[#1] WHDLoad + iGame
Witam ponownie!
No więc tak:
Nie mam Amigi, emuluje ją na laptopie poprzez winuae.
Zainstalowałem wb 3.1 na hardfile...
Zainstalowałem whdload i teraz nie za bardzo wiem co dalej...
Znalazłem jakieś info, że trzeba zainstalować jeszcze igame.
Mam już wszystkie potrzebne pliki tylko nie wiem jak sie za to zabrać.
Czy jest szansa uzyskania pomocy np tu na forum albo przez gg?
Generalnie chodzi mi o najszybszą drogę do uruchamiania gier z dysku, ponieważ mam pare tytułów, które nie rozpoznają innych woluminów nić df0 i trzeba wachlować dyskietkami (*.adf)
Pozdrawiam...
[#2] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #1

Czytałeś FAQ?

[#3] Re: WHDLoad + iGame

@mailman, post #2

Tak czytałem, tylko tam jest napisane wszystko w dużym skrócie, poza tym nie miałem installer'a w wb, a ja zielony zawodnik w temacie amigi i jak mi pisał "unable to open your tool "installer"" to ja rozłożyłem ręce po prostu... ale dobra bawię się dalej!
Teraz mam pare pytań, pewnie na wszystkie nie dostane odpowiedzi, ale może chociać na któreś z nich:
1. nie wiem jak zarządzać plikami... w sensie jest sobie jakiś katalog, w nim inne katalogi i pliki, i jak przykładowo wszystko skasować, albo skopiować?
Domyślam się, że odpowiednimi komendami w shellu, a czy jest może jakiś menadżer plików? Próbowałem skasować katalog, z podkatalogami i plikami i napisałem "delete ?" i wyświetlił mi komendy ale jakoś mało przejrzyście, ja tego nie kumam..., próbowałem "/s" , "/a" itd, nie wiem o co tam biega...Bo dobry by byl ten MultiView, tylko ze nie da sie zaznaczyc katalogu zadnego bo po kliknieciu od razu wchodzi tam...

2.jak mam uruchomionego wb to czy moge jakos uruchomic gre z obrazu dyskietki czy trzeba wylaczyc, wywalac dyski, albo odznaczyc bootowalnosc i dopiero?

3. mój "dysk" to hardfile, to jak sie dostać na ten dysk, zeby cos skasować albo dograć? Bo rozumiem, że jak jest wyłączony wb to nie dostane się na dysk w żaden sposób?

Byłbym wdzięczny za pomoc :)

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 01:51:28
[#4] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #3

spróbuj w ten sposób
krok 1:
uruchamiasz winuae z dyskiem hardfile i wb 3.1
krok 2:
na ekranie bedziasz miał dwa foldery "Ram disk" i twój systemowy.
otwórz dysk systemowy i zostaw główne okno wb 3.1 na wierzchu.
teraz najedź kursorem myszy na górny pasek workbencha i klikając prawym przyciskiem otworzysz panel sterowania.
W zakładce "Window" klikasz "New Drawer" i tworzysz nowy folder. Pojawi ci sie okno z nazwą "Umnamed". Skasuj nazwę i wpisz sobie "Gry" czy jakkolwiek chcesz.
krok 3
Wkładasz dyskietkę z grą do DF0 i poczekaj aż pojawi sie na pulpicie.
Następnie klikając na nią powinieneś mieć ikonkę "instalera". Klikasz na nią dalej postępujesz zgodnie z instrukcjami programu whdload, podając lokalizacje docelową myszką, lub wpisując "Nazwa dysku":Gry np u mnie SYSTEM:GRY

Sam nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, napisałem ci po chłopsku, tak jak ja to robie i jakos mi to wychodzi :D
pozdrawiam

[#5] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #1

iGame nie jest potrzebne aby grać w gry zainstalwane przez WHDLoad. iGame to jest coś w rodzaju menedżera zainstalowanych gierek. A aby zainstalować iGame to trzeba się nagimnastykować z zainstalowaniem potrzebnych programów do jego uruchomienia. Gdyż jest to piramidka, aby np.: zainstalować A to potrzebujesz zainstalować B i C. Aby zainstalować B to potrzeba Z, Y, D, etc. To tak w wielkim skrócie. Ale da się to zrobić. W końcu przez to przeszedłem ale mnie to trochę kosztowało nerwów i czasu. Nie pytaj się mnie co instalować gdyż po prostu nie pamiętam tyle tego jest. Najprościej czytaj pliki readme, w których napisane jest co należy instalować.

[#6] Re: WHDLoad + iGame

@Tomski, post #5

potrzebuje koniecznie igame bo mam duzo gier i nie idzie sie w tym polapac :)

a co do zarzadzania zwyklymi plikami to nie ma czegos takiego pod amige jak norton commander? tzn jakis odpowiednik... a co do uruchamiania gier spod wb to mowilem o obrazach *.adf wiec co ja mam tam instalowac? Lece do roboty, pobawie sie znowu okolo 22.

P.S. takie pytanie w ogole z d.... czy da rade amigaos4 na winuae i czy normalnie gry beda na tym chodzily (te instalowane na dysk)

pozdro
[#7] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #6

a co do zarzadzania zwyklymi plikami to nie ma czegos takiego pod amige jak norton commander

DOpus 4 albo FileMaster, oba sa na Aminecie (www.aminet.net).

[#8] Re: WHDLoad + iGame

@Mat, post #7

Dzięki wielkie za pomoc, udało mi się przebrnąć przez proces instalacji obu programów. iGame odpala się, jednak nie umiem mu wskazać gdzie mam zainstalowane gry! Kurde próbowałem już chyba wszystkiego. Wciskam ten "update_titles" i on tworzy plik gamelist i nic...odpalam igame, a on nadal, ze 0 gier....Wrzucałem go do tego samego dysku i katalogu z grami, nawet bezpośrednio do katalogu z jakąś grą, nawet bez katalogu wrzucałem go tam gdzie jest plik slave itd od gry i też nic... W nim jest pasek do wprowadzania komend "filter:" tylko ja nie wiem co mam tam wpisać...SnoopDos pokazuje troche tych fails'ów przy igame...może coś nie tak z bibliotekami...kurde, ale odpala się niby normalnie....jest jakiś specjalny sposób na dodawanie tych gier?
[#9] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #8

Co do samej odpalaczki "1000" gier, to najlepszy jest Tools Daemon. Wszystkie gry beda dostepne z gornej belki. Jedyna niedogodnoscia jest to, ze trzeba wszystko wpisywac recznie, czyli warto podzielic sobie Menu alfabetyczne i dbac o to aby w alfabetycznej kolejnosci wpisywac gry. Troche roboty, ale pozniej prawdziwy relaks przy odpalaniu gier.

http://aminet.net/util/boot/ToolsDaemon21a.lha
patch dla AOS3.9/AOS4 - http://aminet.net/util/boot/ToolsDaemon22.lha
[#10] Re: WHDLoad + iGame

@Andrzej Drozd, post #9

Hehe, ja swoją "wybierałkę" do gier, programów i dem napisałem w AmigaGuide. Roboty w cholere, ale jakaż satysfakcja!

[#11] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #8

Najpierw wchodzisz w Settings>Games Repositories...

http://zapodaj.net/e1ca727a6016.jpg.html

ustawisz katalog/dysk jaki ma być przeszukiwany w poszukiwaniu gier

następnie wchodzisz w Actions>Scan repositories

http://zapodaj.net/b9be9995be8c.jpg.html

i już będzie lista gier w iGame

[#12] Re: WHDLoad + iGame

@zmiennik, post #1

radzę poczytać:
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/soft/workbench.htm
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/faq/amigados.htm

[#13] Re: WHDLoad + iGame

@Banderas, post #12

Dzieki bardzo, już wszystko działa! ;D
Pozdrawiam!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem