[#1] WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien
Witam.

Uruchomiłem ostatnio AmiKIT i pod nim DigiBoosterPro2.20. Wszystko działało OK, emulacja całkiem szybka, tylko jedna rzecz była uciążliwa. Kiedy w DBPro kliknąłem zapis modułu, requester dosłownie rysował się kreska po kresce, krawędź guzika po krawędzi przez około minutę. Wyglądało to jak spowolniona animacja poglądowa na temat "jak system wyrysowuje requester".

Próbowałem rozmaitych zmian w ustawieniach WinUAE. Jedyne, co dawało jakąkolwiek zmianę to włączenie suwaka "CPU-Chipset" i przesunięcie go w stronę "Chipset". Odrysowanie było nieco szybsze, ale wciąż wolne (kilkanaście sekund). Niestety takie ustawienie powodowało zamrażanie się emulacji w innych momentach.

Szukałem rozwiązania w necie przez pół dnia, ale znalazłem jedynie jakieś martwe wątki sprzed kilku lat, gdzie też nie rozwiązano problemu.

Zjawisko występuje zarówno na stacjonarnym jak i na laptopie, więc nie sądzę aby było zależne od sprzętu.

Konfigi:
stacjonarny: AMD Sempron 1.6 GHz, 2GB RAM, nVidia GForce 9300 GS, plyta Asus M2V
laptop: Intel Pentium M 1.4 GHz, 512 MB RAM, GFX: Intel 82852/82855 GM/GME.

AmiKIT w najnowszej wersji, tj.1.5.9. WinUEA 1.5.2 (wiem, że stara, ale taka była w pakiecie z AmiKIT).

Przed chwilą postanowiłem podmienić WinUAE w AmiKICie na laptopie na najnowsze, jednak nie tylko nie przyniosło to poprawy, ale cała prędkość działania spadłą kilkukrotnie.

Chciałem wykonać konkretne zadanie na emulowanej Amidze, a nie borykać się z warsztatem, jednak widzę, że bez problemów się nie obejdzie. ;) Jeśli komuś jakaś podpowiedź przyszłaby do głowy to bardzo proszę o odpowiedź.

[#2] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@CJ Warlock, post #1

2.21 sprawdzales ?

[#3] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@CJ Warlock, post #1

AmiKit jest dobry, ale czasami wychodzą takie kwiatki. Polecam zaznajomić się z systemem AmigaSYS w wersji 4. Wszystko działa jak należy i te gry które nie chodziły mi na AmiKicie to wspaniale działają na AmigaSYS. Z programami będzie tak samo.

[#4] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@(V)(I)mothe(P), post #3

Obawiam sie, ze z programem nie bedzie tak samo. Masz wersje 2.20, aby przetestowac i powiedziec , ze dziala na 100% poprawnie ?

[#5] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@cactoos, post #4

Posiadam też wersję DBPro 2.21, nawet osobiście jeden z autorów wysłał mi upgrade na maila. Jednak nie mogłem znaleźć tego archiwum, dlatego posłużyłem się kopią zawartości dyskietki instalacyjnej, jaką udało mi się znaleźć (wersja 2.20). Musiałem reinstalować DBPro ze względu na jego zabezpieczenie przed kopiowaniem.

Nie sądzę jednak aby przyczyna leżała w wersji programu. W końcu z tego co mi wiadomo rysowaniem requesterów wyboru pliku bądź okien zajmują się konkretne funkcje systemowe.

Problem powolności dotyczy jeszcze okna konfiguracji DBPro - każdy z guzików odrysowuje się kreska po kresce, a na końcu pojawia się na nim jego etykieta.

Co ciekawe, zmiana zestawu guzików w menu podręcznym DBPro, odbywająca się po kliknięciu guzika "Disk Options" następuje z normalną prędkością.

Wczytanie 20-paru sampli w takich warunkach to istny test cierpliwości. ;)

[#6] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@cactoos, post #4

Mam taka wersją i wcześniejsze także, ale niestety pod winUAE nie sprawdzę.
Na Amidze działa świetnie i problemów nie mam.

dopisane :

Więc, napiszę jeszcze raz. To co mi nie chodziło pod AmiKitem (gra czy program), ruszyło pod AmigaSYS. Znajdę wersję demo to sprawdzę pod Amikitem i AmigaSYS czy są różnice w działaniu.

Ostatnia modyfikacja: 11.02.2011 15:18:44
[#7] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@(V)(I)mothe(P), post #6

Mala prosba - mozesz podeslac wersje 2.20 na mejla, albo wrzucic na jakis megaupload etc ?

[#8] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@cactoos, post #7

Mam oryginały, więc nie da rady przesłać.

[#9] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@(V)(I)mothe(P), post #8

Super, ale z mojeje strony prosba ciagle aktualna, gdybys znalazl demo 2.20 ( o demo wersje mi chodzilo wczesniej).

[#10] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@CJ Warlock, post #5

Może sprawdź wersje demo DBPro 2.21 http://aminet.net/biz/demo/DBPro221.lha

Jak będzie dobrze działać to Ci wyśle moją wersje DBPro 2.21.

Jeśli chodzi o emulacje, to się nawet nie wypowiadam, bo nie mam peceta.

[#11] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@CJ Warlock, post #1

Zajrzyj do
...WinUAEAmiga Programsahidriver.zip

Znajdziesz w nim programik digiprofix.

[#12] Re: WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien

@APC74, post #11

Digiprofix - uruchomiłem ten program w shellu, następnie włączyłem DigiBoosterPro2.20 i niestety problem nadal występuje. Sprawdziłem tryb audio - jest ustawiony UAE. W Devs:AHI i Devs:AudioModes znajdują się wymagane pliki (te, co w archiwum ahidriver.zip). Na zdrowy rozum wszystko jest OK.

No nic, pomęczyłem się trochę w BDPro, na coop compo modules.pl i tak już nie zdążyłem o parę minut, więc chwilowo odczuwam zawiedzenie tą całą emulacją. Wrócę do tematu na spokojnie i sprawdzę Digiprofix ponownie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem