktu, iż trzeba zastanowić się nad tym czy już nadszedł ten czas, aby o tym rozmawiać.

Wiem, temat był już pewnie wiele razy wałkowany, ale wraca jak bumerang.

[#19] Re: Efika Smartbook

@quantor, post #15

Wszystko idzie do przodu, boję się trochę, że MOS stanie w miejscu

Nie będzie chyba tak źle, przynajmniej przez jakieś X lat. :)
Czekamy teraz na support PowerBooków, stery 3D dla R300, a potem (może) PPC970 czyli G5.Mnie by cieszył support dla iBooka G4, mam właśnie taką maszynkę w domku (z cepem 1.2GHz)

[#20] Re: Efika Smartbook

@waldiamiga, post #19

Mnie będzie cieszył tylko 2xG5 dla MOSa :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem