[#1] MOS i wspólna sprawa
Witam wszystkim użytkowników MOSa mam pewiem pomysł za który zaraz zostanę wyszydzony i wyśmiany ale może warto spróbować. A mianowicie chodzi mi o koszt licencji MOSa jak wiadomo nie jest ona mała jak na zwykłego użytkownika, sam chciałbym mieć legalna i pełna wersie tego systemu. Niestety moja sytuacja finansowa mi nie pozwala na jej zakup. Mój pomysł jest następujący, jakby tak cała MOSowa społeczność zrzuciła się na jedna licencje przy 20 osobach to koszt około 25zł co już byłoby do przyjęcia i poprzez taką akcję zrobić składkę na kilka/kilkanascie licencji dla chętnych, wiadomo że każdy chętny miałby obowiązek finansowanie innych a wpłata np raz w miesiącu to nie byłoby zbyt duże obciążenie na domowych finansów. W taki sposób przy wsparciu można by było znaczenie podnieść procent zarejestrowanych wersji MOSa i każdy były z tego faktu zadowolony.

[#2] Re: MOS i wspólna sprawa

@g00pher, post #1

Tak trochę (ale tylko trochę) nie na temat zauważę, że licencję MorphOS-a można wygrać w konkursie na artykuł do pisma PPA. A odpowiadając już zupełnie w temacie – cała społeczność Ci się przecież nie zrzuci, tylko osoby, które kupić licencji od ręki nie mogą i byłyby zainteresowane takim systemem zakupu. No i trzeba jeszcze kogoś uczciwego do zarządzenia całym tym interesem.

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2011 12:15:19
[#3] Re: MOS i wspólna sprawa

@G. Kraszewski, post #2

to mi przypomina system argentynski

[#4] Re: MOS i wspólna sprawa

@G. Kraszewski, post #2

Dokładnie o takich ludzi mi chodzi, tylko Ci chętni na zakup i oczywiści na tyle cierpliwi żeby mogli poczekać nieco dłużej na swoją kolej. A o uczciwości nawet nie ma co pisać bo liczę, że to jest oczywiste i wszyscy sympatycy i użytkownicy tego Portalu są osobami uczciwymi ;) a wszelkie kwestie organizacyjne byłyby do dogadania o ile byli by tylko chętni na taki sposób finansowania zakupu.

[#5] Re: MOS i wspólna sprawa

@g00pher, post #4

Pozostaje Ci zatem poszukać chętnych. Osobiście chętny nie jestem .

[#6] Re: MOS i wspólna sprawa

@g00pher, post #1

Ciekawe, ale trochę ryzykowne rozwiązanie. Ja się nie piszę. Osobiście uważam też, że biorąc pod uwagę ceny HW dla MorphOS to cena samego systemu jest po prostu niska.

[#7] Re: MOS i wspólna sprawa

@g00pher, post #4

Odkładaj te 25 miesięcznie i tyle. Odmów sobie kilka innych przyjemności itp.
W ciągu roku na pewno nazbierasz kwestia silnej woli.

Jak będą brali w tym udział osoby zainteresowane i nie mające pieniędzy to będziesz musiał urządzać losowanie kto tą licencje ma dostać. To śmierdzi już na kilometry ....

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2011 14:37:10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem