Nie musisz całej partycji szyfrować, zupełnie fajnie działa to na pliku - po zamontowaniu widzisz go jako osobny napęd, a może mieć np. 20 MB tylko. I to co tam trzymasz jest (podobno) bezpieczne.
Jak radził strim - przeczytaj artykuł i używaj Kryptosa. Plik o którym pisałem to coś jak plikopartycja, w nim może być cokolwiek, on jest montowany jako napęd, możesz mieć dowolną strukturę katalogów w środku.
Załapało - dostawałem informację o niemożności utworzenia partycji. Teraz zaskoczyło.
Początkowo miałem na myśli jakiś prosty programik, aby np. dzieciaki nie dostały się do do "zakazanych" dla nich plików. Ot! nie otworzysz katalogu jak nie znasz hasła. Ale tak też może być!
Dziękuję za pomoc!
Jak mi córka usiadła przy kompie, to pod MacOSX z paska na dole zniknęło mi ze 4-5 ikon, na szczęście pod MOSem jej się to nie udało bo są zablokowane :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.