Z pewnością leniwi użytkownicy IRCa (i programu AmIRC) się ucieszą bowiem dzięki skryptowi IRCNews, którego autorem jest Dave (Targhan) Crawford (tak, to ten od MorphZone :) można sprawdzać newsy z amigowych serwisów z poziomu IRCa. Choć sam skrypt nowością nie jest bo istnieje już troche czasu to dodanie do skryptu PPA może zainteresować niektórych z was (ale jeśli nie to się nie pogniewam przecież ;). By dodać PPA do skryptu należy dopisać w nim pod select następujące linijki:
when (s_site = 'PPA') then do
host='www.ppa.pl'
page='/newsy/b2rss.xml'
end
By skrypt działał należy posiadać zainstalowaną bibliotekę
rxsocket.library.
Skrypt wywołuje się bardzo prosto i można go np. podpiąć pod jakiś przycisk bądź klawisz funkcyjny w AmIRCu. Wystarczy wpisać:
/rx ircnews.amirx PPA
a ostatnich kilka (w pewnym miejscu skryptu można określić ile) newsów zostanie wylistowane w oknie dialogowym programu.
Co prawda zauważyłem pewną niedoskonałość skryptu lub czegoś innego (nie mogę tego ustalić) - w listowanych linkach nie ma jednego ze znaków '=', ale nie jest to wada wykluczająca skrypt z działania, a może taki objaw występuje tylko u mnie?
Skrypt można pobrać ze strony:
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=25
Oczywiście z RSS News Feed można też korzystać z odpowiednich do tego celu programów (na Ami nie znalazłem taki, czyli są dostępne na innych systemach/platformach), ale nie mam jak tego przetestować podobnie jak WAP, które także zrobiłem (w aktualnościach), ale symulatora żadnego do WAP nie znalazłem (na Ami).