[#1] Nowe MorphOS SDK
Ojej... umieram. :) Już wyjaśniam dlaczego...

Chciałem wypuścić nową wersję mojego nieszczęścia (czytaj Fortis). No i chciałem tym razem wreszcie użyć nowego MorphOS SDK. Po długich bojach dałem sobie spokój z wciskaniem go do CubicIDE. Spoko, kompiluję z CLI i ma to swoje zalety. Niech tak sobie będzie. No ale nie daję rady skompilować nic pod tym nowym SDK. Przykłady:

1. Jak ustawię GCC 4.4.4 to wszystko się kompiluje ale jak się aplikację odpali to rety... kamera ma skopane parametry, niektóre tekstury się nie czytają. Po chwili wszystko wisi. Szok. :)

2. Jak ustawię GCC 2.95.3 to dostaję głupie błędy podczas kompilacji. Albo że nie ma jakiejś funkcji 'copy' w string.h, albo że struktura 'exception' jest zdefiniowana zarówno w math.h i w new.h (dołączam 'memory', bo używam new(std::nothrow)).

Jak bym się nie kręcił to d*** z tyłu. Ten sam kod kompiluje się i tworzy poprawny kod w GCC na Windows i MacOSX. Żadnych problemów. Na starym (tym bardzo starym) MOS SDK też wszystko się kompiluje (2.95.3) i działa ok.

Co robić? Chcę używać nowego SDK. :(

[#2] Re: Nowe MorphOS SDK

@MDW, post #1

4.4.4 ma trochę problemów niestety. Obawiam się, że będziesz musiał poczekać na update z 4.4.5...
[#3] Re: Nowe MorphOS SDK

@Jacek Piszczek, post #2

A to fajnie. Jeżeli problem dotyczy nie tylko nie to spoko. :) Poczekam.

Martwią mnie tylko problemy z nowym SDK gdy używam GCC 2.95.3. :( Nie bardzo wiem co mam z tym robić. Wiem, że używam tej, diabelskiej według niektórych, biblioteki standardowej. No ale skoro jest i skoro tylko dzięki niej mogę coś robić (często nie mam dostępu do MorphOS-a i potrzebuję przenośności).

[#4] Re: Nowe MorphOS SDK

@MDW, post #3

podeślij mi przykładowy kod powodujący problemy

[#5] Re: Nowe MorphOS SDK

@Marek Szyprowski, post #4

Dzięki za ofertę pomocy. Bardzo chętnie skorzystam. Tylko może jeszcze dam sobie szansę, bo nagle mi się już kompiluje w 2.95.3 z nowym SDK. Dokładnie nie wiem dlaczego (hehe). Zaczęło się kompilować jak zmieniłem -O0 na -O1. Potem następnego dnia przestawiłem znów na -O0, "make clean", znów "make all" i się skompilowało. Tylko powstała binarka nie działa tak jak powinna. Jest cała masa błędów. Wynik jest identyczny z tym jaki mam po kompilacji GCC 4.4.4.

Mam podstawy sądzić, że przyczyna wszystkich błędów jest taka sama. Zaczęło się kompilować jak poprawiłem pewne drobiazgi, które wywalane były jako "depricated". Chodziło o rzutowanie "const char" na "char*". Poprawiłem w jednym pliku, bo mnie wkurzały te warningi i to chyba właśnie wtedy zaczęło się kompilować. Nie wiem na pewno, bo wtedy miałem -O1, a tak się kompilowało zawsze. :)
Tak czy siak wygląda to na problemy ze stringami. Potwierdza to fakt, że logi przy odczycie sceny 3D (odczyt z pliku tekstowego) menu głównego pokazują jakieś dziwne wartości. Wszystko wskazuje na te stringi. Muszę przy tym posiedzieć i prześledzić.

Jak się już poddam to dam znać i wtedy chętnie skorzystam z pomocy. Tylko, że przykładowy kod ma tak na oko ze 100 tysięcy linii i trudno mi go skrócić. :D

Dzięki! Będę pamiętał.

[#6] Re: Nowe MorphOS SDK

@MDW, post #5

"const char" na "char*"
czy
"const char*" na "char*"

?

[#7] Re: Nowe MorphOS SDK

@MDW, post #5

CubicIDE niestety jest także kłopotliwy z integracją z ostatnimi SDK na AmigaOS 4.1. Może autor kiedyś wypuści nową wersję obsługujące bardziej współczesne SDK dla różnych systemów.
[#8] Re: Nowe MorphOS SDK

@rzookol, post #6

Raczej to drugie. :)

Chodzi o to, że miałem klasę zawierającą (zmyślam, bo nie widzę tego przed sobą teraz):

int identyfikator;
const char* tekst;

No i miałem tablicę takich obiektów. Do tego miałem metodę w tej klasie, która zwracała ten tekst jako char*. No i tu były warningi (na starym MOSSDK, pod Windows i MacOSX nie).

[#9] Re: Nowe MorphOS SDK

@alekc, post #7

Ja już odpuściłem. Kij z integracją. :) Kompilowanie z CLI nie jest takie niewygodne. Tym bardziej, że jakiejś wielkiej integracji to tam nie było. A CubicIDE nadal służy mi jako edytor kolorujący składnię, robiący wcięcia itp. Ale od tego edytora zalatuje starocią i niestandardowym kombinowanym GUI. Wszystko jest takie nieamigowe, niespójne z ami-filozofią. Mam nadzieję, że niedługo przesiądę się na coś innego. :)

[#10] Re: Nowe MorphOS SDK

@MDW, post #8

Witam,

Ja nie rozumiem czemu miałeś/masz w klasie pole const char* tekst, skoro jest tam akcesor, który zwraca char *.

A propos warningów, to pod Windows/MacOSX może nie miałeś włączonego przełącznika coby pokazywał wszystkie ostrzeżenia. Czym kompilowałeś pod Windows ?

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem