[#1] HDD z Maćka do Ami
Witam Wszystkich.
Zostałem posiadaczem Maćka, niestety niedziałającego.
Czy można podłączyć HDD(IDE) od Maćka do Ami i używać pod SS-em.a
Na dysku był zainstalowany MacOS 7.5.5.PL i szkoda by mi było wszystko od początku instalować.
Będzę wdzięczny za wszystkie porady.

PS. Maciek został też dawcą do mojej Ami - 68882@40Mhz do Elbox 1230-II.

[#2] Re: HDD z Maćka do Ami

@Thaddeus, post #1

A czy na pewno ten Mac mial dysk IDE?
[#3] Re: HDD z Maćka do Ami

@Norbert, post #2

Tak, ten dysk to IDE.
Maciek ma włożony kontroler IDE na czynie PCI.
Z tego co wiem to SCSI sie spaliło a komp musiał działać (w drukarni), więc wsadzili dodatkowy kontroler.
Teraz wszystko sobie dogorywa u mnie.
Z jednego (LCIII+) zabrałem 68882, a z drugiego (9500) właśnie ten dysk.

[#4] Re: HDD z Maćka do Ami

@Thaddeus, post #3

Wpisz wlasciwy UNIT i DEVICE w okienko SCSI SETTINGS.
Pamietaj aby nie inicjowac (formatowac) dysku pod emulowanym makiem.
[#5] Re: HDD z Maćka do Ami

@Norbert, post #4

Dzięki wielkie.
Będę próbować.

[#6] Re: HDD z Maćka do Ami

@Thaddeus, post #1

Dysk IDE z Maca będzie chodził z Amigą jak każdy inny. Najlepiej załóż na nim jedną dużą partycję i zapodaj ją ShapeShiferowi jako Device Disk (czy jak tam to zwał). Żeby nie pętała się po Workbenchu, zmień jej filesystem na Custom.

Można oczywiście dysk spartycjonować pod samym MacOSem, ale nic to nie wniesie, poza większą komplikacją. Nie spowoduje także, że dysk będzie działał szybciej. Mój stary Caviar 850MB działał w takim wariancie 2x wolniej.
[#7] Re: HDD z Maćka do Ami

@Daclaw, post #6

Dacław nie chodzi o to czy dysk IDE z Maca bedzie dzialac na Amidze, tylko czy dysk IDE z system 7.5.5 wyciagnietym prawdziwego maka bedzie widziany pod Shapeshifterem (czy da sie zabootowac z niego)
[#8] Re: HDD z Maćka do Ami

@Norbert, post #7

Właśnie o odpowiedź na pytanie Norberta by mnie bardzo satysfakcjonowała :)

[#9] Re: HDD z Maćka do Ami

@Thaddeus, post #8

Tu dostales odpowiedz:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=8&i=1194&t=1187&v=f#reply_1190
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem