Tutaj link dla ciekawych wiadomości z 1995 ze strony Amiga Web Directory (chyba najsławniejszego katalogu Amigowego w Internecie):
http://www.cucug.org/amiga/aminews/atnews95.html
Dzisiaj w kalendarium PPA rzecz, o której jeszcze nie słyszałem. Już w 1995 roku Petro Tyschtschenko zapowiadał linię PowerAmiga czyli nowych Amig z procesorem PowerPC oraz system AmigaOS4. Co więcej jak szukałem więcej informacji nt. Video Toaster User Expo, na którym ta wypowiedź rzekomo miała miejsce dowiedziałem się wielu nowych ciekawych rzeczy, mianowicie (przeklejam list w całości):
From: nahender@plains.NoDak.edu (Nathanael J Henderson)
Subject: THE AMIGA'S FUTURE REVEALED!
Date: Thu, 25 May 1995 04:10:33 GMT
From the latest PowerPC Newsletter:
==============================
ESCOM PLANNING POWERPC AMIGA NEXT YEAR; PONDERING OTHER OS's (May 23rd
1995) Escom AG, the Heppenheim, Germany-based computer manufacturer and
retailer that has bought Commodore's technology and rights will produce a
PowerPC-based machine next year. The company is also planning to support
other operating systems including Windows NT, OS/2 and Mac OS.
The company will lay out its full technical plans for the Amiga next week,
however on the face of it, it looks as if the company will produce a
version of the Amiga based on the new PowerPC Hardware Reference Platform,
which would let it run the foreign OS's without too much trouble.
The corollary of this is that, going with the HRP hardware platform would
let the company license its operating system out to other PowerPC-based
manufacturers. An Escom spokesman said the company intended that the
licensing policy would be "as open as possible", though could not give
details, as we went to press.
The company is focusing its efforts on retaining and growing the Amiga's
traditional multimedia base. Production of the Amiga models 4000, 1200 and
600 will be restarted. Even the trusty Commodore 64 will be dragged out of
retirement to server the East European market. Before the PowerPC machines
appear, the company intends to bolster its top end with a machine based on
the Motorola 68060 processor.
The company also intends to push Amiga technology into the set-top box
arena and is talking of a PC-add in card that will let PC-users run Amiga
applications.
(C) PowerPC News - Free by mailing: add@power.globalnews.com
--------------------
A nice newsletter, BTW...lots of interesting info, and all FREE!

(I
can't believe they want the C-64 back, tho--BLECH!!! Stone-age tech...)
---
Nathanael Henderson | Unsolicited e-mail will be proof-
"If it sucks, it must | read and critiqued for $100, US.
be Microsoft!" |
----
Szkoda, że Escom został rozwiązany, pewnie zabrakło finansów. Gdyby tak się nie stało, to doczekalibyśmy się wznowienia klasycznych linii Amig 4000, 1200 i 600! Ech, ale byłoby wtedy fajowo. No, ale to wiadomości sprzed 15 lat. Teraz sytuacja wygląda tak, że mamy rok 2010, system AmigaOS4 jest faktem, tylko że wielu Amigowcom się on nie podoba i inaczej go sobie wyobrażali. Nawet ta osławiona PowerAmiga w postaci AmigiOne X1000 (zakładano też nazwę AmigaOne PowerX) jest też faktem i też wielu Amigowcom się nie podoba. Bardzo dużo czasu minęło i wiele się działo w tym czasie. Chyba poszukam jeszcze więcej detali nt. tej zapowiadanej PowerAmigi, bo chciałbym się dowiedzieć ile zostało z tych planów i w jakim stopniu AmigaOne X1000 spełnia założenia tej PowerAmigi. Jak już napisałem te rewelacje były mi nieznane, ostatnia rzecz, którą mam od pana Petro Tyschtschenko to AmigaOS3.5.
Chciałbym też wspomnieć, że Amiga nigdy nie była potentatem na rynku komputerów, była to głównie osławiona "maszynka do gier". Znalazła też zastosowanie w obróbce video. Teraz, przy okazji pojawienia się nowych Amig, stara się z tej Amigi uczynić to czym jest obecny PC, czyli sprzęt do wszelakich zastosowań, czy to do odtwarzania filmów, czy do zastosowań biurowych etc. "Come back" Amigi to według mnie po prostu wydanie nowego taniego modelu do ograniczonych zastosowań nakreślonych przez projektantów, a nie od razu sprzęt do wszystkiego, czyli tak jak chciałoby większość Amigowców (a co jest w gruncie rzeczy niemożliwe). Ja uważam, że na nic jeszcze nie jest za późno, ale my sobie źle wyobrażamy taki "come back" Amigi. Nie zawojujemy świata nowym sprzętem, musimy trafić do jakiegoś konkretnego odbiorcy i obrać sobie konkretne zastosowania. I pamiętać o tym, że cena AmigiOne X1000 jest niebagatelna, a i też wydajność ograniczona. Pamiętajmy też, że nie możemy zostawiać A-EONu i Hyperionu zupełnie samymi, zdawajmy sobie sprawę z tego, że liczą się oni w ogromnym stopniu ze zdaniem zwykłych użytkowników - Amigowców. To dzięki nim udało się zrealizować wiele planów, których nie udało się Amiga Inc. Trzeba im zaufać i jednak wesprzeć ich starania, bo jeśli odniosą wymierny sukces finansowy to daje to szansę na wydanie kolejnych modeli tym razem tańszych (tak pisze pan Trevor Dickinson). Dajmy im szansę! Uważam, że jest to nasz obowiązek jako Amigowców.
No ale ilu Amigowców tyle opinii... To na razie tyle moich przemyśleń. Pozdrowienia.
Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 12:11:47