[#1] Tablet działający z Morphos-em
Co myślicie o takim tablecie?

http://allegro.pl/tablet-pentagram-thintype-p-2006-panoramiczny-i1686977273.html

lub

http://allegro.pl/tablet-pentagram-o-pen-wide-p2004-panoramiczny-fv-i1694933263.html

Ma ktoś możliwość przetestowania z Morphos-em?

PS. Wiem, że Wacom ma stery, ale też i cenę jak dla profesjonalisty, a ja amator jestem. Tablet będzie działał z ArtEffectem 4.
[#2] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #1

na razie podlaczalem 4 rozne i wszytskie szly z kopa. znanych marek Medion, Lifetec i Trust :) Klasa sprzetu ta sama wiec mysle ze i ten odpali od razu.
[#3] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #1

Tego pentagrama nigdy nie używałem, ale bawiłem się kilkoma innymi modelami tego producenta i powiem Ci, że nawet najtańszym i najmniejszym Wacom'om do pięt nie dorastały. Ja używam Wacom Bamboo CTE-450 i według mnie jest to niesamowite urządzenie. Jest niewielki, ale ja w większości przypadków pikseluję w powiększeniach więc wielkich powierzchni nie potrzebuję. Z tego co się dowiadywałem z MOSem będzie działał i nie jest wcale drogi.
http://tnij.org/mkqw

[#4] Re: Tablet działający z Morphos-em

@frywolny_marian, post #3

No i jest niebieski model. A tak serio wiem o Wacomach, tak patrzę na wielkość obszaru roboczego i wydaje mi się, że to co oferuje format A5 w zupełności by mi wystarczyło. A6 wydaje mi się za mały.

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2011 11:02:56
[#5] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #4

Ja też wahałem między tym właśnie Pentagramem a Wacomem (są drogie, fakt). W końcu wziąłem Bamboo Pen 460 (czyli praktycznie to samo co frywolny marian) i nie żałuję (zaważyły opinie na forach o dobrej czułości Wacoma - a o swobodne rysowanie przecież chodzi; no i piórko musiało być bezbateryjne).
Co prawda wziąłem model "budżetowy" (brak dodatkowych przycisków funkcyjnych, gumki, czy poziomy nacisku przez pół - tylko 512) ale mi styka i jestem zadowolony. Cena ok. 200 zł jest teraz.
[#6] Re: Tablet działający z Morphos-em

@adam_mierzwa, post #5

Ja zastanawiam się nad tym, jakoś A6 wydaje mi się bardzo mały.
http://allegro.pl/tablet-wacom-bamboo-fun-medium-a5-photoshop-fv-i1702951423.html#transport
[#7] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #6

Trochę dużo gość chce za poekspozycyjny towar. Koniecznie zależy ci na dołączonym programie?
Ja nie miałem nigdy wcześniej tabletu i brałem tego parcha:
link do allegro
A6 tez mi się wydawał za mały, ale z kolei A4 za wielki. Jeśli przyjąć że pole do rysowania odpowiada ekranowi, nie potrzebowałem takiego machania rekami
No i miałem trochę problemu z rysowaniem linii prostych poziomych - tym nie będzie obracało tak jak kartką Natomiast nie było problemu z innymi proporcjami ekranu (monitor 4:3 a tablet 16:9), tego się obawiałem najbardziej.

Ten co podałeś linka wygląda całkiem fajnie, jak cię swędzi kieszeń to bierz!
[#8] Re: Tablet działający z Morphos-em

@adam_mierzwa, post #7

Ja chcę sam tablet, ale nigdzie nie ma samych, są za to dołączone jakieś programy, które jakoś mi nie leżą, ale co zrobić. Nie tak łatwo się zdecydować. Możesz napisać coś więcej o pracy na A6. Mnie się ciągle wydaje, że to za mały sprzęt. Nigdy nie pracowałem na tablecie i może to głupie złudzenie. Po prostu narysowałem sobie oba obszary robocze i stąd rozterka.

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2011 12:07:37
[#9] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #6

Mój zestaw jest identyczny. Identycznie wygląda i ma to samo oprogramowanie (którego nigdy nie użyłem) i to samo pudełko. W aukcji jest napisane, że to CTE-650, ale u mnie na spodzie tabletu widnieje CTE-450. Nie wiem skąd różnice. Może błąd. Jak masz kasę, to bierz. Będziesz zadowolony. Co najwyżej rozejrzyj się za gołym tabletem. Może bez softu będzie tańszy.

[#10] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #8

No nie, ja mam A5 i uważam za optymalny. A6 jest za mały a A4 za duży dla mnie. A6 nawet nie bierz pod uwagę.
Z której strony leci kabelek (nieodpinalny) się nie przejmuj (jakby co obrócisz tablet i przestawiasz w opcjach "dla leworęcznych").
Oprogramowanie jest nawet fajne. Nie mam na myśli Photoshopa tylko do rozpoznawania pisma odręcznego - działa świetnie; a ten Arts Rage - raczej dla dziecka, ale jest frajda na początku. Tylko nacisk końcówki w preferencjach musiałem zmienić, żeby nie przyciskać tak mocno.
Jak masz kasę to bierz ten tablet skoro frywolny marian ci poleca - opinia użytkownika jest więcej warta jak slogany reklamowe.
[#11] Re: Tablet działający z Morphos-em

@adam_mierzwa, post #10

art rage jest niezly zeby na szybko jakies buttony czy inne wizytowki urozmaicic. rozpoznawanie pisma w win7 dziala bez dodatkowego softu, a tablet mam ostatnio ten i bardzo sobie chwale: http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=15358 czubki piorka sa kompatybilne z wacomem, a sam tablet wystepuje pod wieloma "markami" typu aiptek trust itp
kółka sa fajne, pod mosem tez banglaja bez problemu. wacomy są przereklamowane.
[#12] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Valwit, post #11

Wiesz do Wacoma są stery w Posejdonie, a do tego nie. Ja się nie upieram, bo jeszcze się do końca nie zdecydowałem. Wiem, że taki tablet jak Ty ma Leon i coś mu tam nie bangla (co prawda pod AOS 4.x), ale zawsze. Ten tablet przypomina wyglądem Pentagrama, tego co wskazałem z linku wcześniej. Oj nie łatwo się zdecydować.
[#13] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #12

No to ArtEffect dojechał, teraz musiałbym się zdecydować na jakiś tablet. O Wacomach już wiem, teraz czekam jeszcze na obiecane opinie o Petnagramach. Jak wybiorę to sie pochwalę jak wszystko działa.
[#14] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #13

Pentagram bedzie dzialal spokojnie jako wacom bo w zasadzie wszytskie noname i pseudoname sa kompatybilne. Co do OS4 to lepiej ciszej nad ta trumna, tablety dzialaly mi w mosie od zawsze, w amigaos 3.x wystarczylo dododac sterownik z aminetu.
[#15] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Valwit, post #14

Ja tam raczej żadnych form nacisku, czy czegoś takiego nie oczekuję, bo za cienki jestem to raczej ma być dużo lepsza myszka. Chyba się skuszę na tego Pentagrama, po weekendzie robię zakupy (poczekam jeszcze na jedną obiecaną mailowo opinie :) ). Dzięki.
[#16] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #15

>> to raczej ma być dużo lepsza myszka

Jeśli chodzi Ci o używanie tabletu zamiast myszki to najpierw pobaw się nim i zobacz czy podpasuje Ci to rozwiązanie. Do sterowania kursorem po ekranie, czyli w roli myszy, tablet (przynajmniej dla mnie) średnio się nadaje i myszy nie zastąpi. Znam jednak ludzi, którzy kompletnie odłączyli mysz i wszystko robią piórkiem. Według mnie, tablet to narzędzie typowo malarskie.

[#17] Re: Tablet działający z Morphos-em

@frywolny_marian, post #16

Chodzi mi o rysowanie, ale zamiast męczyć się myszką wolałbym robić to piórkiem. Po prostu tablet ma mi ułatwić rysowanie i raczej chyba jako amator nie wykorzystam choćby tej funkcji nacisk/grubośc linii. Ja zawodowym grafikiem juz nie będę, nie mam czasu na szlifowanie umiejętności i zdobywanie nowych. nie chciałbym jednak żeby tablet po podłaczeniu nie działał z Morphos-em, bo głównie z myślą o zabawie na tym systemie planuję zakup tabletu. Gdyby to było liceum to co innego, teraz obowiązki rodzinne pochłaniają prawie cały czas "wolny"

PS. Może do zabawy wystarczy mały A6 sam juz nie wiem, wiem jedno nie będę tego uzywał codziennie tylko raczej od święta, więc wydanie więcej niż 250 zeta to raczej chyba zły pomysł. W wolnej chwili napisze na priva, bo mam kilka pytań odnośnie pracy na A6.
[#18] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #17

Mój Wacom Bamboo Fun to A5. Zróżnicowanie czułości nacisku to bardzo przydatna funkcja i można się fajnie dzięki temu pobawić.
Co do A6 to nie wiem jak się na takiej przestrzeni pracuje. Wymiary mojego obszaru roboczego to 216.5 x 135.3 mm i nie odczuwam jakichś ograniczeń w związku z tym, a czasem rzeźbię na naprawdę sporych obszarach. To mazałem w Painterze "tuszem" w rozdzielczości 8622 x 6501 pikseli:
http://i744.photobucket.com/albums/xx87/b_r_u_j_e_r_i_a/twarz.png

EDIT:
Kurcze, kompletnie mi się wszystko pokiełbasiło. Ja mam oczywiście A6. Nigdy nie rozróżniałem zbytnio tych formatów. Jakieś 15.5 na 9.5 cm. Jak więc widzisz na A6 też da się sporo zdziałać. Wcale nie odczuwam potrzeby kupna czegoś większego.

Ostatnia modyfikacja: 15.07.2011 11:03:56
[#19] Re: Tablet działający z Morphos-em

@frywolny_marian, post #18

Ja miałem sporo większy Pentagram, nie wiem jak w MOSie, ale pod linuxem nie rozpoznawał kompletnie czułości nacisku - brakowało driverów.

Pozbyłem się już tabletu ale przymierzam się do Pentagram Designer'a i za jakiś czas sam może dam odpowiedź jak się zachowuje w MOSie.
Do tego czasu wszelkie recenzje mile widziane ;)

[#20] Re: Tablet działający z Morphos-em

@mallorn, post #19

A poza tym jakie spostrzeżenia, bo w Sieci większość jedzie na Pentagramy?
[#21] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #20

Gdy kupowalem swoj tablet, kilku naprawde powaznych wyjadaczy odradzalo mi pentagramy. Sam tez porownalem kilka modeli roznych firm i wybralem Wacoma bo najbardziej mi podpasowal. Bylo to jednak 2 lata temu. Od tego czasu wyszly nowe modele i jakosc mogla sie zmienic. Powiniennes popytac na forach dla grafikow. Na pewno beda mieli wiecej do powiedzenia.
Ja Ci polecam moj model. Dla Twoich potrzeb bedzie idealny.

[#22] Re: Tablet działający z Morphos-em

@frywolny_marian, post #21

Ile dałeś za niego? Nigdzie nie mogę trafić samego tabletu tylko z oprogramowaniem, które mi absolutnie nie jest potrzebne, a podejrzewam, że jest licencyjnie powiązane z tabletem. Masakra. Co do Pentagramu to pochlebne opinie zbierał Virtuoso (czy jakoś tak) , ale to nie ten przedział cenowy.
[#23] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #22

Bij zabij, nie pamiętam. Naprawdę. Nawet w przybliżeniu nie powiem Ci jaka to była kwota. Wiem tylko, że w komplecie było oprogramowanie i samo piórko z kilkoma końcówkami, bez myszki.

[#24] Re: Tablet działający z Morphos-em

@frywolny_marian, post #23

A gdyby użył pod Morphos-em adaptera Bluetooth USB to czy coś takiego by zadziałało ?

http://allegro.pl/show_item.php? item=1707356343
[#25] Re: Tablet działający z Morphos-em

@Ender, post #24

Kombinowałem, kombinowałem i kupiłem pentagrama. Podłączyłem do eMaca i wyskoczył komunikat, że wykryto urządzenie podłączone do USB i za chwilę sprzęt zostal rozpoznany jako slim tablet. Super, bo ten pentagram to faktycznie wersja slim. Co udało mi się sprawdzić, to na blacie Morphos-a działa jak myszka (kursor, przycisk). Przycisk jest jakby zbyt wrażliwy (na Win 7 w paincie muszę mocno wcisnąć, żeby zadziałał), więc musiałbym to jakoś zmienić. Podejrzewam, że może zmiana w ustawieniach myszy zadziała. Mam inny problem nie potrafię zainstalowac ArtEffecta. Po kliknięciu w install (english) nic. No to klikam w ArtEffect SE a tu wywala mi, że mam za mało pamięci. Klikam ignoruj lub zmień i wyskakuje komunikat o braku pamięci wirtualnej. . Może mam coś źle ustawione jeśli chodzi o katalog docelowy ? Zgłupiałem normalnie. Może ktoś pomóc?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem