[#1] AMI KIT I OKNA
mam pewien problem a mianowicie okna w amikicie.Jak by to opisac ...jesli mam dwa otwarte okienka;okno B z tylu i okno A aktywne to jesli klikne na belke okna B to oczywiscie te oko sie aktywuje ale nie przechodzi na front ,zostaje z tylu co bardzo denerwuje bo okno A zaslana mi pole okna B .Doprowadza do mne do lekkiego szalu bo albo musze programy/okna ikonifikowac albo zmiejszac okna do najmieszego rozmiaru.MOza to jakos zmienic?
[#2] Re: AMI KIT I OKNA

@Jupiler, post #1

Było chyba kiedyś takie commodity clickfront albo zostaje klik w ikonkę po prawej stronie okna (tego które chcesz mieć na zewnątrz).

[#3] Re: AMI KIT I OKNA

@Jupiler, post #1

Tak i to na wiele sposobów. Zaczynając od (moim zdaniem najlepszego) comodities ClickToFront - wchodzi w skład AmigaOS. Działa w ten sposób, że jedno kliknięcie na oknie tylko je zaznacza, dopiero 2 szybkie kliknięcia przenoszą okno na wierzch - może się to wydawać dziwne, ale dla kogoś wychowanego na Ami to idealne rozwiązanie - przynajmniej mnie dosyć często się zdarza podejrzewać coś w oknie w tle lub kopiować coś z niego do okna znajdującego się gdzieś wyżej na stosie. Żeby programik startował przy każdym uruchomieniu systemu wystarczy przeciągnąć go z katalogu Tools/Commodities do WBStartup i dodać mu w tooltypach ikony opcję DONOTWAIT.
Inną możliwością jest np. jedna z opcji MCP o nazwie Sun Options...

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 21:42:46
[#4] Re: AMI KIT I OKNA

@APC74, post #3

Yes dziala dzieki kolegen OK
[#5] Re: AMI KIT I OKNA

@Jupiler, post #4

Rozwiązania rodem z łindołsa. Mi się podobało to w Amidzę, że można było zostawić jakieś okno na przedzie, aby spisać z niego jakieś dane do np. edytora który był w tle.

[#6] Re: AMI KIT I OKNA

@QkiZ, post #5

Dlatego ClickToFront jest idealny bo trzeba kliknąć dwa razy, żeby okno wyszło na wierzch.

[#7] Re: AMI KIT I OKNA

@APC74, post #3

Pod Os3.9 mi to działa, a nie mam zaznaczonej opcji w MCP i ClickToFront w WBStartup. Z czystej ciekawości: wiesz może czemu mimo to działa?

[#8] Re: AMI KIT I OKNA

@Banderas, post #6

Zgadzam się. Dla mnie też najlepszym rozwiązaniem jest wyciąganie okna na wierzch przez dwuklik gdziekolwiek (byle nie na belce), lub tradycyjnie po amigowemu - odpowiednim gadżetem w górnym prawym rogu. Dzięki temu mam dwa w jednym - mogę zostawić aktywne okno na spodzie jak w klasycznym AmigaOS i mogę szybko je wyciągnąć. Tak mam w MorphOS i nie widzę lepszego rozwiązania. Windowsowe mnie denerwuje (chociaż da się z tym żyć).

[#9] Re: AMI KIT I OKNA

@Kitech, post #7

Istnieje wiele programów które dodają funkcję wyciągania okien do OS. Może któryś z nich zastępuje ci ClickToFront?

[#10] Re: AMI KIT I OKNA

@MDW, post #8

MDW napisał(a):

> Windowsowe mnie denerwuje (chociaż da się
> z tym żyć).
>
>
Mnie też to denerwowało, więc dzięki takim kwiatkom nie używam Windows'a. MultiCX też posiadał taką opcję.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem