[#1] SONDA-wspomnien czar.
Witam!
Ostatnio obejrzalem strone SONDY
http://www.tk.pl/sonda/
Pamietam ten ambitny program. Z biciem serca ogladalem odcinek, jak sie konczyl to nie moglem sie doczekac nastepnego...

Inny kultowy program jak Telekomputer
http://www.tk.pl/telekomp/index_tk.htm
Wiele informacji dotyczy Amigi, warto przeczytac!

i tu o Amidze...
http://www.tk.pl/hist_tv/tv_kompy.htm
ach cudowne czasy...

Kto z Was pamieta te programy ? Podzielcie sie uwagami i wspomnieniami.

[#2] Re: SONDA-wspomnien czar.

@noowy, post #1

> Ostatnio obejrzalem strone SONDY
> http://www.tk.pl/sonda/
> Pamietam ten ambitny program. Z biciem serca ogladalem odcinek,
> jak sie konczyl to nie moglem sie doczekac nastepnego...

"W dniu 29 września 1989 roku ( rankiem ) w wypadku samochodowym, pod Raciborzem, zginęli dziennikarze, Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński, prowadzący przed kamerami polskiej telewizji program SONDA. "

Pamiętam to... Byłem dzieciakiem ale pamiętam... Każdy odcinek był kręcony w przeddzień emisji, jechali zdaje się własnie do studia...

A ostatni odcinek był zdaje się o samolotach i promach kosmicznych... Zgadza się??...

> Inny kultowy program jak Telekomputer
> http://www.tk.pl/telekomp/index_tk.htm
> Wiele informacji dotyczy Amigi, warto przeczytac!

"Zaczęło się w 1990 roku. W czerwcu 2000 roku zamknąłem 10-cioletni cykl emisji. Niestety audycja "zeszła z anteny". Telewizja Edukacyjna wykręciła się brakiem pieniędzy na kontynuację cyklu. Ale i tak pobity został swego rodzaju telewizyjny rekord."

No tak...

Z mniejszym zacięciem, ale też oglądałem. :D

> i tu o Amidze...
> http://www.tk.pl/hist_tv/tv_kompy.htm
> ach cudowne czasy...

Ano...

Starzy jestesmy...płacz...

język

piwo

[#3] Re: SONDA-wspomnien czar.

@noowy, post #1

A parę odcinków jest do znalezienia w sieci. :]

[#4] Re: SONDA-wspomnien czar.

@noowy, post #1

Pamiętam jak przez mgłę...
Za młody jestem...

Te, czy inne joystick'i, jak również coś tam z Rubikiem jako prowadzącym, oglądałem sporadycznie raczej, z racji braku siły przebicia przy "zmieniarce"

Swego czasu, na UG widziałem torrentowe zestawy większości (nie wiem - nie ściągałem) sezonów zagrabanicznych podobnych tematycznie programów, z SkyOne przykładowo, może Polacy się "skupią" i te trudne do znalezienia programy całej polonii udostępnią? pomysł OK

Na zachętę! :D

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 17:45
[#5] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Yanoosh_Shoonay_, post #4

Heh...jeśli chodzi o TELEKOMPUTER to ja miałem chyba z 4-5 lat kiedy to leciało. Jakby coś mi się kojarzyło (może widziałem jakiś odcinek)

[#6] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Yanoosh_Shoonay_, post #4

SkyOne? A był tam program o grach Amidze, pamiętam do dzisiaj jak pokazywali Alien Breed jako sensację miesiąca :)

[#7] Re: SONDA-wspomnien czar.

@aMifan, post #6

Może nie TYLKO o Amidze, i zdaje się, że było to coś w rodzaju teleturnieju - garść recenzji a potem zwykli ludkowie zasiadali przy jakimś okrągłym stole i... całość przykryta mgłą przeszłości nie pozwala mi już nic więcej sobie przypomnieć

Właśnie byłem na filmie o francuskim rodowodzie ("Pachnidło"- polecam!), i przypomniał mi się również, świetny - choć właśnie francuskojęzyczny - program ogólnie o grach. Zdaje się że nadawała go Astra, w sobotnie popołudnia i choć pamiętam głównie gry PieCowe (premiera WarCraft 2; Alone in the Dark na PSX) to taki Prehistorik Man 2 z SNES'a wywarł na mnie ogromne wrażenie, po to tylko, żeby z impetem wrócić za kilka lat w postaci zamiłowania do emulków :D

Był też Computer Chronicles na NBC, i CHYBA widziałem nawet na google czy youtube odcinek z pokazu A500 OK
[#8] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Yanoosh_Shoonay_, post #7

co do computer chronicles, to na youtube jest sporo odcinkow, min. porownanie pierwszych atari st i a1000, prezentacje a500 , a2000+video toaster, a3000 i moze cos ponadto :P
[#9] Re: SONDA-wspomnien czar.

@noowy, post #1

Pamiętam jak chyba na regionalnej Trójce dwóch amigowców starało się przekonać telewidzów że Amiga to jest TO! :P

Kto to był? Przyznać się bez bicia.
[#10] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Sylwester, post #9

Nie wiem kto to był, ale zdaje się widziałem to. Goście byli z Bydgoszczy i używali Amig do tworzenia muzyki. Nie był to zdaje się nikt z demosceny...
Ale to było z 8 lat temu, jak dobrze pamiętam... Oczywiście, jeśli mówimy o tym samym programie w TV... :)
[#11] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Sylwester, post #9

Ano, był również jakiś komputerowo-ustosunkowany program na TVP3 (Katowice, u mnie ;)) ale poza tym że cholernie trudno było na niego trafić (przeróżne godziny emisji) pamiętam też że nie był tylko o Amigach... a może nawet wogóle? :/

Prowadziła go szkolna dziatwa, jakiś młodzieniec i 2 panienki zdaje się...
[#12] Re: SONDA-wspomnien czar.

@noowy, post #1

Wychowałem się na tym. Więcej mnie nauczyła ta zła komunistyczna telewizja, niż szkoły, które w części kończyłem już za tzw. nowych lepszych czasów. Wtedy telewizja faktycznie pełniła rolę edukacyjną i kulturotwórczą. Byle chłamu nie puszczali na antenę. Propagandy nie było więcej niż teraz i była ona mniej nachalna.

Doznałem też oczywiście, jak to teraz w modzie, krzywdy od systemu. Rano na "dwójce" leciał Sherlock Holmes (bardzo udana ekranizacja), a ja musiałem siedzieć w szkole i nastawiać magnetowid na timer. Komuchy musiały o tym wiedzieć, bo zamiast Holmesa puszczać na czas, zawsze złośliwie sadzały Jaruzela, żeby gadał i mi się nagrywał. Do dziś mam dwie kasety Holmesa z Jaruzelem w proporcji 1 do 2. Chyba wystąpię o status pokrzywdzonego.
[#13] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Sylwester, post #9

Zdaje sie ze Fei, drugiej osoby nie pamietam. Pamietam ze mowil cos o CEDzie ;)
Co do programu, to byl to chyba ogolnopolski 3 albo 2.

DODANE: hmmm, pomylilo mi sie z radiem. Programu na TV nie ogladalem.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.07 13:25
[#14] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Andrzej Drozd, post #13

W radio to był Voyager i ktoś jeszcze (małpy w sieci), a w TV to był chyba grxmrx ale mogę się mylić.
[#15] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Sylwester, post #14

Gryxik byl w TV???

[#16] Re: SONDA-wspomnien czar.

@Kaczus, post #15

No właśnie on mi najbardziej pasuje do tego co zapamiętałem (na pewno było dwóch amigowców i prowadzący który lekko zdębiał przy prezentacji ), to było kilka lat temu w katowickiej regionalnej trójce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem