[#1] OpenOffce i Adobe reader na pececie
Witam wszystkich! Nie wiem gdzie dany temat umieścić wićc go wepchnąłem tutaj! Ostatnimi czasy muszć sić babrać w pracy na "OłpenOfisie" tworząc tzw. makra. problem polega na tym iż np na arkuszu nr 1 mam zrobiony kwestionariusz z obsługiwany makrami, arkusz2 to jakieś dane pobierane przez ten pierwszy, a arkusz3 jest arkuszem jedynym arkuszem widniejącym jako wydruk. Problem polega na tym, że z tego kwestionariusza korzystać bćdzie kilka osób o gorszej niż ja znajomości czegokolwiek z Oofisem związanym. Nie wiem jak zabezpieczyć arkusz 1 przed zmianami. Zauważyłem, że plik można zapisać jako pdf i widać tam pola kwestionariusza, ale dane nie są przenoszone do arkusz z wydrukiem. To by było najciekawsze i najlepsze rozwiązanie - nikt by nie maszkiecił. Ale nie wiem jak to zrobić. Chyba żeby blokować jakoś arkusz w Calc`u, ale na razie mi sićto nie udaje. Czy może ktoś pomóc dobrą radą?
Zapomniałem
nowy adres email
m.perkowski5@chello.pl

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 19:20
[#2] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #1

Albo jest promocja w Heyah (dodatkowe punkty za każde zdanie bez przecinka), albo czytasz za dużo postów SzaregoWilka i Ci się udzieliło.
OOo potrafi zapisać arkusz jako PDF, jednak o edycji PDFa możesz zapomnieć.
O ile dobrze Cię zrozumiałem, chcesz zablokować możliwość skasowania danych w arkuszu nr 1 przez użyszkodników - nie wystarczy dodać atrybut tylko do odczytu temu arkuszowi? Czy też chodzi Ci o to, że masz JEDEN skoroszyt, w którym masz 3 zakładki czyli arkusze? Jeżeli chodzi o taki przypadek to możesz chronić cały arkusz lub tylko poszczególne komórki arkusza.
[#3] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #2

Nie wiem gdzie zrobiłem błędy z przecinkami. Wdaje mi się, że jest dobrze. Chodzi mi o jeden skoroszyt z kilkoma zakładkami, nazywanymi "Arkusz1" itd. Zależy mi o to, żeby nikt postronny nie kopał we formularzu oprócz wpisywania konkretnych danych. Niektóre z tych danych są pobierane z "Arkusz2", przetwarzane i przesyłane do "Arkusz3" i "Arkusz4" odpowiednio sformatowane. Drukowany ma być tylko "Arkusz4". Opcje chronienia w OO są do kitu. Chronienie pewnego zakresu komórek u mnie w rzeczywistości blokuje cały arkusz. Dane nie są przesyłane do pozostałych arkuszy i nie są przetwarzane. Szkoda tylko, że w formacie PDF dany kwestionariusz działa tylko w części...
Dzięki za pomoc!

[#4] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #1

Nie wiem jak zabezpieczyć arkusz 1 przed zmianami.

Ja bym poszedl na skroty i zapisal caly plik w dwoch miejscach. Jedno z tych miejsc to domowa szafa :P
Ludzie i tak beda kombinowac. Ciekawosc nie zna granic :P
[#5] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Andrzej Drozd, post #4

Dzięki za dobrą radę!!! :D U mnie w pracy na pewno tak będzie!

[#6] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #3

Nie wiem, której wersji OOo pytanie dotyczy, ale mniej więcej powinno wyglądać to tak: klikasz Narzędzia > Chroń dokument > Dokument/Arkusz i podajesz hasło. Jego znajomość będzie niezbędna wszystkim osobom, które zechcą edytować zablokowany arkusz. W wypadku gdy ktoś podejmie próbę zmodyfikowania danych znajdujących się w chronionych komórkach, pojawi się okno z żądaniem podania hasła dostępu.
[#7] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #6

Masz rację! Ale wykorzystując makro podczas kopiowania nie przenosi żadnych danych informując, że nie można modyfikować zablokowanych komórek. Ale się dogadaliśmy w robocie - obiecali nie kopać...
:D

[#8] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #7

Ale (...) makro podczas kopiowania nie przenosi żadnych danych...

No to pięknie, wygląda na to, że chłopaki popieprzyli coś przy nowej wersji. Nie pierwszy raz zresztą. :( Ten sposób powinien działać, przynajmniej na starym OOo możliwe było odczytanie zablokowanych danych przez makro. A może ustawiasz zbyt wysoki poziom zabezpieczeń? Jak rozumiem Twoje makro (w dużym uproszczeniu) robi coś w rodzaju:

- przełącz na arkusz1 (to arkusz, który powinien być chroniony);
- przejdź do komórki xx;
- skopiuj zawartość komórki do schowka ( Ctrl + C );
- przełącz na arkusz2;
- przejdź do komórki yy;
- wklej zawartość schowka ( Ctrl + V );

i prawdopodobnie wykłada się przy próbie kopiowania , bo założyłeś pełną blokadę - również na operację kopiowania...
[#9] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #8

W skrócie tak to wygląda. Nie bardzo rozumiem ostatniej linii -
"prawdopodobnie wykłada się przy próbie kopiowania , bo założyłeś pełną blokadę - również na operację kopiowania..." Chyba nie bardzo umiem blokować :D. Przy okazji - jeżeli możesz jeszcze pomóc...
w komórce A1 mam jakąś liczbę , w komórce A2 tekst. Jak zrobić makro aby wartość z komórki A2 przenieść do komórki w kolumnie np H ale do wiersza o takim numerze jaka jest wartość w komórce A1?
Np A1=5 A2="cośtam" i to "cośtam" muszę wsadzić do wiersza 5 w kolumnie H? To co znalazłem w sieci jest po angielsku, a ten znam baaardzo słabo. Zacząłem się rozglądać za literaturą polską, ale to jeszcze potrwa.

[#10] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #9

Być może źle Cię zrozumiałem ale z Twojego opisu wynika, że operujesz w ramach jednego arkusza (?) Tzn. W Arkuszu1 w kom. A1 masz zapisany adres wiersza, do którego będziesz kopiować wartość z kom. A2. Makro wskakuje na A1 i pobiera adres a następnie przechodzi do kom. A2 i kopiuje jej wartość. Następnie ustawia się w kolumnie H (w tym samym Arkuszu1) w wierszu o nr. podanym w kom. A1... Dobrze Cię zrozumiałem? Jeżeli tak, to problemem jest ochrona arkusza. W takim wypadku musisz wyłączyć ochronę arkusza a włączyć ochronę TYLKO wybranych komórek.
Metoda jest nieco pokrętna. Załóżmy, że masz arkusz bez włączonej ochrony. Żeby włączyć ochronę TYLKO wybranych komórek (powiedzmy, że chronione będą tylko kolumny A i B - reszta kolumn - od C w górę będzie niechroniona) zaznaczasz kolumny C, D itd. w górę i wchodzisz w Format > Komórki zakładka Ochrona komórek i wyłączasz zaznaczenie przy Chronione. Klikasz na OK. Przechodzisz do Narzędzia > Chroń dokument > Arkusz wpisujesz hasło i je potwierdzasz i OK. W ten sposób masz chronione kolumny A i B (którym nie wyłączyłeś ochrony) a na komórkach w kolumnach od C wzwyż możesz robić co Ci się rzewnie podoba.

Opis dotyczy OpenOffice.ux.pl 2.1
[#11] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #10

Tak! Tyle że ciut inaczej!
Makro mam inne ale również zawiera kopiowanie w obrębie tego samego arkusza "Arkusz1" (czyli zakładka 1) i wtedy występuje problem z komórkami chronionymi. A ten ustęp:
" Tzn. W Arkuszu1 w kom. A1 masz zapisany adres wiersza, do którego będziesz kopiować wartość z kom. A2. Makro wskakuje na A1 i pobiera adres a następnie przechodzi do kom. A2 i kopiuje jej wartość. Następnie ustawia się w kolumnie H (w tym samym Arkuszu1) w wierszu o nr. podanym w kom. A1..."
I tam ma wpisać pobraną wartość z komórki A2.
Tu jest problem, że nie umiem tego makra zrobić A bardzo mi na tym zależy. Dziś kupiłem jakieś pisemko z opisem OO oraz podstawami "makrowania", ale to tylko prosty opis. Kiedyś babrałem się na C64 w Basic oraz Amosem (dość zaawansowane programiki) więc myślę że mogę to pojąć. Tylko brak konkretnej literatury na ten temat po polsku chodzi o dane , komendy itp. Angielski znam - nie napiszę jak dobrze. Jeśli mógłby mi tu ktoś pomóc - będę wdzięczny!!!

[#12] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@Pero, post #11

Ech taki on-line help jest wykończający. ;)
Skoro tworzyłeś w BASICu i Amosie to znasz wszystko czego Ci trzeba - tworzysz (jak mniemam) makro w BASICu, ustawienie się w żądanym wierszu (którego adres jest w komórce A1) załatwiasz przez pętlę - coś w stylu:
- przejdż do komórki H1 (czyli ustaw się na samej górze kolumny H);
- For i="A1" (czyli pobierasz z komórki A1 wartość zmiennej 'i', która będzie sterowała pętlą);
- tyle razy ma być "wciskany" kursor w dół ile wynosi i ;
- gdy pętla się wykona, czyli focus ustawi się na żądanej komórce w kolumnie H, wpisz '=A2'.
Oczywiście to niekoniecznie musi być pętla FOR.

Dziś kupiłem jakieś pisemko - Kiedyś pomoc w OOo była do bani, ale teraz jest na naprawdę wysokim poziomie (i po polsku :) ). Gdy wciśniesz klawisz F1 i w zakładce Znajdź wpiszesz hasło 'Makra', to dostaniesz kilka naprawdę ciekawych artykułów. Polecam lekturę. To bynajmniej nie było złośliwe - ja odkryłem na nowo help OOo ledwie kilka tygodni temu i muszę przyznać, że wywarł na mnie pozytywne wrażenie (szczególnie, gdy porówna się go do żenady z poprzednich wersji). Tu trzeba przyznać, że chłopaki z UX i spółki odwalili kawał ciężkiej roboty. OK
[#13] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #12

Dzięki! To było dawno temu, ale trzeba będzie sobie przypomnieć wiele podstawowych spraw!

[#14] Re: OpenOffce i Adobe reader na pececie

@APC74, post #12

Napisałeś całkowicie prawdę! Wolałbym mieć to wszystko jednak na papierze! Książka byłaby dobrą rzeczą. W pomocy brak jest opisów funkcji interfejsu - odwołanie do internetu. I to jest złe!
Dzięki!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem