[#1] AmigaOS4 a MacMini
Na torrentowniach pojawił sić AOS4 na Maca Mini.
Ktoś na tym oficjalnie pracuje i wyciekło czy ktoś hobbystycznie na tym siedzi ?
Jak na razie to:
" * Displays image that USB stack has not been loaded (USB keyboards and mice work)
* Doesn't detect the Mac Mini built-in Ethernet
* Doesn't detect the Mac Mini AirPort Extreme card
* Doesn't detect the Mac Mini Bluetooth device
* Probably a lot more I've not come across yet!"

Pozdrawiam
[#2] Re: AmigaOS4 a MacMini

@RadoslawF, post #1

Nie wiem po co pytasz, skoro wiadomo, ze to piractwo. Nie sciagaj i tyle.
[#3] Re: AmigaOS4 a MacMini

@libicki, post #2

Chciałem sić dowiedzieć czy bćdzie oficjalna sprzedaż takiego systemu na Maka czy raczej ten wyścig wygra MorphOS ?

Pozdrawiam
[#4] Re: AmigaOS4 a MacMini

@RadoslawF, post #3

Szczerze to nie bardzo wiem jaki sens ma taki wyścig. Jest pewnie masa innych aspektów na których wypadałoby się skupić.

Choć z drugiej strony obie platformy cierpią na deficyt sprzętowy..

[#5] Re: AmigaOS4 a MacMini

@RadoslawF, post #3

Niewazne co wygra, ja mam nadzieje ze beda oba. Jak sie ktorys pokaze to biore macka i tyle. Wracajac meritum - skoro robia to pewnie kiedys beda sprzedawac, chociaz z drugiej strony wieksze szanse na wyjscie ma raczej mos. Mysle ze duet hyperion-acube nie bedzie robil konkurencji dla sam440, ta plytka nie istnieje w starciu z mackami g4.

[#6] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Kokos, post #4

PegII i G4 to bardzo fajny sprzęt, do MOSowania całkowicie wystarczający. Jednak mac mini to zgrabne rozmiary, pewna konstrukcja i trochę szybszy CPU (czemu nie, zawsze się przyda). Jeszcze fajniej by było, gdyby działał MOS na PowerBooku. Wtedy bym się nie zastanawiał - z miejsca kupuję licencję MOSa dla maca... i oczywiscie samego maca :)
AmigaOS 4.0 też bym kupił (oczywiscie w normalnej cenie), bo Sam i "nowe amigi" dla mnie odpadają (cena!!!!!)

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2008 13:10:55
[#7] Re: AmigaOS4 a MacMini

@wali7, post #6

Ja nie mówię, że Peg jest be, ale chodzi po prostu o dostępność towaru i nie najrzadziej zaporowe ceny sprzętu. :)

[#8] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Kokos, post #7

raczysz chyba żartować o cenach pega
spadły o 1 tyś zł od momentu wprowadzenia na rynek konkretnych modeli

[#9] Re: AmigaOS4 a MacMini

@rzookol, post #8

Chodzi mi raczej o to, że zakup Pega jest mniej więcej tak prosty jak znalezienie dobrej pracy. :)

//A no i nie miałem na myśli Pega, ale też inny sprzęt amigowy.

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2008 14:40:12
[#10] Re: AmigaOS4 a MacMini

@rzookol, post #8

E chyba nie tak bardzo spadły ceny Pegów. Prawie 5 lat temu Pega 2 z twardym i 250MB ramu dałem 2700 w eFunzinie a teraz Krashan się wypowiadał że swojego by sprzedał za 2000.
[#11] Re: AmigaOS4 a MacMini

@wali7, post #6

Ja już widzę oczyma wyobraźni te dantejskie sceny na allegro ... Płacz, zgrzytanie zębów, przepłacanie o nawet 1000 pln i bandy cwaniaków atakujących każdą aukcję z trzech lewych kont ... Puki co ceny wszystkiego powyżej G4 Cube też za niskie nie są.

Zaraz, to "oczy mojej wyobraźni", czy faktyczny obraz amigowych aukcji? ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2008 15:05:58
[#12] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Hareton, post #11

Przesadzasz - sprzętu makowego z PPC jest sporo więcej niż potencjalnie zainteresowanych amigowców/mosowców, tym bardziej, że musisz wcale nie takie małe pieniądze wydać na bądź co bądź hobbystyczny system (mam na myśli oba amisystemy).
Po wypuszczeniu MOSa2.0 dla Efiki (również 2.1 z obsługą dzwięku) jakoś nie widać drastycznie zwiększonego popytu na tę maszynkę.
Jestem przekonany, że ilość maków z ppc o parę rzędów przekracza ilość którą wchłonie rynek amigowy, tym bardziej, że użytkownicy maca PPC będą się pozbywać swych maszyn w miarę jak przepaść technologiczna między nimi a intelowymi macami będzie rosła.
[#13] Re: AmigaOS4 a MacMini

@RadoslawF, post #3

Gdyby o tym coś było wiadomo, pojawiłaby się stosowna wiadomość na portalu. Tutaj możesz sobie o tym poczytać.

[#14] Re: AmigaOS4 a MacMini

@wali7, post #6

Najfajniej będzie jak taki MOS czy inny AOS4 się zwiesi w jakiś poważniejszy sposób... I czytnika CD nie będzie dało się otworzyć... ;)

[#15] Re: AmigaOS4 a MacMini

@MinisterQ, post #14

Zawsze zostaje jeszcze możliwość po USB. :P
[#16] Re: AmigaOS4 a MacMini

@MinisterQ, post #14

eee tam, czym by było życie bez odrobiny ryzyka ;)
[#17] Re: AmigaOS4 a MacMini

@wali7, post #16

Oczywiście większe ryzyko mogliby ponieść tylko użytkownicy AmigaOS4.1 a to z prostej przyczyny. Proszę sobie wyobrazić jakby taki MacMini wyplułby oryginalną płytę z AmigaOs4.1 w kilku kawałkach. I kto/co byłby wtedy zbity na kwaśne jabłko? :P
[#18] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Leon, post #17

> Proszę sobie wyobrazić
> jakby taki MacMini wyplułby oryginalną płytę z AmigaOs4.1 w
> kilku kawałkach. I kto/co byłby wtedy zbity na kwaśne jabłko?
> :P

Jeleń który nie zrobił sobie kopi zapasowej.Leon napisał(a):

[#19] Re: AmigaOS4 a MacMini

@GumBoy, post #18

Nie byłoby już tej ślicznej, oryginalnej płytki, która jak wiadomo stanowi podstawową przewagę na pewnym antyamigowym systemem rozprzestrzenianym tylko jako ISO-Image
[#20] Re: AmigaOS4 a MacMini

@wali7, post #12

Masz rację w kwestii ilości, ale użytkownicy maków to ludzie bardzo specyficzni i ... nawet używany, stary PowerMac jest zawsze drogi, jak długo da się na nim uruchomić w miarę aktualną wersję ich systemu. Nie ważne, że będzie to tak wolne, ze prawie nieużywalne. Zresztą, ogólnie mówiąc śledzenie makowego działu na allegro to ciekawy experience.
Mnie co innego zastanawia: jak się mówi MacMini, to co to oznacza poza samym MacMini? iMac-lampka? 1-3 modele notebooków? Któryś z ostatnich G4? Szczerze mówiąc nie wiem, jaki chipset siedzi w Mini. Tundra?

[#21] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Hareton, post #20

Ja słyszałem o jakiś macowych laptopach i MOSie. Żadnych szczegółów nie znam.

Ceny nie wydają się wysokie - pierwszy lepszy mini z Allegro: http://www.allegro.pl/item438817687_zestaw_mini_1_4ghz_512mb_sd_bt_ap_monitor.html - 800 zł w porównaniu do amicen to taniocha.
ALbo taki PowerBook z G4 1.5 GHz : http://www.allegro.pl/item441479271_powerbook_g4_model_a1104.html - 1500 zł plus licencja na MOSa - z miejsca daję :)

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2008 22:59:11
[#22] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Hareton, post #20

Moim zdaniem mylisz się. Dla mnie użytkownicy Maca to snoby, dla których liczy się tylko to co najnowsze w ich branży. Maki starszej generacji szybko spadają do groszowych cen i równie szybko potem znikają w ogóle z rynku wtórnego. Kolekcjonerstwo i zamiłowanie do staroci jest w tym środowisku ogromną rzadkością.
[#23] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Daclaw, post #22

O wypraszam to sobie.Ciekawi mnie ilu znasz użytkowników Maca ,że tak się o nich wypowiadasz.Nie masz pojęcia ilu użytkowników najnowszych Macintoshy posiada kolekcję starszych modeli.Na przyszłość jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to się nie wypowiadaj.
[#24] Re: AmigaOS4 a MacMini

@Daclaw, post #22

oczywiście opowiadasz okrutne bzdury. użytkownicy maka z ogromnym zamiłowanie gromadza wszelakiej maści sprzęt z jabłkiem na obudowie. nie wszyscy oczywiście, ale sporo jest takich, którzy gromadzą.
[#25] Re: AmigaOS4 a MacMini

@quaint, post #24

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 16:38:52

Omyłkowo "dołożyłem" sojusznikowi.Przepraszam.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 16:39:14

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 16:50:54
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem