[#1]
WinUAE - bardzo wolne odświeżanie requesterów i okien
Witam.
Uruchomiłem ostatnio AmiKIT i pod nim DigiBoosterPro2.20. Wszystko działało OK, emulacja całkiem szybka, tylko jedna rzecz była uciążliwa. Kiedy w DBPro kliknąłem zapis modułu, requester dosłownie rysował się kreska po kresce, krawędź guzika po krawędzi przez około minutę. Wyglądało to jak spowolniona animacja poglądowa na temat "jak system wyrysowuje requester".
Próbowałem rozmaitych zmian w ustawieniach WinUAE. Jedyne, co dawało jakąkolwiek zmianę to włączenie suwaka "CPU-Chipset" i przesunięcie go w stronę "Chipset". Odrysowanie było nieco szybsze, ale wciąż wolne (kilkanaście sekund). Niestety takie ustawienie powodowało zamrażanie się emulacji w innych momentach.
Szukałem rozwiązania w necie przez pół dnia, ale znalazłem jedynie jakieś martwe wątki sprzed kilku lat, gdzie też nie rozwiązano problemu.
Zjawisko występuje zarówno na stacjonarnym jak i na laptopie, więc nie sądzę aby było zależne od sprzętu.
Konfigi:
stacjonarny: AMD Sempron 1.6 GHz, 2GB RAM, nVidia GForce 9300 GS, plyta Asus M2V
laptop: Intel Pentium M 1.4 GHz, 512 MB RAM, GFX: Intel 82852/82855 GM/GME.
AmiKIT w najnowszej wersji, tj.1.5.9. WinUEA 1.5.2 (wiem, że stara, ale taka była w pakiecie z AmiKIT).
Przed chwilą postanowiłem podmienić WinUAE w AmiKICie na laptopie na najnowsze, jednak nie tylko nie przyniosło to poprawy, ale cała prędkość działania spadłą kilkukrotnie.
Chciałem wykonać konkretne zadanie na emulowanej Amidze, a nie borykać się z warsztatem, jednak widzę, że bez problemów się nie obejdzie. ;) Jeśli komuś jakaś podpowiedź przyszłaby do głowy to bardzo proszę o odpowiedź.