[#1] Czy na tej maszynie morphOS zadziała?
http://allegro.pl/apple-power-mac-g4-m8493-800mhz-256mb-40gb-cd-rw-i1670328940.html?source=oo

[#2] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #1

tak, oczywiscie, możesz spróbować nawet kupić po tańszej cenie bo i takie oferty sie pojawiają

[#3] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #1

zadziałać , zadziała , ale na tym koniec (radek 7500 i 32mb , 256mb ram) wszystko na pograniczu przyzwoitości

a cena śmieszna -już chyba taniej się nie da

rzookol - bez przesady ile taniej można znaleźć QSa ?? 10pln ? 20?? toż to sama obudowa i zasilacz jest droższy

[#4] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@Kwiatki, post #3

Ale co sie bedzie dzialo? Bedzie wywalalo system, nie beda sie uruchamiac programy graficzne?

[#5] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #4

Karta gfx ze studwudziestomaosmioma megami i dodatkowe 256 mega "fastu" i bedzie dzialac wszystko. W innym wypadku trza bedzie minimalnie obekroic mosidlo.

[#6] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@fazior, post #5

A jesli tego nie bedzie to bedzie sie dzialo to co na tym filmie? FILM

[#7] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #6

to jest raczej wina priorytetow programow nie sprzetu.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 01:11:35
[#8] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Z tego co wiem to raczej wina przerzucania dużych ilości danych przez pamięć graficzną do RAM i z powrotem. W przyszłości (liczę, że już w 2.8 ) będzie to działać w trybie AGP i problem zniknie.

[#9] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@recedent, post #8

Z tego co wiem, to jest jak mówisz :) .
To chyba rzeczywiście wina zajęcia zbyt dużej ilości VRAM w trybie Enhanced Display. OWB na VRAM ma niezwykle duży apetyt, więc MOS zaczyna przerzucać bloki danych między RAM a VRAM, zamiast powiedzieć coś w stylu "Not enough graphics memory, buy better computer". W moim przypadku pomogło ustawienie OWB na własnym ekranie 16 bit z wyłączonym Enhanced Display.
Zaznaczyć trzeba, że pokazany problem wystąpi pod Morphosem zawsze po zajęciu całego VRAM przez otwarte okna. Nawet jeśli jest 256 MB VRAM to tak się stanie.. zamiast po 4, to może po 100 otwartych oknach OWB. To by się nasz kochany wielbiciel MacOS X naklikał ;) ... ale w końcu by się doklikał i wyszłoby na jego.

A film jest dowodem, że rulezowanie często idzie w parze z ignorancją. Nie tylko wśród nas, amigowców. ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 07:50:32
[#10] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wali7, post #9

To najpierw zobacze w dzialaniu Icarosa, widze ze pojdzie na mojej Nvidia ION. Juz wypalam obraz... Na youtubie z filmow wynika, ze pieknie to smiga i ma amigowy smaczek!

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 11:17:53

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 11:19:01
[#11] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #10

Żebyś się nie zdziwił z tym ION-em. Ja wczoraj próbowałem na swoim ION-ie i jest bardzo źle.

[#12] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@TomcioPaluszek, post #11

Masz racje, dzwine sie rzeczy dzieja, np. kazde okno zostaje po zamknieciu na pulpicie. Ale ogolnie nie jest zle, system dziala szybko. Zastanawia mnie tylko dlaczego przy instalacji na pendrive w pewnym momencie wyskakuje blad - jakby pendrive sie odmontowal, czy cos w tym stylu. Na dysku sie boje instalowac, bo nie wiem co ten system odwali moim danym, ktore sa bardzo wazne.

[#13] Re: Czy na tej maszynie morphOS zadziała?

@wawul2, post #12

I właśnie obsługa USB jest największym problemem. Brak możliwości zapisu większych plików na USB. Niespodziewane programowe zgony podłączonych urządzeń USB. Problemy z wykrywaniem klawiatur i myszek USB.

I jeszcze pewnie coś by się znalazło, ale to nie temat na takie rozmowy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem