[#1] Amithlon, odświeżanie i 3D
Na początek, wiem, że sprawa odświeżania obrazu w Amithlonie była poruszana tutaj:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=9&i=2385&t=2385

Zatem próbowałem zmusić Picasso96Mode, niby coś się ustawiało, choć w ogóle nie mogłem podawać swoich wartości odświeżania (pola były poblokowane). Mam jednak dziwne wrażenie, że to trzeba inaczej, w inny sposób, nie przez Picasso96Mode.
Amithlon uruchamia się w 32bitach w 1152x864@60Hz, jest kolorowo, ale wszystkie dostępne rozdzielczości, tak jak owa dają mi tylko 60Hz, poza 640x480, gdzie mam 67Hz :]
Próbowałem wymieniać driver powerfb z update'ów, ale bez rezultatów.

Karta graficzna to: Sapphire Radeon 9800 Pro (AGP)

Parametry monitora: HorizSync 30-85
VertRefresh 50-160

Druga kwestia, to 3D pod Amithlonem. Powiem tak, nigdy nie miałem prawdziwej Amigi z kartą graficzną, więc trochę jestem zielony, ale pod WinUAE, zainstalowałem Warp3D, odpowiednie inne biblioteki, potem dałem Quartexa i wychodzi, że wsparcie 3D jest, bo BlitzGLQuake_68k, dema StormMesy chodzą. Ten sam konfig WB z WinUAE, podpiety pod Amithlona, chodzi tak samo, Warp3D jest i reszta (pomijam Quartex, bo on jest o ile pamiętam pod WinUAE...), ale gra nie działa, jak również StormMesa. Znaczy to, że 3D nie będzie na tym R9800Pro, czy trzeba coś jeszcze dołożyć?

Kernel oczywiście nowy.

Ostatnia modyfikacja: 22.09.07 00:07

Ostatnia modyfikacja: 22.09.07 00:11
[#2] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #1

Aby oblokowac pola nalezy wybrac z gornego menu opcje "polacz z... powerfb" czy jakos tak. W menu jest to po samej prawej stronie, wtedy mozna zaczac sie bawic w dostosowanie ekranu, ale niestety nawet po zapisaniu w screenmode dalej wybierasz tryby ktore maja po 60Hz. W sumie to tez sie ostatnio nad tym glowie. Nawet nidawno zakladalem watek:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=46350&t=46350

Co do 3d to sie nie bawilem...

Ostatnia modyfikacja: 22.09.07 11:37
[#3] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #1

Znaczy to, że 3D nie będzie na tym R9800Pro, czy trzeba coś jeszcze dołożyć?

Odpowiedź na to pytanie znajduje się w Amiga FAQ ( http://www.ppa.pl/faq/index.php ).
[#4] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Mario, post #3

OK, poczytam.
A jeśli można, to kwestia odświeżania zależna jest od poruszanego Picasso96Mode? Tam muszę nadal uderzać?
[#5] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Lorak, post #2

ale niestety nawet po zapisaniu w screenmode dalej wybierasz tryby ktore maja po 60Hz.

Zagdza się, u mnie jest tak samo, jakkolwiek uda się ustawić w Picasso96Mode, to i tak po zapisaniu nie ma efektu zmiany. Dlatego coś mi się wydaje, że to nie tu trzeba i wymagane jest to uważam, chyba po "amithlonowemu", tzn. w sposób niestandardowy.

Ostatnia modyfikacja: 22.09.07 13:20
[#6] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #4

Z głowy nie wiem, a nie miałem jeszcze czasu się temu przyglądnąć.
Po prostu należę do takiej grupy ludzi, która przypadkowo nie musiała tam grzebać, bo już było dobrze.
Czy w selectorach wyboru rozdziałki (np. w prefsach screenmode) masz tylko i wyłącznie tryby build-in (plus ewentualne PAL-e)?
Czy masz w tych ustawieniach Picasso gdziekolwiek napisane "no board"?
Jakie rzeczy ustalasz na początku startupa poprzez setconfig?
EDIT: A, w ustawieniach Picasso użyj opcji save as z menu i zapisz do jakiegoś pliku (np. SYS:Devs/Picasso96Settings) potem wejdź do Devs:Monitors i upewnij się, że każdy monitor ma ikonę (info) i że w tooltypach każdej z tych ikon jest linijka wskazująca na tan plik (SettingsFile=SYS:Devs/Picasso96Settings). Odpowiedz na to wszystko jak sprawdzisz, może coś się uda zdziałać. ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.09.07 21:13
[#7] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #1

Odnośnie wsparcia 3D w Amithlonie, wkleję odpowiedź mimo, że jest w FAQ (chyba się nikt nie obrazi, uważam że tutaj też się przyda).

Nie napisano żadnego sterownika do karty graficznej, który wspierałby akcelerację 3D pod Amithlonem (programy jej bezwzględnie wymagające w ogóle nie uruchomią się). Napisanie takiego sterownika jest jednak możliwe (wiele lat temu miały miejsce całkiem zaawansowane prace nad takim sterownikiem dla kart Voodoo3 3000 PCI, jednakże projekt ten zaginął bez wieści).

Co do zaś odświeżania, sprawa wygląda w ten sposób, że tak jak kiedyś poradził Andrzej Drozd w podanym linku, trzeba wykorzystać Picasso96Mode. Dzisiaj bardziej się pomęczyłem ustawieniami i okazuje się, że idzie dodać do listy ScreenMode, z poziomu Picasso96Mode tryby powerfb Idzie je również modyfikować-dostosowywać, czyli wszystko jak w tym wątku jest doradzone. Jednak w moim przypadku występują problemy.

Określenie odświeżania np. 75Hz dla 1152x864, ustawiam, robię TEST w Picasso96Mode, pokazuję się coś na kształt widoku w TV i obraz jest bez zarzutu. Robię SAVE, następuje reset. Wchodzę to ScreenMode, widzę tryb: powerfb 1152x864 32 BGRA, widzę również, że ma podane odpowiednie wartości odświeżania, wybieram, save, Intuition nie może przełączyć ekranów, więc reset i wczytuje się obraz o rozdzielczości wyżej podanej, odświeżanie też wybrane przeze mnie, ale obraz wygląda jak "cegła", tzn ma takie nasycenie, coś jak stary telewizor, do tego tona krzaków i przekłamań. Spróbowałem tylko z 2 innymi driverami powerfb oraz z rozdzielczościami 640x480 oraz 800x600 w 8 i 16 bitowych paletach. Bez oczekiwanego rezultatu.
Tryby builtin, wszystkie wchodzą ok, ekran jest dobry ale tylko w 60Hz :/

Myślę, że tego się w moim przypadku nie przeskoczy i winą może być Radeon. W grę oczywiście wchodzi również mój błąd w ustawieniach, ale wydaje mi się, że starałem się robić jaknajprościej, nie grzebiąc za dużo.

Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 20:40

Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 20:40
[#8] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #7

Dave, wlasnie zrobilem sobie normalne odswiezanie. PRacuje teraz na 1280x1024 przy 85Hz :D Sluchaj, po pierwsze trzeba miec nowego kernela. Po drugie wchodzisz w picasso96mode, klikasz prawy i z menu "Attach setting to" wybierasz np. board0:nVidia-1 (tak jest u mnie), jesli nie bedzie Twojego producenta karty to prawdopodobnie dupa i bedziesz skazany na 60Hz. Pozniej jak juz to wybierzesz to odblokuja cie sie Modes, wybierasz Truecolor a pozniej bierzesz Edit i tak manewrujesz strzalkami zeby widziec caly ekran. Pozniej tylko save, reboot i nowe rozdzielczosci z poprawnym odswiezaniem sa juz widoczne w screenmode.

A propo tych przeklaman kolorow, to kluczowe jest poprawde "dostrojenie" czyli ustawienie Framesize, position, syncsize itd. To wszystko mozna ustawiac klikajac przycisk edit, wtedy bawisz sie wygodnie strzalkami, oraz trzymajac alt i stralki, shift i strzalki i ctrl i strzalki:)

Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 20:59
[#9] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Lorak, post #8

Wracam ze zwycięstwem Panie towarzyszu Mieczysławie naczelniku Lorak :P:D

Dobrze, żeś podał te wskazówki. &^%$ jasna, czemu ja mam samo powerfb po daniu z menu: "Attach...", podczas, gdy piszesz coś o nvidia...?
Kernel od dawna mam nowy...ano okazuje się, że człowiek uśpiony w wielu całodniowych walkach (3000 razy to samo rzeźbić w kółko robi swoje) nie wpada na to, że może trzeba coś innego "unowić".
Na przykład powerfb.card do Libs/Picasso96 !!! :] Teraz po opcji "Attach" widzę ATI napis...i nie wiem, czy się cieszyć, czy wkurzać, że tyle trzeba było czasu się grzebać, mając w pamięci 1000 przypominań Mario o update'ach w wielu postach dotykających Amithlona...
Tylko że, wyleciały mi te libsy, a zostałem z myślą, że te 5 innych powerfb (do Devs/Monitors) w archiwum, to wszystko w kwestii updateu graficznych spraw...

Szybkie ustawienie częstotliwości w Picasso96Mode, resety dwa i obecnie mam Amithlona o jakiego sobie walczyłem: 1152x864 @85 Hz.

*w tym &^%$ jest ukryta ch...oroba dawna...pisałem ucieszony i tonem żartobliwym...:D To tak dla władz portalu, żeby było uściślone ;) *

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 00:45

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 00:45

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 00:46
[#10] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #9

No tosz ja tak samo mialem. 5 roznych powerfb mnie zmylilo, u mnie wystarczyla aktualizacja kernela, bo myslalem ze ten nowy mi psuje walidacje dysku, ale to jednak byla chyba wina zbyt slabego zasilacza bo odlaczylem 2 komponenty od kompa i chodzi dobrze:) No, praca przy 80Hz jest calkim inna:) Teraz jeszcze musze powalczyc z dzwiekiem, ale Mario mi nie chce pomoc;)

Do Mario: jesli to czytasz to odswiezylem temat o nazwie "ahi" zalozony przez Banderasa. Moze rzucisz okim na moj problm :D

A tak apropos to jaka masz wersje powerfb.card? Jesli nowsza niz 2.1 to moglbys podeslac na maila? (jest w moim profilu)

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 01:24
[#11] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Lorak, post #10

Moja powerfb.card, która teraz działa w pełni dając na Radeonie normalne odświeżanie i poprawny obraz, to wersja 2.1 (z 31.07.02). Tamta stara to była pewnie najpierwsza - 1.16 (z 15.10.01). Wszystko co mam z update'ów, to z google i raczej nic nowszego bym nie miał.

Co do zaś dźwięku, to ja mam SB128, jednak bez gimnastyk się nie obyło. Co prawda ten SB128, został kupiony nie z myślą o Amithlonie (moja płyta ma takie fajne AC97, które na dzień dobry puka, pyrka i trzaska) i za kilka złociszy jak się trafił, to został), ale jak zaczynałem przygodę z owym emulatorem, miałem jeszcze AC97 i ona bezproblemowo szła na czystym WB3.9 dołączanym do Amithlona na płycie, tzn. zrobiłem dysk, zainstalowałem czysty, dołączony OS3.9. Była przez AHI wykryta, kilka ustawień, dźwięk szedł. Wrzucając OS 3.9 z WinUAE, SB128 nie poszedł, wymieniałem ahi.device...sterowniki sb128. Znowu szybko wróciłem do czystego OS3.9 (amithlonowego) i wykryty SB128 szedł ok. Nie wdając się w szczegóły, zacząłem partyzantkę i nadpisałem libsy (te z czystego OS3.9 do tych jakie miałem w WinUAE, uzupełniłem wpisy s S-S, tej z amithlonowego OS3.9 do mojego S-S z WinUAE, wrzuciłem najnowszy (myślę) sb128 do Devs:AHI i dałem ahi.device takie jakie miałem z WinUAE (jego rozmiar to : 66 596 bajtów, wersja 5.33 [z 12.04.03] ).
Teraz dźwięk chodzi ok i w pełnej jakości. A miliony razy miałem komunikat w stylu: "Can't find AHI.deviice 4.0".... Tyle, że ahi.device podmienione na te dedykowane Amithlonowi, daje mi właśnie ową informację. Jedynie przytoczona wersja ahi.device u mnie daje dźwięk ok.
[#12] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #11

O ile się nie mylę (a na 98% nie), to najnowsze wersje plików zajmują w bajtach:
Devs:AHI

amithlon.audio 8824
amithlon.elf 24008
amithlon2.audio 8824
amithlon3.audio 8824
amithlon4.audio 8824
axl.audio 5280
device.audio 4992
filesave.audio 10028
paula.audio 13232
sb128.audio 6140
viaac97.audio 5200
wavetools.audio 3652

Devs:Audiomodes

amithlon 324
amithlon2 324
amithlon3 324
amithlon4 324
AXL 142
DEVICE 396
FILESAVE 1984
PAULA 2172
SB128 588
VIAAC97 604
WAVETOOLS 600

Opłaca się pod Amithlonem zainstalować najnowsze dostępne AHI. U mnie działa stabilniej i szybciej. Nie bawiłem się w wersję dla x86, sama 68k działa dobrze.
[#13] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Mario, post #12

Zgoda, ale te dane 66 596 bajtów, wersja 5.33 [z 12.04.03] ) tyczą się konkretnie ahi.device i je miałem na myśli ;)
Typowo robione pod Amithlona ahi.device, wersja 6.6 [z 27.09.05] ma dla przykładu 159 812 bajtów. Generalnie chodziło mi o przytoczenie tych bajtów i wersji, która działa bez problemów u mnie.
Te dane wyżej przydadzą się mi bardzo, tyle że daję sobie urlop od Amithlona i dłubania w nim, bo mnie trochę sponiewierał :D

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 19:11
[#14] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Mario, post #12

Marioooooo, podeslesz te pliki na mojego maila? Bo teraz jak patrze to nie mam polowy z nich:) Tym bardziej ze w ustawieniach AHI jest widziany jakis Unit 0 ktory gra w 16 bitach i mysle ze Amithlon go widzi, tylko ze juz jak wybieram pierwsza jednostke muzyczna to zostaje sama paula.

[#15] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #13

Te dane wrzuciłem w odpowiedzi na zdanie:
"wrzuciłem najnowszy (myślę) sb128 do Devs:AHI i (...)" ;)
[#16] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Lorak, post #14

Będę mógł dopiero jutro lub pojutrze.
Poproś mnie o to w mailu (podaj jakie katalogi spakować), bo zapomnę. ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 19:22
[#17] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Lorak, post #14

Hej to jest chyba w w tym archiwum (na pewno wiele z podanych):

http://aminet.net/misc/emu/AmithlonUpdate.lha

Wiem, że zanim zacząłem się mordowac z Amithlonem, radą djhacker'a dałem w googlach : amithlon+update...i zaczałem ściągac co sie dalo...i jak patrze po podanych przez Mario danych, to widzę, że pasują. Zawiera to się w archiwum InstallData.lha, które znajduje się w ogólnym archiwum o nazwie AmithlonUpdate.lha
I teraz idę się biczowac, bo mam update'y, a stumaniony !zapominam! o nich...zatem wakacje wymagane :D

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 19:54
[#18] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Mario, post #15

Wszystko jasne :)
[#19] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Mario, post #16

A jezeli to jest w Amitlon Update to sobie znajde bo mam te updejty sciagniete, ale jesli czegos bedzie brakowalo to Ci napisze:)

[#20] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #17

Archiwum które tu wymieniłeś jest jedną z najbardziej podstawowych rzeczy jakie użytkownik Amithlona powinien zainstalować po instalacji AOS 3.9 BB2. Ten pakiet zawiera wszystkie wydane wcześniej (tzn. przed wydaniem tego w jednej paczcie, przed datą zuploadowania AmithlonUpdate na Aminet) uaktualnienia.
[#21] Re: Amithlon, odświeżanie i 3D

@Dave, post #13

Dave, podeslalbys mi te ahi.device 5.33 ktore dziala u Ciebie na maila? Szukalem ale nie moge znalesc tego archiwum.

Ostatnia modyfikacja: 29.09.07 13:09

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 22:58:18 przez grxmrx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem