[#1] Emulowanie Maca/PC?
Czy na emulowanym AmigaOs poprzez WinUAE da się zemulować Maca lub PC(wiem emulacja PC na PC jest bez sensu ale to zostawmy;))

Jaki emulatore trzeba mieć, z jakiej stronki go pobrać czy trzeba mieć jakiś dodatkowy plik tak jak to jest z pilikiem ROM w przypadku emulacji Amigi. Jaki najnowszy system Maca/PC można w tamkim przypadku uruchomić?

Głownie interesuje mnie MacOs gdyż nie pracowałem na tym systemie.

[#2] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Mleko, post #1

Mleko, ja kiedyś, w zamierzchłych czasach próbowałem pod WinUAE emulować Maca, ale wyglądało to nieszczególnie od strony prędkości. Teraz być moze sytuacja się poprawiła, ale nie badałem tego. Po odpowiedzi na inne pytania posyłam do FAQ. Przejrzyj też wątki z tego działu, na pewno się czegos nauczysz :)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 16:18:45
[#3] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Mleko, post #1

Da się emulować Maca, pod Shapeshifterem (darmowy) i Fusionem (komercyjny). Potrzebujesz zarezerwowanych niskich obszarów pamięci (jest taka opcja w WinUAE - "Shapeshifter support" czy coś. Albo może nowe wersje już to mają na stałe włączone? Nie pamiętam). Do emulacji Maca potrzebujesz ROMu (512 kB albo 1 MB) i plikopartycji/partycji z systemem operacyjnym. Najnowszy system, który tak pójdzie to 8.1. Ostatnia darmowa wersja od Apple to 7.5.3.

PC zaemlujesz pod PC-Taskiem, PCx albo (uwaga!) SoftWindows z poziomu emulowanego Maca. Wszystkie komercyjne. Ze strony Amigi/WinUAE potrzebujesz jeszcze dosowej dyskietki bootującej, SoftWindows dostarczany jest z Win 3.11

P.S. Przypomniałem sobie, że Fusion pod WinUAE chyba nie pójdzie. Coś z tym emulowanym Prepareemul jest nie tak (za to na oryginalnej Amidze rsrvcold spod Fusiona pozwala uruchomić zarówno jego, jak i Shapeshiftera).

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 17:24:31
[#4] Re: Emulowanie Maca/PC?

@recedent, post #3

Poszperam w necie i bede probowal :) Dzieki Panowie :D

[#5] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Mleko, post #1

emulacja PC na PC jest bez sensu

Niekoniecznie. W przypadku soft bardzo-retro może się okazać najprostszą i najbezpieczniejszą metodą odpalenia go.

Tu się podłączę: czy komuś udało się odpalić PC-Taska pod WinUAE?
[#6] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Daclaw, post #5

Dacław: metodą szybszą, lepszą i wygodniejszą będzie zastosowanie DosBoxa w wersji na PC...

[#7] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Daclaw, post #5

czy komuś udało się odpalić PC-Taska pod WinUAE?

U mnie działa,za to PCX już nie bardzo.

[#8] Re: Emulowanie Maca/PC?

@pampers, post #6

Ja to wiem. Ale chciałem przetestować PC-Taska pod kątem faktycznej zgodności z Windowsem 95 i z nowszym pecetowym oprogramowaniem. Z czysto naukowej ciekawości. Niestety, nie mam cierpliwości, żeby to robić na prawdziwym 68k... ;)
[#9] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Daclaw, post #8

dla ulatwienia mozna skorzystac z gotowych plikopartycji z w95/98 przygotowanych do dosboxa dla np.N95
[#10] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Daclaw, post #8

Z tego co pamiętam kiedyś mi się udało zainstalować win 95 i uruchomić HOMM2 na PcTasku na 040 :)

[#11] Re: Emulowanie Maca/PC?

@pampers, post #10

A po co pod Win? HoM&M2 chodzi przecież pod DOSem... (no i z pewnością dużo lepiej, choć ledwo grywalnie chodzi na takim konfigu pod Shapim/Fusionem).

[#12] Re: Emulowanie Maca/PC?

@recedent, post #11

Może nieprecyzyjnie się wypowiedziałem. Zamiast łącznika I można użyć ORAZ :)

[#13] Re: Emulowanie Maca/PC?

@Daclaw, post #8

przetestować PC-Taska pod kątem faktycznej zgodności z Windowsem 95 i z nowszym pecetowym oprogramowaniem.

Z ciekawości przetestowałem DOSowego Wolfenstaina 3D pod PC-Taskiem.Na moim C2D E6400@3,2GHz nie da się grać.Gra działa ze 3-4 klatki na sekundę.Więc odpalanie i używanie nowszego softu pod W95 chyba mija się z celem.Mimo iż testery DOS pokazują dobre lub prawie dobre wyniki :)

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2010 23:38:24
[#14] Re: Emulowanie Maca/PC?

@waldiamiga, post #13

Ponieważ nie mogę edytować starego posta to napiszę nowego.:)
Po rekonfiguracji PC-Taska z trybów graficznych AGA na tryb UAE otrzymałem spore przyspieszenie.W jednym z testów udało mi się nieco wyprzedzić Pentium 100.Wolf3D dostał sporego kopa,można już nawet w niego zagrać.
Także Daclaw możesz próbować instalować win95,o ile masz w miarę szybkiego peceta.

[#15] Re: Emulowanie Maca/PC?

@waldiamiga, post #13

Odpaliłem kiedyś Win 95 i pod Dos`em Ufo 2: Terror from the Deep. Dało się grać, ale prędkość katastrofalna.

[#16] Re: Emulowanie Maca/PC?

@aMifan, post #15

Oj, pamiętam UFO2, na studiach grałem. Aż wstyd było przed kolegami z akademika...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem