[#1] Pegasos i MacOS
Panowie co potrzebuję aby uruchomić Maćka na Pegazie. Nie mówię o Bazyliszku i Szejpszifterze. Chciałbym coś nowszego i żeby PPC wykorzystywało. Słyszałem że pójdzie MacOSX to prawda?
[#2] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #1

czytaj na dole -> http://www.pegasos.pl/?peggy=7

[#3] Re: Pegasos i MacOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Dzięki. Proste rozwiązania są najtrudniejsze. Mam już MOLA, zapodaj jakiegoś linka aby za rączkę pomógł zainstalować MacOsa (jakiego najlepiej?)

Ostatnia modyfikacja: 11.11.07 07:49
[#4] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #3

http://www.ppa.pl/artykul-Instalacja.Debiana.PPC.na.Pegasosie-2_16_100.html

Szukaj tam nagłówka o nazwie "A czy można używać MacOSX?".

[#5] Re: Pegasos i MacOS

@grxmrx, post #4

Czyli rozumiem że muszę tak czy inaczej zainstalować linucha? Nie ma innej możliwości?
[#6] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #5

Jest jeszcze MOLK, który jest linuksem, ale nie trzeba go instalować - wszystko da się ustawić z poziomu MOSa dowolnym edytorem tekstowym.

U mnie działa wszystko oprócz dźwięku z Sound Blastera (z wbudowanej katy Pega2 jest OK), dlatego używam pegXmac 1.4.4 - tego w sumie też nie trzeba instalować (Live CD), ale żeby pamiętał ustawienia, jest to wskazane (na sticka USB lub na HDD).

[#7] Re: Pegasos i MacOS

@lord_spider, post #6

Mam MOLK i mam PegXMac. Ale nie wiem od czego zacząć. Jakiego najlepiej załatwić MacOs-a?
[#8] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #7

Zależy do czego ma służyć.

Na początku miałem 10.2 Jaguar - niestety nie jest już wspierany przez wiekszość oprogramowania.

Teraz ma 10.4 Tiger - szybkościowo nie zauważyłem zmiany na gorsze w stosunku do 10.2. Oczywiście na dysku zajmuje więcej miejsca niż Jaguar, ale taki już urok nowszych wersji systemów operacyjnych...

[#9] Re: Pegasos i MacOS

@lord_spider, post #8

Dobra wiem już że Tiger działa i że 3D nie jest obsługiwane. Jakieś konkretne gierki są? Bo do OłpenOfisa mam Fedorę 8 więc teaz pograłbym w coś
[#10] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #9

Nie jestem typem gracza, więc nie odpowiem na to pytanie. Instalowałem Mac OS X z ciekawości czy i jak zadziała.

Mam pytanie odnośnie Fedory - działa tam JAVA w przeglądarkach internetowych?

[#11] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #9

Jakis starcraft, diablo. Zobacz tekst szamana na execu on zdaje sie odpalal blizzardowe giery.

[#12] Re: Pegasos i MacOS

@lord_spider, post #8

To, że nowsza wersja systemu spod znaku apple działa szybciej od starszej nie powinno dziwić. Wszyscy tak przywykli do super "ficzerów" w wydaniu microsoftowym, że zapomnieli, iż nowszy system nie musi znaczć wolniejszy i tylko wymieniają sprzęt ino furczy. Ogólnie kolejne systemy spod znaku "X" przy odpowiedniej ilości pamięci są szybsze od poprzedników!
I tak powiem:

Jaguar 10.2 - pierwsza używalna wersja systemu X zwłaszcza po updacie do 10.2.8, ale mało co już na tym "chodzi".

Panther 10.3 - Optymalny na 256-384 MB Ram. Chodzi znacznie szybciej i stabilniej od Jaguara. Update do 10.3.9 zalecany bo też nic nie będzie chodzić. "Hasał" kiedyś u mnie na najstarszym imacu 233 160MB RAM i Ati Rage II 4Mb! Ale nie polecam - za słaba grafika i czasem dostawał czkawki

Tiger 10.4 - optymalna ilość pamięci to 512 MB. Jeśli mamy mniej to wzrost prędkości w stosunku do Pantery jest niezauważalny. Mimo to można instalować nawet przy 256MB i kotek i tak nie jest tak "leniwy", jak XP przy 256 Instalka zajmuje sporo, zwłaszcza po updacie do 10.4.10. Za to mamy system na czasie wspierany przez programistów. Można ją nieco odchudzić wywalając zbędne języki, stery do śmiesznych druakrek i parę inych dupereli (jakieś 800MB).

Leopard 10.5 - nie miałem okazji pracować ;-( , ale z testów na myapple.pl wynika, że znów Steve stanął na wysokości zadania i kotek jest żwawszy w OpenGL-u

[#13] Re: Pegasos i MacOS

@lord_spider, post #10

W wersji 7.93 nie działa Java
[#14] Re: Pegasos i MacOS

@lord_spider, post #10

Dziala i w F7 jak zainstalujesz wiec pewnie w przypadku 8 jest podobnie.

[#15] Re: Pegasos i MacOS

@morgoth6, post #14

Ponieważ nie jestem wielki znawcą linuxa być może się mylę. Ale każda próba zainstalowania javy u mnie kończy się zwiechą pegaza.
[#16] Re: Pegasos i MacOS

@mgrod, post #12

> Leopard 10.5 - nie miałem okazji pracować ;-(

W wersji PPC bez min. 1.5Gb RAMu i/lub ewentualnie szybkim dysku nawet nie siadaj... ;)

...cholera, znow sie nie na to konto zalogowalem! grxmrx, skasuj je no ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 18:19
[#17] Re: Pegasos i MacOS

@arti040, post #16

Teraz lepiej ;]

[#18] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #7

Najlepiej Mac OSX-a :) Działają wszystkie do 10.4 włącznie.
[#19] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #15

Nie spotkalem sie z takim problemem jeszcze. Jesli chcesz to mam gdzies na dysku gotowe paczki RPM dla FC7.

Odezwij sie na IRCu najlepiej w razie czego.

[#20] Re: Pegasos i MacOS

@yackar, post #18

A co mam zrobić jeśli MacOsa mam w plikach .dmg. Jak to wypalić na grzybie?
[#21] Re: Pegasos i MacOS

@Arbuz, post #20

spróbuj zmienić rozszerzenie z .dmg na .iso i wypalić. Dla pewności możesz użyć programiku dmg2iso który ci go przekonwertuje.
Pozdrawiam!
[#22] Re: Pegasos i MacOS

@mgrod, post #21

najlepiej podmontowac obraz na pececie jakims programem do montowania makowych partycji i przegrac, dmgiso jest ok ale nieraz produkuje zle pliki iso

czesc dmg mozna tez podmontowac pod satrym macos 9.2.2 korzystajac z betawersji diskcopy 6.4
http://pym.uce.pl/uzytkinieodparady.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem