[#1] Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa
Elou
Śni mi się po nocach Amigowy system na mobilnym sprzęcie toteż zacząłem zbiórkę kasy na Powerbooka G4, bo mam nadzieję że wkrótce ujrzymy MorphOSa na ten sprzęt. Kasę uskładałem (co przy "księgowej" jest dość ciężkie:) )
Jako że trochę prezentacji MorphOSa na PB już było (niestety na żadnej z nich nie byłem) toteż mam pytanie jaka maszynę wybrać.
Mam na oku G4 z 1.67GHz z pamięciami DDR2, mobilnym Radeonem 9700 128MB i 17" calową matrycą - czyli Rev E.
Był MorphOS testowany na takiej maszynie ? A może ktoś z MorphOS teamu sie wypowie :)

Pozdro

[#2] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #1

Przyłączam się do pytania.
[#3] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #1

Też mnie temat bardzo interesuje. Mam na oku parę powerbooków, ale nie chciałbym obudzić się z ręką w nocniku z niewspieraną przez Morphosa kupą złomu.

[#4] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #1

Tego modelu używam.
[#5] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@Jacek Piszczek, post #4

To albo nie miałeś czasu, albo nie jesteś z niego zadowolony. Bo Twa lakoniczna odpowiedź nie wieje zachwytem. Koledzy chcieli usłyszeć echy-achy .... Zresztą ja także !!
Cena nawet nawet...:
http://cgi.ebay.co.uk/Apple-PowerBook-G4-17-1-67GHz-120GB-1GB-RAM-/160581070938?pt=UK_Computing_Apple_Laptops_ET&hash=item256360b05a

[#6] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #1

Też się dołącze do pytających. Też już zakupiłem najsilnijeszego PBG4 15" z najwyższa rozdziałką ekranu i czekam z niecierpliwoscią na jakies szepty o postępie prac nad MOSem na PB.
Zapytam się może czy wciąż data premiery ma być nieoficjalnie w grudniu tego roku ? Wiem sieje plotni ale gdzies na forum wyczytałem...
sami widzieliśmy na prezentacjach, ze już dziala grafika, "myszka", dzwiek, USB i k.sieciowa. A jak z "łajfaj" ? Problemy ? Postepy ?

[#7] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@Wojox, post #5

wszedzie zdarzaja sie okazy: http://cgi.ebay.com/Apple-PowerBook-15-G4-A1138-1-67GHz-512MB-80GB-/290560774749?pt=Apple_Laptops&hash=item43a6c5925d

[#8] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #1

Nio i kupiłem. :D
Pozostaje wpłacić kasę i czekać na kuriera.
Konfiguracja mojego sprzęta:
PowerBook G4 17" PowerBook 5,9 1,67 GHz Power PC G4 1,5 GB DDR2, Mobile Radeon 9700 128MB, HDD 120 GB.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 12:45:05
[#9] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #8

Ile taka przyjemność kosztuje?

[#10] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@lord_spider, post #9

Dałem kilozłotego, ale bateria trzyma 1,5-2h i stan maszyny jest bardzo dobry (wg. zdjęc w wysokiej rozdziałce)

[#11] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #10

Czyli kupiles takiego plaskiego minimaca z LCD. Czyli bedziesz mial "desktopa" ;) nie wiem czy ktos zauwazy, ale powerbooki sa strasznie ciezkie i taka 17" troche wazy wiec bardzo latwo o upuszczenie i o duze uszkodzenie.

[#12] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@MaveRick, post #11

Wobec tego rozejrzę się za modelem z 15-calowym ekranem.

[#13] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@MaveRick, post #11

Wg. specyfikacji PowerBook G4 z 17 calowa matrycą waży 3,1 kg. Średnia waga notebooka z 15 calowym wyświetlaczem to ok.2,7-2,8 kg więc tragedii nie ma. Chciałem model jak najszybszy z jak największą matrycą, ma to być desktop replacement z możliwością łatwego przenoszenia.

[#14] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@MaveRick, post #11

Nie targałeś mojej Toshiby Qosmio x500 więc nazywanie PowerBooka ciężkim jest nie na miejscu ;)

[#15] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@pampers, post #14

Targalem wiele laptopow i PB 15" jest najcięższy jaki niosłem oczywiście z tych nowszych laptow... co mnie jeszcze boli w PB to to ze obudowa jest aluminiowa i sie slizga w palcach wiec uważajcie przy wyjmowaniu z torby lub plecaka.

[#16] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@MaveRick, post #15

Mnie w PB bolą dwie rzeczy - brak numerycznej i brak oficjalnego portu MorphOSa ;)

[#17] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@pampers, post #16

brak oficjalnego portu MorphOSa

Mam wielką nadzieję że wkrótce się to zmieni, prawie uzbieram 111 euro na kluczyk.

[#18] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #17

Pokupowali sobie Powerbooki, i teraz na MOSa czekają :D

[#19] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #17

a skad wziales cene 111 ojro za MOS 3.0 ??? nie licz na to min bedzie 150e :D jak i nie wiecej... Takim gadaniem na forach tylko podbijamy cene. MTeam zrobi rozeznanie i juz wie ile osob czeka na MOS na PB wiec ...

[#20] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@Sventevith, post #18

no tu sie zgodze z toba :D smiesznie to wyglada. kupili a MOSTeam infofmowal zeby sie wstrzymac z kupnem PB ale po tym jak prezentowano juz MOS 3.0 na PB nie da sie powstrzymac bo w dniu wypuszczenia MOS 3.0 PB pojda wszedzie do gory tak ja k to mialo miejsce z Mini....
A jak narazie zapowiedzi MOS 3.0 sa na swieta bozo narodzeniowe

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2011 03:22:10
[#21] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #8

No i sprzęciur dotarł. Ładniutki jest, rozdziałka matrycy to 1680x1050. Design obudowy i bajery typu podświetlenie klawiszy robią wrażenie.

BTW: Ktoś wie gdzie znajdują kostki pamięci, mam wolną 1GB kość i zamieniłby ją zamiast 512MB co by mieć 2 giga ramu.

BTW2: MorphOS-ie na PowerBooki - przybywaj :D

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2011 09:29:32
[#22] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@waldiamiga, post #21

Waldi, polukaj sobie tutaj: http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/faq/powerbook-g4-how-to-install-memory-ram-types-supported.html

[#23] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@pampers, post #16

@Pampers: Brak numerycznej to właśnie zaleta.

Jedyne, w czym ja używałem [ i to sporadycznie ], to Garry's Mod.

[#24] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@pampers, post #22

Dzięki Wiktor, tak właśnie myślałem że pamiątki znajdują się pod ta klapką.

[#25] Re: Jaki Powerbook G4 dla MorphOSa

@MaveRick, post #20

Się tak wszyscy czepiaja tego Mos 3.0 :)
A jak wersja MorphOS-a na Mini była pokazywana to też miała oznaczenie 3.0 ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem