[#1] Mam pytania do MOSistow
Czy MOS kiedys zadziala na tym ?

http://allegro.pl/apple-powermac-g5-quad-2-5-ghz-16gb-1tb-fv-gw-i1711504091.html

dobra zartuje, ale maszyna prezentuje sie swietnie :). To nie bylo wlasciwe pytanie.

--
Wlasciwe pytania.

1. czy jest jakis cross kompilator C na Ami 68k lub AROSa produkujacy kod PPC dla MOSa ?

2. jak nie ma, czy cos w tym stylu wystarczy, moge miec cos takiego za 50zl.
http://allegro.pl/apple-powermac-g4-350-mhz-wroclaw-i1726364192.html

czy moze lepiej doplacic ze stowke z groszami do QuickSilvera np: G4/733Mhz i na co zwrocic uwage ?. co to jest za plytka zaraz za zlaczami PCI, taka mala z czarna tasma/naklejka, jakby doklejona na gorze ?. Ktore karty grafiki z Radeonem, bo Geforce nie sa chyba wspierane? - interesuja mnie z wieksza pamiecia i dobrze wspierane, bez niespodzianek i krzakow, pasuja do tych PowerMakow ?. Jak wyglada kwestia rozbudowy, gdybym w przyszlosci np: chcial zmienic G4/733 na G4/1 lub 1.25, albo duala ?. zauwazylem przynajmniej dwa rozne rodzaje plyt glownych (zielona i niebieska), jest jakas istotna roznica miedzy nimi ?. czy mozna uzywac na tym lan, na kabelku, czy mozna wlozyc karte pci lan typowa dla PC ?. czy bez problemow dziala wbudowany dzwiek, jezeli w ogole taki jest ?, mam SB Live! z PC/pci, czy zadziala ?. czy to glosno szumi, czy mozna zamontowac ew. cichszy wiatrak - typowe dostepne dla PC ?. czy w tych komputerach sa standardowe zasilacze ATX ?. czy dziala ze standardowa PC klawiatura i myszka ?.

pamieci zamierzam zamontowac 1GB (2x512), czy to jest DDR1 w tych modelach, bo taka u mnie akurat lezy luzem, czy to musza byc konkretne modele pamieci, mam takie dosc wypasne z radiatorkami DDR400 ?. czy dysk 3.5 troche wiekszy np: 200GB bedzie wspierany przez MOSistowy system ?. czy da rade zamontowac DVD-RW typowe dla PC i dziala nagrywanie DVD! - wazne ?. czy sa dwa kanaly IDE ?.

Za podpowiedzi od razu dziekuje.

[#2] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #1

Ad 1. Tak - vbcc. http://sun.hasenbraten.de/vbcc/

Możesz zainstalować sobie binaria dla Amigi 68k i target MorphOSowy. Nie testowałem akurat tej kombinacji, ale powinno działać bez problemu.

[#3] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #1

Pamięci do starszych G4 to zwykłe, pecetowe PC SDRAM 100/133, choć modele AGP są dość wybredne. Kupuj markowe pamięci.

[#4] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #1

kupuj QuickSilvera albo MDD, najlepiej z radkami, nvidie nie działają:

tu masz stronę gdzie znajdziesz techniczne detale:
http://www.everymac.com/

to małe czarne to o ile pamiętam moduł modemu
SB Live zadziała, sam mam w MDD i działa, SCSI i SATA zadziałają w następnej wersji mosa

Sieć masz wbudowaną, dzwięk też

[#5] Re: Mam pytania do MOSistow

@rzookol, post #4

od jakiegos czasu rozgladam sie za MDD tj. wersja z niebieska plyta glowna.

jeszcze mam pytanie. czy ew. procesor w dualu nie bedzie problematyczny ?

[#6] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #5

Nie będzie, leży sobie po prostu odłogiem a jak zachce Ci się używać OSX to się przyda.

[#7] Re: Mam pytania do MOSistow

@pampers, post #6

W koncu zdobylem PowerMac'a MDD z Radkiem 9000 :), tylko jeszcze musze sprawdzic czy dziala, bo jak na razie nie mialem czasu uruchomic. W ciagu miesiaca chyba uda mi sie go przystosowac do normalnego uzytkowania na codzien.

Planuje zainstalowac MOS'a, i OSX'a na wypadek. Systemy beda na osobnych dyskach.

Moje pytania na poczatek.

1. Jaka jest ostatnia lub najlepsza wersja angielska OSX'a na PPC i czy obsluguje np: polska klawiature i czcionki ?

2. Czy trzeba instalowac systemy w jakiejs kolejnosci ?

3. Czy jest jakies fajne Boot Menu ?

4. Czy MOS obsluguje Ethernet w PM MDD ?

5. Jaki jest uklad dzwiekowy w PM MDD i czy obslugiwany przez MOS, czy trzeba zainwestowac jeszcze w jakas karte dzwiekowa ?

[#8] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #7

1. Angielska to Tiger 10.4 a polska to Leopard 10.5 i zarazem ostatnia wersja dla PPC, bo 10.6 była już chyba tylko na x86.
2. Jest odpowiedni artykuł po angielsku, a po polsku w papierowym PPA chyba nr 5, ale nie pamiętam.
5. Układ dźwiękowy jest obsługiwany, a z kart to na pewno SBLive i jeszcze jedna, ale zapomniałem nazwy. Było o niej mowa na PPA.
[#9] Re: Mam pytania do MOSistow

@1989, post #7

1. kazda wersja macosxa obsluguje polskie klawiatury i czcionki
4. tak, jest obsluga ethernetu, wlasnie z niej korzystam
5. raczej dziala ale polecam sb live (wlasnie z niego korzystam :) )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem