kategoria: PowerMac
[#1] Power Mac G4 padł ?
Witam.
Dzisiaj po restarcie mak już
nie wstał... Po naciśnięciu
power - 10 sekund słychać
lekki szum a później duży
wiatrak w obudowie
wchodzi na maksymalne
obroty i nic wiecej się nie
dzieje.
Odpinałem hd i cd,
sprawdzałem na 2 kościach
pamięci oraz na innej karcie
graficznej i ciągle to samo.
Co to może być ?
Dalem to zapytanie na myapple.pl i cisza, no to pytam amigowcow :)

[#2] Re: Power Mac G4 padł ?

@kjb, post #1

Podobny objaw miałem przy Dellu GX280 - po uruchomieniu wentylator wchodził na wysokie obroty a system się nie uruchamiał. Okazało się ze padł czujnik (czy coś w tym stylu)temperatury procesora - więc jedyne wyjście jakie miałem, to wymiana płyty głównej - bo w naprawę szkoda czasu było.

Tu być może będzie ta sama przyczyna - ale mogę się mylić.

[#3] Re: Power Mac G4 padł ?

@kjb, post #1

Najprawdopodoniej uszkodzona jest płyta główna. Może być uszkodzenie łącz przy pamięci, albo uszkodzony układ sterujący procesorem. Można spróbować wyjąć płytę i spróbować przegrzać ja, aby luty przy pamięci się "zalały" - jeśli to jest problem pierwszy. Przy drugim, to naprawa płyty u elektronika, który będzie chciał się zając Makiem, a to nie łatwo. Chyba wtedy tanej wyjdzie kupić drugi.

[#4] Re: Power Mac G4 padł ?

@kjb, post #1

Próbowałeś pmu reset zrobić?
[#5] Re: Power Mac G4 padł ?

@Jacek Piszczek, post #4

Tak, przedwczoraj odpaliłem maka otwartego i po włączeniu nacisnąłem ten przycisk. Niestety nie pomogło.

-----edit

No tak, tutaj jest opis resetu:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=95037

Miałem odłączyć zasilanie, a nie przy włączonym...

-----edit2

Od początku jak go kupiłem to miał takie coś, że jak podłączyłem go do gniazdka - nie dał się włączyć przez powiedzmy 2 minuty, przy naciśnięciu power na obudowie przycisk się swiecił ale nie odpalał. Po tych 2 minutach szło go odpalić.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 00:38:48
[#6] Re: Power Mac G4 padł ?

@kjb, post #5

nie dał się włączyć przez powiedzmy 2 minuty, przy naciśnięciu power na obudowie przycisk się swiecił ale nie odpalał. Po tych 2 minutach szło go odpalić.

Na PeCecie to by mogło oznaczać, że zasilacz się kończy, albo kondensatory na płycie do wymiany.

[#7] Re: Power Mac G4 padł ?

@zyga64, post #6

Na Maku też może to – moim zdaniem – oznaczać kończenie się zasilacza.

[#8] Re: Power Mac G4 padł ?

@kjb, post #1

Od początku miał pewnie uwalony kesz procesora, powiedz czy słyszysz tylko szum czy od czasu do czasu da gonga (jednego lub kilka?)

Na spokojnie wszystko obacz optycznie, odmontuj karte procesora, potem przy próbie uruchamiania wywal wszelkie karty na pci, napęd optyczny, losowo sprawdzaj po jedej kosci ram (zostaw ram,hdd oraz karte graficzną)

Jak wyglądał wcześniej reset pramu? Robiłeś go z klawiatury czy na wyłączonym komputerze za pomocą guziczka CUD ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem