[#1] Ripowanie SIDa z C64 na Amy
Jak z C64 "zrippować" SIDa z pewnego intra (dołączonego do gry; na kasecie)
na Amigę? Mam na biurku C64 z magnetofonem oraz stacją dysków. Amigowy emulator
C64 obsługuje stację. Czy wystarczy "Blackbox", czy muszę mieć jakiś soft do
ripowania SIDów na C64? Pomocy! Jak tego dokonać?
[#2] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #1

Jesli chodzi o samo przeniesienie danych z C64 na Amige to ja sobie zrobilem odpowiedni kabel i podlaczylem stacje z C64 do Amigi. Uzylem programu Easy1541 http://main.aminet.net/misc/emu/Easy1541.lha, ktory przenosi dyskietke w formacie .D64 Uzywa sie go z Shella ale jest bardzo prosty w obsludze. W dokumentacji jest schemat kabla.

Na Aminecie takze znajduje sie jakis program ktory pozwala przylaczyc magnetofon do Ami.

Jesli chodzi o samo zripowanie SIDa na Amidze to nigdy tego nie robilem. Sprawdz Aminet. A moze lepiej na poczatku zripowac pod C64 za pomoca jakies kartridga typu FinalIII itp.
[#3] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Andrzej Drozd, post #2

Ripowac muzyczki na C=64 jest bardzo latwo, sam tego awno nie robilem ale moze jakos pomoge.
poisze krok po kroku.
- nalezy uruchomic dane, intro,demo lub gre
- a gdy juz muzyczka sobie gra robimy reset
- ja juz nam sie comodrek ponownie uruchomi
- wlaczamy monitor, i od adresu $1000 albo #4096, (o ile dobze pamietam)
- ten bajt powinna zaczynac sie od "L" 2 kolejne to sa rozne ale 4 komurka znowu powinna miec "L"
- teraz musimy znalez koniec muzyczki a to mozemy poznac po wpisach autora utwory gdzies ponizej, moze to byc kilka set bajtow ponizej, lub ewentualnie nagle nam sie skoncza dane i beda sane zera.
- pozniej zgrywamy wybrany przez nas fragment paieci komenda np. S"muzyczka",08,$1000, $2345
- a pozniej to tylko uruchomic cos do puszczania tych modow i sprawdzic.

Swego czasu nasciagalo sie tego sporo :), i mam jeszcze to wszysko na dyskietkach ktore w tamty roku pracowicie posciagalem na Amige kabelkem podpinajacym 1541.
Ale tez nie wiem jak to odpalic na Amidze jako SID'a, bo pod Frodo dziala. :P

Zycze sukcesow w wycinaniu modkow, moze cos przekrecilem ale ta metoda jest bardzo skuteczna
[#4] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Risc, post #3

Można też z AmiNet'u ściągnąć na Ami program SID-Searcher, który "rypie" większość popularnych na C=64 formatów i potrafi je przekonwertować na format PlaySID.
[#5] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #1

A co do intra, to zapamiętaj grupę i grę, a następnie poszukaj gry na necie i ściągnij wersję zcrack'owaną przez tę grupę. Możesz też poczytać w intro kto jest autorem muzyki/jaka to grupa i poszukać SID'a na HVSC
[#6] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #5

A tak w ogole jaka to gra i jakiej grupy intro? może ci będe mógl pomóc znaleźć odpowiedniego PlaySID'a?
[#7] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #6

Dziękuję za zainteresowanie. W tej chwili nie pamiętam ani grupy, ani gry nad czym bardzo ubolewam :(
Zdaje się że gdzieś mam jeszcze chyba nagrany ten kawałek na kasecie (baaardzo kiepska jakość). Gdybym zsamplował i zrobił mp3 potrafiłbyś rozpoznać? (Utworek dość długi, więc raczej tylko jego fragment bym przekonwertował).

[#8] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #7

Nie ma sprawy. Sam osobiście jestem kolekcjonerem SID'ow, więc jeżeli kawałek jest niezły i/lub znany, to nie będzie problemu
[#9] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #8

Dzięki, jutro postaram się to zrobić i podeślę Ci na maila. (Tylko najpierw sprawdź przesyłkę antywirem, mam od cholery SpyBotów nad którymi teraz nie mogę zapanować)

[#10] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #9

Hehe... ja mam Amigę... :D
[#11] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #10

:) Sprawdź pocztę.

[#12] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #11

Hmm... no to będzie problem. Nie kojarzę kawałka (który jest średni, IMHO), więc nie mogę ci powiedzieć jak się on nazywa. A jeżeli ty nie znasz przynajmniej jaka to gra, to jak "szukanie igły w stogu siana". Może jakbyś podał mi tytuł gry, z której było to cracktro...
[#13] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #12

Szkoda. Będę musiał nawiedzić kumpla i odnaleźć to. Nadmienię również, że jestem wręcz zakochany w tym utworze, wyciśnięto wszystko co się da z SIDa. Mógłbym pisać jeszcze wiele ochów i achów na jego temat. Mogę go słuchać w nieskończoność.... Oczywiście to tylko moje zdanie i w pełni się z Tobą zgadzam, że dla Ciebie może być średni. O gustach się nie dyskutuje.
Zatem szukam dalej: Jeśli ktoś ma pokaźny zbiór SIDów i potrafiłby rozpoznać utworek, to chętnie podeślę 1 minutową próbkę w formacie MP3 na maila. Ewentualnie gdzie można zassać SIDy z inter z C64?
A swoją drogą, czy to nie jest dziwne a zarazem wspaniałe że stara 8-bitówka do dziś ma gorących fanów i do dziś istnieje scena na ta maszynę?
Jakie są ostanie "osiągnięcia" w wyciskaniu efektów ponad normę na tym sprzęcie? Słyszałem np. o 256 kolorowych screenach i teksturowanych wektorach...

[#14] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Prince, post #13

zassać... hmm... może po prostu z HVSC?

http://hvsc.tp2.be/

miłego szukania "igły..."

A co do osiągów... tak, można. Można nawet więcej... Ostatnio AmiDog bawi się w pisanie engine'u gry 3D na SuperCPU ("karta turbo" do C=64, porównywalna do starszych m68k)
[#15] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #14

a tutaj masz "wyszukiwarkę" SID'ów

http://hvsc.tp2.be/SidSearch
[#16] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #15

Znam ten adresik, ale dzięki! Tak jak to ująłeś: jest to igła...

Chyba pora na dobranockę (a może teleranek ;) )?

[#17] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Solo Kazuki, post #15

Uff...juz część przeszukałem, zostało jeszcze tylo 28801 plików, a w niektórych po kilka SIDów...

[#18] Mam! Znalazłem!!

@Prince, post #1

Udało mi się znaleźć dzięki pomocy kolegi Magnate z forum C64.of.pl

Tytuł: "He Was Quick"
autor: Christof Muhlan (Banana)
Copyright: 1988 The Electronic Knights

Wszystkich gorąco zachęcam do posłuchania:
http://www.c64.org/HVSC/VARIOUS/A-F/Banana/He_Was_Quick.sid

[#19] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzej Drozd napisał(a):

> Jesli chodzi o samo przeniesienie danych z C64 na Amige to ja
> sobie zrobilem odpowiedni kabel i podlaczylem stacje z C64 do
> Amigi. Uzylem programu Easy1541

da sie przeniesc tym programem w druga strone z Amigi na dyskietke comcia?

[#20] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

[#21] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Tak, mozna skopiowac commodorkowe programy w druga strone i uzywac ich na C64.
[#22] Re: Ripowanie SIDa z C64 na Amy

@Andrzej Drozd, post #2

Z tego co wiem jest też wersja GUI (miałem takową)

[#23] Re: Mam! Znalazłem!!

@Prince, post #18

jakiego programu użyć do posłuchania tego sida na pecyku???

Benedykt

[#24] Re: Mam! Znalazłem!!

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

http://www.deliplayer.com/

[#25] Re: Mam! Znalazłem!!

@Kokos, post #24

Nawet Fajna muzyczka. Ach ten dzwięk SIDa.............

Benedykt

[#26] Re: Mam! Znalazłem!!

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

winamp 2.x umie. w kazdym razie sa wtyczki
[#27] Re: Mam! Znalazłem!!

@Valwit, post #26

Do każdego porządnego playera są wtyczki do sidów, ale najlepszy i tak jest sidplayer2w, bez bajerów, ale konkret. Wszystkie wtyczki są oparte na bibliotekach libsidplay lub libsidplay2, przy czym ta druga jest dokładniesza, dodaje środowisko emulacji real c64 oraz dodaje obsługę plików rsid. W przypadku braku informacji o bibliotece trzeba patrzeć na autorów. Po drugie winamp nie obsługuje natywnie subsongów. W tej akurat wtyczce rozwiązano to przyziemny sposób, ale psuje nieco efekt skórek. Od biedy można używać.
[#28] Re: Mam! Znalazłem!!

@Valwit, post #26

Tak... tyle że WinAMP NIE JEST na Amigę... a SID Searcher jest... taki drobny szczegół :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem