[#7]
Re: Amithlon, odświeżanie i 3D
@Dave,
post #1
Odnośnie wsparcia 3D w Amithlonie, wkleję odpowiedź mimo, że jest w FAQ (chyba się nikt nie obrazi, uważam że tutaj też się przyda).
Nie napisano żadnego sterownika do karty graficznej, który wspierałby akcelerację 3D pod Amithlonem (programy jej bezwzględnie wymagające w ogóle nie uruchomią się). Napisanie takiego sterownika jest jednak możliwe (wiele lat temu miały miejsce całkiem zaawansowane prace nad takim sterownikiem dla kart Voodoo3 3000 PCI, jednakże projekt ten zaginął bez wieści).
Co do zaś odświeżania, sprawa wygląda w ten sposób, że tak jak kiedyś poradził Andrzej Drozd w podanym linku, trzeba wykorzystać Picasso96Mode. Dzisiaj bardziej się pomęczyłem ustawieniami i okazuje się, że idzie dodać do listy ScreenMode, z poziomu Picasso96Mode tryby powerfb Idzie je również modyfikować-dostosowywać, czyli wszystko jak w tym wątku jest doradzone. Jednak w moim przypadku występują problemy.
Określenie odświeżania np. 75Hz dla 1152x864, ustawiam, robię TEST w Picasso96Mode, pokazuję się coś na kształt widoku w TV i obraz jest bez zarzutu. Robię SAVE, następuje reset. Wchodzę to ScreenMode, widzę tryb: powerfb 1152x864 32 BGRA, widzę również, że ma podane odpowiednie wartości odświeżania, wybieram, save, Intuition nie może przełączyć ekranów, więc reset i wczytuje się obraz o rozdzielczości wyżej podanej, odświeżanie też wybrane przeze mnie, ale obraz wygląda jak "cegła", tzn ma takie nasycenie, coś jak stary telewizor, do tego tona krzaków i przekłamań. Spróbowałem tylko z 2 innymi driverami powerfb oraz z rozdzielczościami 640x480 oraz 800x600 w 8 i 16 bitowych paletach. Bez oczekiwanego rezultatu.
Tryby builtin, wszystkie wchodzą ok, ekran jest dobry ale tylko w 60Hz :/
Myślę, że tego się w moim przypadku nie przeskoczy i winą może być Radeon. W grę oczywiście wchodzi również mój błąd w ustawieniach, ale wydaje mi się, że starałem się robić jaknajprościej, nie grzebiąc za dużo.
Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 20:40
Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 20:40