[#1] SID 2 MP3
Czym przekonwertować pliki muzyczne .SID na foramt MP3 lub lepiej CD Audio lub WAV?

Żeby nie było za łatwo to chodzi o peceta.

[#2] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #1

kowertujesz np. winampem na wav i dalej lamem na mp3

[#3] Re: SID 2 MP3

@_arti, post #2

Jedyna opcja SAVE w WinAMP to SavePlaylist.

[#4] Re: SID 2 MP3

@_arti, post #2

To jeszcze obrazkowe wyjaśnienie bo nie każdy lubi kombinować w windozach ;)

CTRL+P => Preferences => Zakładka "Plugins" => "Output"

Wybieramy "Nullsoft disk writer" ustwiamy co-kto-lubi i zapuszczamy utworek :)

Przy odtwarzaniu wybrany utwór leci bez dzwięku i dość szybko (to normalne)

Aha warto zapamiętać: po nagraniu aby odtwarzać utworki trza zmienic w 'output' na direct sound albo waveout (czyli tj było przed kombinacjami) :)

Operacja przeprowadzona na Winamp 5.x :)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.06 12:16
[#5] Re: SID 2 MP3

@alpine, post #4

Dzięki.

btw: przed chwilą zawiesiłem, tfu! Samo się zawiesiło: Flash, IE (tu oczywiście prośba do mnie o kontakt z Gatesem) oraz WinAMP (tu dla odmiany zobaczyłem cos w stylu poczciwego GuruMeditation na windowsie). Wszystko w tym samym czasie! No ale przecież sam windows sie nie zawiesił....

[#6] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #5

tu dla odmiany zobaczyłem cos w stylu poczciwego GuruMeditation na windowsie

A nie wierzyłeś mi z tym :) swoją drogą ciekawe kto jest za to odpowiedzialny

alpine prawde Ci powie... ;)

[#7] Re: SID 2 MP3

@_arti, post #2

Nie trzeba "Lamy" do konwersji na MP3, wystarczy zrobic jak napisał Alpine. Przekierowanie dźwięku do pliku zamiast k. dźwiękowej.

Ale dźwięk nie podoba mi się. Chyba kupię/pożyczę C64 i z prawdziwego SIDa zgram to do CD-Audio.

[#8] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #7

Oj Princu Princu... do mnie masz 2 kroczki bym dał ci fajną zgrywajkę SIDków pod PupCie...

Full controll - możliwość wybrania kanału, wybór jakości , emulacja nowego i starego układu, tylko że tera jestem w robocie i nazwy nie pamiętam. Ale jak ci trzeba to daj znać.
[#9] Re: SID 2 MP3

@TJindy, post #8

Daję znać OK

[#10] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #9

http://www.gsldata.se/c64/spw/sp2w.zip
.. mówisz i masz miszmasz...
NIe jest to ten sam program ale uwiadomiłem sobie że nie wiem nawet na której płytce go szukać heheh... mietnik mały mam.
Jest tam kilka fajnych opcji - min. zapisz do wav. Możesz sobie również ustawić jakoć zgrywanego dźwięka..
Oprócz tego może jeszcze konwertować sidy na daty i takie tam.
Pamiętam że nim się już wcześniej bawiłem i jest całkiem cool.
TOP chyba było tak że tym programem konwertowałem do formatu .dat a innym zgrywałem wybraną ścieżkę już z formatu .dat bo inaczej nie szło.
No ale tobie chodzi zapewne o to by zgrać sidka z dobrą jakością.
BTW. To tu to, supportuje HardSIDa :)
[#11] Re: SID 2 MP3

@TJindy, post #10

Skoro Ty rekomendujesz jakiś soft do SIDów, to MUSI on byc dobry! pokłony

Tak, przede wszystkim chcę zgrać pewien utworek z maksymalnie dobrą jakością. W tym wypadku oczywiście kompresja ze stratą jakości (np. MP3) nie wchodzi w grę. Docelowo najchętniej CD-Audio.

Wyjaśnij o co chodzi z formatem .DAT? Jak się domyślam nie chodzi tu o magnetofony z cyfrowym zapisem DAT? :)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.06 18:10
[#12] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #1

A ja w przeciwienstwie do kolegow bede oryginalny - zrob to na Amidze.

1. Za pomoca SidBoostera (program ma duze mozliwosci modyfikacji dzwieku, ale lepiej odgrywac oryginalnie). Wejdz preferencji SB i ustaw tryb Filesave 16 bit (moze byc mono, bo w sumie tak gra SID) i zgraj calosc do pliku .wav

2. Za pomoca Sid4Amiga. W tym przypadku musisz w prefsach S4A przestwic np. na jednostke 0 i w prefsach AHI (programu AHI) ustawic w uniecie 0 na tryb Filesave.

3. Otrzymanego sampla wczytujesz do programu SampleZ (ustaw bufor na HD ktory chodzi pod SFS). Nastepnie obrob sampla, odpowiednio wycinajac powtorke i wyciszajac koncowke.

4. Nastepnie obrobionego "łejwa" spakuj za pomoca Lame, przy pomocy TheMpegEncGui.

(sorki ze tak szczegolowo :P )

Efekt murowany i satysfakcja gwarantowana ;)
Amiga Rulez!

DODANE:

Aha, wspomne ze bardzo fajny zbior sidow jest na ACS Cover 2/99 i MACD7 :)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.06 19:01
[#13] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #11

.dat to .sid bez nagłowka typu load adres czy nazwa utworku. Te dane są wtedy w osobnym pliku, na Anidze w ikonie.
[#14] Re: SID 2 MP3

@Prince, post #1

Przegladajac MACD7, znalazlem programik Sid2Wav :)

Sprobuj nim przekonwertowac sida. Ustaw 16 bit, 44100 itd., bo standardowo konwertuje do 8 bit Dziala z Cli :)

Programu nie ma na Aminecie. Jak chcesz to podesle.
Wlasnie nim cos przekonwertowalem i brzmi niezle...nic tylko wypalac na CD :)
[#15] Re: SID 2 MP3

@Andrzej Drozd, post #14

Cóż mogę rzec panie A.D.
OK OK OK OK OK
Cholernie mi się podoba twój "nastawny pozytyw" - czyli to czego nam tak naprawde brakuje w tym świecie.
BTW. Pierwsze próbowałem pod WUAE ale nie znałem możliwośći podrzuconych przez Ciebie - szukałem potem pod PC i tam trafiłem ale tylko tak jak napisałem wcześniej - konwersja - potem zgranie hehe...
ostatnio biadolę się nad konwersją formatów danych wektorowych - a dokładniej szukam konwertera 3ds do np. o2C ... albo wogóle jakiegoś DOBREGO konwertera do tego typu plików..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem