[#1] Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona
Witam.
Podczas grania w Ishara 2 AGA na emulatorze WinUAE napotkałem problem.
Kiedy próbuję popłynąć na wyspę Jona (zimowa) do północno wschodniego lub zachodniego portu nie wczytują mi się sprite'y wyspy, widzę jedynie tło. Bardzo proszę o radę.
[#2] Re: Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona

@wasilievicz, post #1

Nie podałeś ani konfigu WinUAE ani "wersji" gry, więc cóż tu rzec? ;)
Sprawdź z podstawowym konfigiem A1200, "wbudowanym" w WinUAE.
... lub...
Spróbuj z inna wersją gry, najpewniej masz z WHDLoad.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.08 18:40
[#3] Re: Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona

@5h00n4y, post #2

Jeśli to pomoże zlokalizować problem, to obrazy dyskietek są z dopiskiem cr - Heresy -ZNT. Gra jest 4 dyskietkowa wersja na AGA. Na takiej samej konfiguracji tylko we wcześniejszym savie wyspa się wczytuje ale prosi o dyskietkę B zamiast A (w aktualnym savie prosi o A).Wtedy z kolei już zachodnia część nie chce. Chciałbym ukończyć tę grę wreszcie, bo dawno temu grałem w to na blaszaku ale zatrzymało mnie w miejscu drugiego wpisywania kodów - pomimo wpisywania nie chciał mnie dalej puścić. Pomyślałem, że jest szansa że nie będzie tego buga na wersji Amigowej.
[#4] Re: Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona

@wasilievicz, post #3

Heh, dobre. Cóż ogólnie wszelkie wynalazki typu "cr - Heresy - ZNT" mogą dobrze nie działać niezależnie od tego na czym to uruchomisz - WinUAE, EUAE czy też RealAmiga. Jeszcze jak posiadałem 500-tkę, a piraty to w naszym kraju był legal to nieraz wpadała mi giera w rękę (crakowana), którą można było ukończyć tylko w jakimś procencie. Albo się gdzieś w środku wieszało i komunikat GURU, albo też nie chciało coś doładować, nie widziało włożonej dyskietki itp. Generalnie poszukaj innej wersji, albo "dobrej" wersji na blaszaka. Zobacz czy nie posiada jej back2roots - oni mają, jeśli scrackowane, to dobrze.
[#5] Re: Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona

@zygd, post #4

Witam,
Minęło trochę czasu od mojego ostatniego postu, ale postanowiłem napisać jakie rozwiązanie znalazłem. Udało mi się skończyć Ishar 2 w wersji wydanej przez CFOU (z taką małą ikonką Krogha z jedynki). Ukończyłem, choć natknąłem się na jeden bug na Thorm's Island. Ponieważ znalezienie rozwiązanie w necie graniczy z cudem (a udało mi się wyczaić co było błędem) piszę: do fragmentu mapy gdzie leży dziewczyna z kluczem do town hall trzeba podejść w dzień, gdyż jest coś porąbane z spritami i przy próbie podejścia wieczorem albo nocą gra się wysypuje. POZDRAWIAM!
[#6] Re: Ishar 2. Problem z wczytywaniem wyspy Jona

@wasilievicz, post #5

Witam.

Ja również postanowiłem odświeżyć nieco znajomości z gierkami ze starej poczciwej amigi 500 i napotkałem na dziwny problem związany z ta gra. Generalnie gra chodzi ładnie na różnych konfigach ale co bym nie zrobił to wywala się gdy chce wejść po raz drugi do jakiegokolwiek budynku... niezależnie od tego do jakiego wejdę pierwszy i jaki jest ten drugi zawsze sie wywala... sprawdzałem już rożne romy z tą grą i niektóre w ogóle mają problem z wyświetlaniem obrazu... Ktoś się spotkał z takowym problemem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem