[#1] XBOX i Pinball Dreams
Witam koledzy! Mam problem . Nie wiem jak grać na xboxie w pinbale pod winuaex :( Kupiłem do xboxa urządzenie dzięki któremu można podłączyć klawiature od PC-ta do xboxa i myszke . Ale grać można w pinballa tylko na klawiaturze ekranowej :( która zasłania prawie cały obraz . Nie wiem czy est możliwe skonfigurowanie klawiatury pod xboxem od pc. Chcialłbym sobie pograć pod winuaex ale jak to zrobić :( Ratujcie

[#2] Re: XBOX i Pinball Dreams

@SUCHAR, post #1

powinieneś kupićprzejsciówkę z xboxowego złącza na usb, podłączyć klawkę na usb, nie jestem pewien czy winuax to obsługuje, ale chyba tak :>

[#3] Re: XBOX i Pinball Dreams

@SUCHAR, post #1

Kupiłeś prawdopodobnie wynalazek, który służy do grania na klawiaturze i myszce w gry xboksowe, co osiąga poprzez podmapowanie ruchów myszy i przycisków na klawiaturze pod klawisze xboksowego pada. Pod WinUAEX jest to bezużyteczne.
Potrzebujesz czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item496696322_przejsciowka_xbox_usb_bardzo_przydatny_gadzet.html - gry xboksowe nie zobaczą podłączonych przez tę przejściówkę klawiatur i myszy USB, WinUAEX (oraz inne emulatory, XMBC itd.) zobaczy.

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2008 12:12:07
[#4] Re: XBOX i Pinball Dreams

@SUCHAR, post #1

Swoją drogą - może warto podmapować "spusty" na padzie pod klawisze shift i dół na gałce joypada jako "kursor w dół" (wyrzucenie kulki)? W pinballe powinno grać się lepiej niż na klawiaturze przy takich ustawieniach.
[#5] Re: XBOX i Pinball Dreams

@galu, post #4

dziękuje wszystkim z wypowiedzi .Galu a jak to przestawić wchodze w ustawienia kontrolerów -> controller 1 -> i co dalej ?

Dodam tylko jedną ważną rzecz: Podłączyłem klawiature pod xboxa przez ten wynalazek i spróbowalem zagrać w SUPER FROGA i wszystko działa bez problemu . Strzałkami się biega i skacze a spacją strzela okiem . Czyli winuaex widzi to urządzenie. A nic nie przestawiałem w ustawieniach super froga tylko podłączyłem klawiature i wsio śmiga .

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2008 17:22:43
[#6] Re: XBOX i Pinball Dreams

@SUCHAR, post #5

Ehhh siedze i kąbinuje ale coś mi nie wychodzi :( Nie potrafie tego zrobić a na internecie nic nie można znaleźć :( Ustawienia controllerów w winuaex są za trudne dla mnie :( Jedyne co udało mi sie ustawić to :

Spacja : Ruszanie stołem
S : Wybicie piłki

Reszta to czarna magia a łapki jak nie chodziły tak nie chodżą :( Licze na waszą pomoc !

[#7] Re: XBOX i Pinball Dreams

@SUCHAR, post #6

Już kiedyś pisałem, że nie posiadam już Xboksa i bezpośrednio nie mogę pomóc.

To co napisałem jest prawdą - kupiłeś urządzenie, które pozwala zamapować (nawet nie wiem na jakiej zasadzie to się konfiguruje) sterowanie padem pod klawiaturę i myszkę, czyli klawiatura i myszka "emuluje" xboksowego pada. Dlatego wciskając kursory w Superfrogu widzisz poruszającą się postać, bo pod kursory podmapowane są kierunki na padzie. I tyle. Emulator nie wie, że wciskasz coś na klawiaturze - on myśli, że używasz pada. A na padzie póki co nie ma przypisanego klawisza Shift, więc nie masz po co go szukać na prawdziwej klawiaturze. Ta przejściówka jedyne co robi to pozwala ustawić na prawdziwej klawiaturze przyciski odpowiadające przyciskom na padzie!
Dla pewnośći - jest to przejściówka PS/2?

Gdybyś podłączył klawiaturę przez tę przejściówkę, o której pisałem (Xbox-USB), to a zadziałać od razu bo emulowana Amiga zobaczyłaby prawdziwą klawiaturę.

Natomiast teraz co możesz zrobić - zapomnij o obecnej przejściówce i skup się na WinUAE - masz zamapować jakiś klawisz w emulowanej Amidze (np. lewy Shift) pod lewy spust. Jeśli jest to trudne to nie załamuj się, ja doskonale pamiętam że ten element obsługi emulatora jest wyjątkowo skomplikowany i też sobie swego czasu rwałem włosy z głowy - ale jest do zrobienia.
Jest taki problem, że pod spustami już jest jakaś akcja ustawiona - zdaje się przyśpieszenie prędkości emulacji albo coś takiego. I to się wyłącza w zupełnie innym miejscu!

I jak to zrobisz to dopiero się zajmuj ustawianiem mapowania na przejściówce (pod shifty mapujesz spusty - czyli wykonujesz czynność jakby "w drugą stronę").

Powodzenia.

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2008 23:50:48
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem