[#1] USB na PCI
Przepraszam za temat czysto pecetowy, ale nie chce mi się zmieniać forum.

Mam starą płytę główną do PC i nie ma tam żadnego portu USB. Ale dziś w sklepie zauważyłem kartę PCI ze slotami USB 2.0. Mam oczywiście 3 wolne sloty PCI. Czy jak podłączę taki wynalazek do kompa, to będę miał wtedy dostęp do wszystkich urządzeń USB?

[#2] Re: USB na PCI

@El Amigos, post #1

nigdy tego nie miałem jednak sadząc do wiekszosc urządzeń powinno działać tylko że wolno OK

[#3] Re: USB na PCI

@El Amigos, post #1

to będę miał wtedy dostęp do wszystkich urządzeń USB?

Wszystko będzie działać bez problemów, ale jeżeli postawisz na tym komputerze Win98 to USB będzie działać tylko z prędkością FullSpeed (1,2 Mbit/s), w przypadku WinXP będziesz miał HighSpeed (480 Mbit/s) - to wina systemu po prostu w Win98 producent nie przewidział możliwości uruchomienia pełnego USB2.0. Jeżeli chodzi o Linuxy to będzie HighSpeed. W przypadku Linuchów im nowsza wersja dystrybucji - tym szybciej (zazwyczaj) chodzi na starszym sprzęcie, np. najnowsza Fedora śmiga w porównaniu do poprzednich.
[#4] Re: USB na PCI

@APC74, post #3

O, dzięki Wam.

USB juz kupilem, tylko 1G (bo wiekszych nie bylo) za 70 zl.
Zaraz lece po ta karte z portami USB. ;)

A jezeli bedzie wolno, to byc moze pomoze Service Pack dla Win98. Mam cos takiego i pewnie zainstaluje sobie. ;)

[#5] Re: USB na PCI

@El Amigos, post #1

Starsze plyty zazwyczaj mialy USB w sobie; tylko ze wzgledow ekonomicznych (IMHO) nie byly wyprowadzone od gniazd - podsumowujac wystarczy poszukac na plycie pinow (2 rzedy po 4 szt.) z opisem USB 1 lub 2 kupic sledzia z USB za 11 zl wpiac i smiga.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem