[#1] Shapeshifter i system 8.1 na 060
Mam A1200 z karta Blizzard PPC 210MHZ/060.Probuje uruchomic Skapeshiftera z systemem Maca 8.1 PL z plyty CD. Za kazdym razem zwiecha systemu. Probowalem roznych ustawien configu Shapashiftera - bez rezultatu.Oczywiecie mod MAC OS 8 mam wlaczony. Co dziwne wersja systemu 7.xx uruchamia mi sie (z plikopartycji). Jak rozwiazac ten problem?
[#2] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@Maciek, post #1

Sprobuj przeniesc plikopartycje na HD lub najlepiej zainstaluj system na partycji Maca. I do wersji 8.1 uzywaj tylko ShapeShiftera 3.11 i sprawdz czy masz zaptaszkowany w "Rozne" "Mac 8 mode".

[#3] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@Maciek, post #1

Nie wiem co moze byc przyczyna tego problemu ale ja mam to samo pod Basiliskiem. Pod Shapeshifterem wszystko ok, tylko ja mam 040. Moze sprobuj z plikopartycji tak jak piszesz o 7.xx
[#4] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@Maciek, post #1

Obiło mi się o uszy, że żaden 8.x nie działa z 68060. Ale za to z 7.x nie ma problemów.

[#5] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@Maciek, post #1

Ja mam BlizzardaPPC 603e/160 z 68060/50 i BVisioion. Na takim sprzecie system zarowno 8.0 jak i 8.1 chodzily bez problemu na Fusion68k. Nawet emulator sie bootowal z plyty - mam oryginal 8.0 ("pozyczylem" z roboty;)). Emulowana macowka odpala sie bez problemu z plyty, system instaluje na partycji lub plikopartycji i daje sie zupdateowac potem do 8.1. Dlugo czegos takiego uyzwalem. Teraz nie jest mi to juz potrzebne wiec nie wywalilem macowa partycje. Jednak GWARANTUJE, ze 8.0 i 8.1 dzalaja na 060 i Fusionie 68k.
[#6] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@MDW, post #5

Aha - ShapeShiftera nigdy nie uzywalem, bo uwazalem go za martwy program. Duzo bardziej rozwojowy (z powodu wersji PPC) wydawal mi sie Fusion i od niego zaczalem przygode z emu-macowka. W zwiazku z tym, ze dzialal wzorowo (jak na maca 68k:)) nie probowalem juz nawet uruchamiac ShapeShiftera.
Teraz to nie tylko mac68k ale i macPPC z OS 9.2 sa martwymi platformami. Skoro nawet firma Apple stala sie przeciwnikiem MacOS 9.2 i zabezpiecza nowe komputery przed mozliwoscia uruchomienia tego systemu:))). Jak sie chodzi po stronach macowych to mozna zauwazyc, ze okresleniem "MAcClassic" okreslaja Mac z G3 i OS 9.2. O ppc 603, 604 to juz nikt nie pamieta. O 680x0 juz nie mowie:):):). Jeszcze troche a emulowane na amigach macintoshe przestana byc dostarczycielem brakujacego softu na Amidze:). No chyba, ze MacOnLinux z MacOSX na PegasosieG3/G4...
[#7] Re: Shapeshifter i system 8.1 na 060

@Maciek, post #1

Gdzieś czytałem że musisz wyłączyć opcję SuperScalar, gdyż w przeciwnym razie MACOS8.x nie zadziała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem