[#1] PowerMac pod Morphosa
Stało się, będę Morphos'owcą. Mam tylko pytanie. Czy PowerMac M8570, Dual 1,25 Ghz z Radeonem 9000 Pro i 1 GB ramu jest sensowną konfiguracją? Czy jest szansa, że ten radeon może mieć mniej niż 64 ramu?

EDIT:
Ile warto by było za taką konfiguracją dać?

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2011 22:54:59
[#2] Re: PowerMac pod Morphosa

@frywolny_marian, post #1

Czy PowerMac M8570, Dual 1,25 Ghz z Radeonem 9000 Pro i 1 GB ramu jest sensowną konfiguracją?

Jest fajną konfiguracją, sam używam eMaca G4 1,25GHz z Radeonem 9200 32MB VRamu ( w obudowie Tower) i jestem zadowolony. Twój PowerMac pod MorphOSem niestety nie wykorzysta drugiego cepa.

Czy jest szansa, że ten radeon może mieć mniej niż 64 ramu?
Raczej niewielka, nie widziałem Radeona 9000Pro który miałaby mniej niż 64MB VRamu.

[#3] Re: PowerMac pod Morphosa

@waldiamiga, post #2

Dzięki, w takim razie raczej go zanabędę.
Nie chcę tworzyć osobnego wątku, a mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest szansa wykorzystania pod Morphos'em tabletu graficznego np. firmy Wacom? Pod windą, do prawidłowej pracy wymaga sterowników. Mogę liczyć na to, że Morphos go obsłuży?

[#4] Re: PowerMac pod Morphosa

@frywolny_marian, post #3

tak wacom dziala
ps. jesli chodzi o usb to zawsze mozna potestowac na arosie pod pecetem, mozliwosci obslugi usb są w 99% takie same miedzy morphosem a arosem bo oba korzystaja z poseidona

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2011 23:44:42
[#5] Re: PowerMac pod Morphosa

Jest to jedna z lepszych konfiguracji pod kątem rozbudowy i osiągów, choć niestety dość głośna (wyjące wiatraki). Poniżej 250zł za takiego to będzie tanio, choć ceny mogą dochodzić do 400zł w zależności od dodatków (ram, dyski, etc).

[#6] Re: PowerMac pod Morphosa

USB 1.1 mnie skutecznie zniechecilo do zakupu tego komputera, no ale jak tam sobie chcesz. Mini Mac 1.5 to zdecydowanie lepszy wybor.

[#7] Re: PowerMac pod Morphosa

@_arti, post #6

Mac mini to zdecydowanie "mniejszy" wybór :)
Mam Neca usb na pci i usb na plycie sluzy tylko do podlaczania myszki i klawiatury. Mozna podlaczyc soundblastera i miec wejscie audio, którego brak minisowi. Jak ktoś ma duzo miejsca i nie zalezy mu na mobilnosci to powermac mdd jest lepszym wyborem (w sumie to najlepiej miec oba :) )

[#8] Re: PowerMac pod Morphosa

@_arti, post #6

Zgadza się, jeżeli się nie planuje jakiejkolwiek rozbudowy (większy/szybszy dysk, dodatkowe karty PCI) to Mac mini G4 1.5GHz jest najlepszym wyborem, choć jest istotnie droższy od Power Maca MDD.

[#9] Re: PowerMac pod Morphosa

Dodam swoje 3gr. Mam Mini od roku z 64Vram czyli 1.5GHz procek. Jestem zadowolony ale wg mnie MorphOS na Mini byl jakby pomostem i teraz jest lepiej inwestowac w Maca PPC w obudowie. Mini nie da sie wymienic graficznej i 64VRam to max a kazdy wie, ze graficznej nigdy za wiele. Lepiej miec te 128MB i to na AGP a kiedys moze kiedys jakas lepsza graficzna ATI HD z lepszym zegarem ...
Co do tego tabletu graficznego Wacom to tez mam i nie dziala z MOS 2.7.Mama jakis starszy model. MorpOS nie wyswietla sie na ekranie.
USB 1.1 Nie pchaj sie w tak wolne USB. Mimo, ze to tlko do klawiatury czy myszki to juz nie dla pendrive. Teraz wyobraz sobie ile sie bedzie kopiowac film hd divix 1.2GB... tak tak masz czas... yhy a potem cierpliwosc ci pusci ... odradzam usb 1.1

[#10] Re: PowerMac pod Morphosa

@MaveRick, post #9

No ale pod PCI można wsadzić kartę USB 2.0 i po krzyku (tylko musi to być karta z odpowiednim układem, chyba Neca).

[#11] Re: PowerMac pod Morphosa

@MaveRick, post #9

A w jakie USB ma się pchać przy PowerMacu? Zresztą nabycie karty USB 2.0 to sprawa groszowa.

[#12] Re: PowerMac pod Morphosa

@pampers, post #11

a i ramu też dołoży drugą kość (chyba) a w mini 1GB i klapa ..

[#13] Re: PowerMac pod Morphosa

@ede, post #12

ja mam 1.5 gb

[#14] Re: PowerMac pod Morphosa

@rzookol, post #13

W mini?

[#15] Re: PowerMac pod Morphosa

@ede, post #12

W MDD max 2 GB. I to wystarcza nawet dla Mac OS X Leopard, tym bardziej wystarczy dla MorphOS. ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.03.2011 12:52:53
[#16] Re: PowerMac pod Morphosa

@ZimA, post #15

Zwłaszcza, że MorphOS i tak zobaczy niecałe 1,5 z tych 2 GB :)

[#17] Re: PowerMac pod Morphosa

@pampers, post #14

nawet nie wiem ile mam w minisie :) , mowilem o mdd

[#18] Re: PowerMac pod Morphosa

@waldiamiga, post #2

Raczej niewielka, nie widziałem Radeona 9000Pro który miałaby mniej niż 64MB VRamu.

Właśnie sobie przypomniałem że mój stary laptok Dell D600 miał Radosława 9000 z 32MB VRamu i 64 bitową szyną pamięci. Ale raczej nie robiono kart AGP w takiej konfiguracji.

[#19] Re: PowerMac pod Morphosa

@waldiamiga, post #18

Dzięki wszystkim za pomoc. Widziałem dziś PowerMaca. Wielkie to i waży tyle co pół worka cementu. Trochę się waham. Byłaba to kolejna skrzynia w domu, a mi się marzy się mały, zgrabny komputerek. Rozejrzę się jeszcze za Mini Makiem.

Biorę też pod uwagę Powerbooka. Jest sens już w niego inwestować? Jakie jest prawdopodobieństwo, że w bliskim czasie wyjdzie obsługująca go wersja Morphosa?

@MaveRick
>> Co do tego tabletu graficznego Wacom to tez mam i nie dziala z MOS 2.7.Mama jakis starszy model. MorpOS nie wyswietla sie na ekranie.
Ale mi chodzi o zwykły tablet, nie o taki z ekranem LCD. Z tego co mówi Rzookol powinien działać. Cieszy mnie to bardzo.

[#20] Re: PowerMac pod Morphosa

@frywolny_marian, post #19

A ja tak sobie marzę coby mieć taki worek cementu w domu z dwoma g5 i morphosem :)

[#21] Re: PowerMac pod Morphosa

Jeśli chcesz coś małego i (w miarę) cichego to polecam Miniacza. Ale możliwości rozbudowy są rzeczywiście mizerne.

Odnośnie PowerBooka: Na razie chyba nie ma sensu. Termin wydania MorphOSa z obsługą PB jest znany (?) tylko deweloperom systemu. No, chyba że sobie chcesz zabezpieczyć jedną sztukę na wypadek gwałtownego wzrostu cen, kiedy wszystkie MOSowce rzucą się na PowerBooki. Ale najpierw wypadałoby sprawdzić które modele będą na pewno supportowane, żebyś się nie przejechał.

Odnośnie tabletu: Z tego co słyszałem, to Wacomy działają bez większych problemów. A oprócz własnej klasy w Poseidonie mają też dedykowane cośtam napisane przez Yomgui. Ja używam jakiegoś Trusta na domyślnych sterach i działa bez większych problemów (co prawda trzeba było ręcznie ustawić wielkość obszaru roboczego w prefsach Poseidona).

[#22] Re: PowerMac pod Morphosa

@ZimA, post #15

> I to (2GB) wystarcza nawet dla Mac OS X Leopard

Hahaha! Dobre
Ja to zawsze mam pod gorke... i 8GB mi malo.

[#23] Re: PowerMac pod Morphosa

Jesli masz wybor bierz MDD.
Mini nie ma PCI. Co zrobisz jesli ci ethernet padnie na plycie?
W towerce wsadzisz w pci i tyle. Mini ma dysk ATA 2,5" a te dyski sa teraz b drogie. MDD tez ma ATA ale 3,5", mozesz kontroler SATA doloryc tak samo jak USB 2. Sprzet bardziej rozwojowy niz mini. MDD ma 3 kontrolery ATA na plycie, miejsce na 4 dyski i 2 duze nagrywarki DVD. Nie te gowniane napedy slot in ktore padaja po nagraniu 6 DVD. Serwisuje makowki od lat i sie zawsze chrzanie z tym badziewiem.

MDD ma 4 sloty na ram DDR stacjonarne. Obsluguje do 2GB ram w dowolnej konfiguracji. Mozna np wsadzic 2x1GB i tez zadziala a jest wiecej mniejsca na grafike i jej chlodzenie

Poza tym MDD niektore maja 2 CPU. moze sie doczekamy kiedys supportu w MOS.

[#24] Re: PowerMac pod Morphosa

@zgagato, post #23

Chyba masz rację. Wezmę tego powermaka.

[#25] Re: PowerMac pod Morphosa

@_arti, post #22

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie.

[#26] Re: PowerMac pod Morphosa

@frywolny_marian, post #24

Dobry wybór...

Troszkę odbiegając od tematu aby przyspieszyć działanie Mac OS X polecam szybki dysk sata i przejściówke IDE=>SATA ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2011 22:00:05
[#27] Re: PowerMac pod Morphosa

@ZimA, post #26

W moim PowerMacu pierwsze gniazdo IDE jest tak usytuowane, że da się wpiąć taśmę IDE, ale IDE2SATA wpinanego bezpośrednio w gniazdo to już nie, za mało miejsca.

[#28] Re: PowerMac pod Morphosa

@zgagato, post #23

Dlatego wy......m oryginalne combo i wsadziłem tam zwykłego slima DVD....
I spokój!

[#29] Re: PowerMac pod Morphosa

@kjb, post #27

A jak to jest w eMacu? Pisałeś, że robierałeś go już.
[#30] Re: PowerMac pod Morphosa

@kjb, post #27

no u mnie oryginalne gniazdo także uniemożliwiało instalacje ;) IDE=>SATA, ale dla chcącego..... ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem