[#1] MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.
Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem sobie płytę główną do eMac 1.25Ghz/ATI9200 (itp) zainstalowałem będąc cały szczęśliwy MorphOS 2.5 i się bawiłem w przegrywanie danych między moim klasykiem A1200/030 a tym eMac-em.
Jakie było moje zdziwienie że czego bym się nie dotknął to nie działa albo wręcz zawiesza system (np FM2.2 czy HippoPlayrer).

Muszę tu powiedzieć że jestem dość rozczarowany ilością działającego klasycznego oprogramowania na MOSie i przede wszystkim tego że Hippo nie działa będą przestawiony na AHI i całą kombinacją ustawień żeby jednak może przypadkiem coś zagrał... ale nic wygląda na to że się nie da. Ale żeby było mało to DeliTracker co niby powinien działać nie chce z siebie nic wydusić. Udało mi się jedynie jakiś "programik" odpalić będący składnikiem UltimatePack 1.60beta (czy jakoś tak) ale on to nawet namiastką Hipcia nie jest. I tak po kilku dniach walki z dźwiękiem i poszukiwaniem aplikacji co by się do czegoś nadawały przeszukując jakieś strony "z kompatybilnym softem" poddałem się... Ale zacząłem się zastanawiać jak to jest na Amiga OS 4.x w porównaniu do MorphOS 2.x i jak to jeśli odpalimy ten nie działający soft na Amidze A1200/PPC w porównaniu z innymi nie klasycznymi sprzętami jak eMac/Mini czy inne Efiki/Sam440 (oczywiście wszystko pod kontrolną systemu PPC).

Boję się że trochę wbijam kij w mrowisko ale nie daje mi to troszkę spokoju... a może nawet więcej niż troszkę bo zacząłem się cieszyć że nie kupiłem Mini/PPC.

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

delitracker i hippoplayer nie zadziala na OS4 i morphosie poprawnie !!!
nie ma co rzeźbić w gównie, na os4 zamiennikiem jest Tunenet na morphosie mamy AminetRadio + playery oraz euade (czyli deltitracker + uae w jednym), do dbm jest programik krashana

tak jak gry z ecs z 1.3 nie dzialaly nieraz na 3.0 i aga tak jak na mosie i os4 nie dzialają programy grzebiące w sprzęcie

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 22:38:24
[#3] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Hej!

Listy kompatybilności AOS4 z klasycznym oprogramowaniem: tutaj i tutaj.
Pewnie już trochę nieaktualne, ale (jak widać) HippoPlayer nie pójdzie pod AOS 4.0 na A1, Peg2 czy Sam440...

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 22:42:27
[#4] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Pomysl jakie by bylo twoje zdziwienie gdybys kupil SAM (okolo 2500 PLN) albo X1000 (okolo 6000PLN).
Co do samych programow coz, musisz troche poczytac i zaktualizowac sie. Watki co sie uruchamia, co nie, badz jak to uruchomic sa zarowno na ppa jak i na innych stronach.

[#5] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Również lubię HippoPlayer, ale ten program niestety musi niestety odwoływać się bezpośrednio do sprzętu lub po prostu był brzydko, nie do końca systemowo napisany (nie można wykluczyć jakichś haków, które niekoniecznie w nowych systemach muszą być obsługiwane). Tak samo jak w przypadku programów czy gier, które nie działały w kolejnych wersjach AmigaOS tak również w tym przypadku może być podobnie. Do odtwarzania modułów dobrym rozwiązaniem jest Exciter Player - http://uade.fatmagnus.ppa.pl/ - ale on nie wygląda jak Hippo Player i nie ma też jego funkcjonalności.

Najlepiej gdybyś zapytał twórców systemów aktualnie rozwijanych dlaczego taki a nie inny program nie działa. Są takie ciekawostki jak np. Directory Opus Magellan - nie działa na AmigaOS 4.x, a działa na MorphOS-ie. Ogólnie z mojego doświadczenia wynika, że MorphOS jednak jest bardziej tolerancyjny i zgodny z oprogramowaniem AmigaOS 3.x (mniej problemów), ale to też zależy jakiego oprogramowania używam.

[#6] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Jeżeli niepowodzenie w postaci niemożności uruchomienia starego, niesystemowego softu typu FM czy HippoPlayer od razu zniechęca Cię do dalszego próbowania to życzę trochę więcej cierpliwości.

EDIT: Spróbuj może delitrackera z tej stronki wraz z updatem:

http://morphos.lukysoft.cz/en/vypis.php?kat=4

Jeżeli coś nie działa w tym packu (w końcu to wersja beta), warto to zgłosić twórcy.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 23:02:47
[#7] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@pampers, post #6

ciekawe jak zareaguje jak zobaczy ze w dpaintv krzacza sie brushe .....

[#8] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Używanie MorphOSa z nastawieniem na oprogramowanie na 68k mija się z celem, do tego najlepiej nada się szybki PC i WinUAE. Osobiście nie narzekam na kompatybilność z programami 68k. To co jest dobrze zrobione i nie wali po sprzęcie działa ok.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 23:19:00
[#9] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Muszę tu powiedzieć że jestem dość rozczarowany ilością działającego klasycznego oprogramowania na MOSie

To jeszcze jest nic. Pomyśl jak bedą zdegustowani, przyszli, nieświadomi użytkownicy AOS4 na X1000, która jakby nie było, powinna być kompatybilna wstecz, a przecież nie jest mimo że - "bo przeciez nazywa się Amiga". ;)

Boję się że trochę wbijam kij w mrowisko ale nie daje mi to troszkę spokoju...

E tam, już tyle natoczyłem piany na ten temat, że wszystkim już jest wszystko jedno. No, oprócz nieświadomym, przyszłym użytkownikom AOS4/MOS :)

Musisz sobie sprawić peceta z WinUAE, zaczekać na Natami lub zaczekać na JITa w UAE w PPC (ale tego to się chyba nikt nie doczeka).

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 23:34:15
[#10] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Andrzej Drozd, post #9

Gdyby e-uae Jita przez Trance realizowalo to bajka by byla .

[#11] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@ede, post #10

No bylo by bosko ....

[#12] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

Jaki to by system nie byl czy MOS czy OS4 to podstawa jest soft natywny. Dlatego tez tak samo jeden jak i drugi system wymaga od user calkowicie inne
podejscia ukieronkowanego na PPC. A to ze jakies aplikacje nie dzialaja coz bywa( jak ktos zrobile kod co dziala po bandzie - zal do autora), ale jak poszukasz, znajdziesz zamiennik. Jesli siegasz po nowe amigowe systemy tylko z nostaligicznego punktu widzenia tylko dla starego oprogramowania (68k) to nie tedy droga. Cierpliwoscie i powodzenia.

Pozdrawiam,
RadziN

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2010 00:25:33
[#13] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@ede, post #10

Jak tak się stanie, to sobie kupię jakiegoś Maka z MOSem, bo bedę mogł używać AOS3 z rozsądną predkością.
Takie coś by mi spasowało. No ale niestety, sam MOS bez AOS3 nie znaczy dla mnie wiele.
[#14] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Andrzej Drozd, post #13

zapewniam Cię, ze na macu mini bedziesz mial emulacje amigi pod euae z rozsadna predkoscia

[#15] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Thom/CT, post #1

jeszcze jedna sprawa filemaster 2.2 nie dziala tez na amigach z kartami graficznymi więc naprawde to nie wina mosa ze program się krzaczy

[#16] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Andrzej Drozd, post #9

E tam, już tyle natoczyłem piany na ten temat, że wszystkim już jest wszystko jedno. No, oprócz nieświadomym, przyszłym użytkownikom AOS4/MOS

I moze na tym poscie i o tym jaki to Andrzejek-bidula nie moze na OS4 i MOS pograc w SzuperZabulca natywnie poprzestaniemy ok? OK

Ps. Wybacz ale to "klasyczno-spazmatyczne-sapanie" w Twoim wykonaniu jest wyjatkowo meczace... i zawsze wszystko rozmywa w danym temacie.

Pozdrawiam,
RadziN

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2010 00:23:47
[#17] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@rzookol, post #14

zapewniam Cię, ze na macu mini bedziesz mial emulacje amigi pod euae z rozsadna predkoscia

Ja nie chcę mieć prędkości rozsądnej, ja chcę minimum 300 MIPS. Przykładowo Quake 68k Click Boomu ma śmigać, tak jak na pececie 2GHz pod WinUAE, choć i tak nie będę grał w tą wersje. :)
Dema 3D (tylko) AGA, mają zaiwaniać i koniec. Nie interesuje mnie emulacja która nie dorównuje nawet 040/40, a kości AGA i tak się bedą mulić gorzej niż OCS.
Ja chcę używać AOS3 na szybkim sprzęcie lub szybkiej "emulacji".
A taka maszynka dwusystemowa z MOSem i szybkim AOS3 byłaby czymś. Byłaby, ale narazie nie jest.
[#18] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@RadziN, post #16

Dziękuję bardzo. :)
[#19] Re: MOS2 vs AOS4 & Amiga klasyczna a inne sprzęta.

@Andrzej Drozd, post #17

Nie wytrzymam Nowarr. Po co sie kastrowac i uzywac os3 majac mosa. Ja rozumiem, odpalaczka gier ale uzytkowanie os 3.x? To jest tragedia.
Uzywam winuae na dosyc mocnym pc i przyjemnosc srednia. Oczywiscie w oryginale to jeszcze gorzej.

Zestawiajac szybkosciowo:
1. mos
2. uae
3. klasyk

Nawet na moim pegu 1 "wszystko" chodzilo lepiej niz na uae.
No i jeszcze ten okropny aos 3.1 .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem