[#1] Problem z IP
Witam wszystkich!
Mam problem z podłączeniem internetu na WinXP.
Po ustawieniu w POŁĄCZENIA LOKALNE/WŁAŚCIWOŚCI/PROTOKÓŁ INTERNETOWY uzyskaj IP i DNS automatycznie internet nie działa.
Pisze mi, że sieć nie przypisała adresu sieciowego do tego komputera.

Kabel jest sprawny bo sieć pomiędzy 2 PC działa jak wpisze IP np. 111.111.111.1 a na drugim PC 111.111.111.2.
Jak uzyskać IP?

[#2] Re: Problem z IP

@Leon, post #1

Może padł serwer DHCP? Albo ma ustawione tak, że przydziela IP tylko kartom sieciowym o konkretnym nr. MAC (często wykorzystywane zabezpieczenie w sieciach osiedlowych itp.)

- Z jakiego typu sieci korzystasz?
- Czy łączysz się przez HUBa?
- Ten drugi PC działa prawidłowo? (Znaczy się - internet na nim działa?)

EDIT: Wejdź jeszcze raz w te ustawienia (uzyskaj IP, DNS automatycznie) i kliknij na guziku 'Zaawansowane'. W okienku, które się wyświetli powinno pisać coś w rodzaju 'Serwer DHCP działa'.

Ostatnia modyfikacja: 02.05.07 21:39
[#3] Re: Problem z IP

@APC74, post #2

2 PC są podłączone do neta przez switcha. Na drugim PC (desktop) internet działa normalnie na uzyskanym IP automatycznie.
Na laptopie W "zaawansowane" pisze, że DHCP jest włączone.
Gdy dam te same ustawienia co na desktopie to mi pisze, że "ograniczenie lub brak łączności". Sieć między 2PC działa po zmienieniu IP
[#4] Re: Problem z IP

@Leon, post #3

Wygląda na to, że wredny DHCP filtruje MAC kart sieciowych blokując dostęp nieznanym komputerom.

Możesz spróbować podmienić MAC karty w laptopie na ten z desktopa. Czasami DHCP daje się nabrać na taki numer.
Możesz też ustawić desktopa tak, by robił za bramkę internetową dla lapka (czyli udostępniał internet laptopowi). Oczywiście ma to tę wadę, że gdy desktop jest wyłączony to na lapku nie ma internetu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem