[#1] [Amithlon] Ograniczenia wielkosci wirtualnego dysku
Wlasnie robie sobie komputer specjalnie pod Amithlona. Podlaczam dysk 80GB, probuje skonfigurowac amithlona a on z 80 giga widzi tylko 17,2. U kogos dziala wiecej?

[#2] Re: [Amithlon] Ograniczenia wielkosci wirtualnego dysku

@Lorak, post #1

Bez większych problemów 250GB - przy czym Amithlonowy dysk wirtualny ma nie więcej niż 5GB, reszta FATy32. :)
Być może chodzi o brak BoingBaga (-ów)? Wiem że ogólnie AmigaOS 3 ma problemy z partycjonowaniem tak dużych dysków (nie ważne czy wirtualnych) - naprawdopodobniej w HDToolBoxie źle zostały wykryte parametry dysku (sektory itp.). Chyba coś poprawiał któryś BB... bardziej zaznajomieni Amigowcy się wypowiedzą.
[#3] Re: [Amithlon] Ograniczenia wielkosci wirtualnego dysku

@Mario, post #2

No wiec wlasnie. Amithlonowy wirtualny dysk nie ma wiecej niz 5GB, a ja chce zeby mial 80:) Nie chce korzystac z FAT32. Moze to wina jadra albo cos. Poszukam gdzies Amithlona z Kernlem 3.10 i zobacze:)

[#4] Re: [Amithlon] Ograniczenia wielkosci wirtualnego dysku

@Lorak, post #3

Sprawdziłem - dysk 40GB wykrywa mi OK gdy chcę cały "zaamigować".
Przy 160GB HDTB wykrywa już złe parametry dysku - pomaga dopiero przepisanie wartości, które podaje np. linuksowy fdisk - wtedy wskazuje, że dysk miałby prawidłowy rozmiar.
http://www.ppa.pl/artykul-partycjonowanie.dysku-2_16_760.html - tutaj też napisano, że na duże partycje lepiej nie stosować FFS (ale to już przy partycjonowaniu - inna bajka).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem