[#1] jak sprawdzić kartę
czy ktoś wie (na pewno tak) jak można sprawdzić czy karta była kręcona?
czy jest do tego jakiś soft? na karcie jest wlutowany oscylator, karta apollo, podobno 040/33
Chris
[#2] Re: jak sprawdzić kartę

@Chris, post #1

Sprawdź oznaczenia na procesorze, jeżeli gdzieś będzie (zazwyczaj na końcu - np. XC68040RC33) 33 to masz wersję 33 MHz. Szukaj 25, 28, 33, 35 lub 40 (bo takie były zegary 68040). Oscylator dla 68040 musi być 2x szybszy niż sam procesor. Tak więc procesor 33 MHz powinien mieć 66 MHz, każda wyższa wartość (np. 70 MHz) oznacza przetaktowanie tego procesora. Oscylator to mała, metalowa kostka (bodajże 2x1 cm) z czterema nóżkami, zazwyczaj ma na górze nadruk generowanej częstotliwości - przypadku kart z 040 i 060 przetaktowanie zawsze polega na wymianie oscylatora na szybszy.
[#3] Re: jak sprawdzić kartę

@wali7, post #2

ok, dzięki, ale czy jest jakiś soft który mi pokaże faktyczną szybkość zegara? oscylator na pewno mam (80MHz)Chris
[#4] Re: jak sprawdzić kartę

@Chris, post #1

To po co ci soft? Jak masz na karcie 68040 i oscylator 80 MHz, to na pewno masz 40 MHz. (choćby to był przetaktowany 25 MHz, to jego osiągi będą identyczne jak oryginalnej wersji 40 MHz i programowo tego nie psrawdzisz.) Szukaj oznaczeń na obudowie procesora. A są ślady nie profesjonalnego lutowania oscylatora - jeśli tak, to pewnie ktoś coś tam majstrował (ale mógł też chociażby próbować przetaktować 40 MHz na 50 MHz).
[#5] Re: jak sprawdzić kartę

@Chris, post #3

SysInfo, SysSpeed, Scout, AIBB...
[#6] Re: jak sprawdzić kartę

@wali7, post #4

oscylator jest wlutowany profesjonalnie i na 100% ma 80MHz, dokopałem się do procesora (musiałem oderwać coś co było na nim przyklejone, blaszka, a tak na marginesie po co to?), procesor to 25MHz
dzięki za pomoc,Chris
[#7] Re: jak sprawdzić kartę

@Chris, post #6

To masz profesjonalnie podkrecona karte z 25 na 40MHz :D
Ta baszka to niby "radiator"
[#8] Re: jak sprawdzić kartę

@Norbert, post #7

Elbox przyklejał blaszki w charakterze nibyradatorów na Apollach. Często nakładali klej tylko w rogach procesora. W takiej sytuacji lepiej założyć radiator jeszcze raz, i to nie blaszkę a choćby mały radiator od 486.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem