[#1] Akcenty Amigowe w filmach
Witam, temat jak w tytule. Chodzi mi dokładnie o momenty w filmach w których jest wyraźnie widoczna Amiga (model dowolny). Najbardziej bym prosił o filmy polskie, ale zagraniczne też mogą być. Jako pierwszy dodam (niepełnie), że był taki polski film, w którym młody chłopak/facet zakochał się w mężatce. W wolnych chwilach koleś robił grę (przygodówkę) na komputerze. Jak łatwo się domyślić komputerem była Amiga (na 90% A500). Niestety nie pamiętam tytułu filmu ani nazwisk aktorów, był bym wdzięczny za przypomnienie ;) . Czekam na wasze typy...

Pozdrawiam

Azzorek

[#2] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

To nie byla przypadkiem ktoras czesc dekalogu? Po opisie wnioskuje bo nie pamietam tam amigi.
A poza tym byl kiedy na plytkach ACS taki guide Famous Amiga Users i tam byly wymienione m.in. filmy do produkcji ktorych uzyte byly amigi badz sie w nich pojawialy.

[#3] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@vi-bee, post #2

O! I jest:
http://www.amigahistory.co.uk/fau/main.html ;)

[#4] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

wątek przeniesiony.

Benedykt

[#5] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

Na pewno A500 była w "Łowca ostatnie starcie". Wyjątkowo denny film. Dzieciak dostał od ojca grę, którą podłączył do GameBoya i grał. Jak coś mu się stało z tą grą to poszedł do jakiegoś znajomego, który miał Amigę 500. Po drodze kartridż cudownie zamienił się w dyskietkę 3.5" i dzięki temu grę dało się uruchomić na A500.

Wiem, że była jakaś reklamówka. taki krótki filmik z morałem (w stylu: "Słuchaj się mamy"). Dzieciak udawał chorego by nie iść do szkoły, a jak był sam w domu to grał w Jima Powera.

W "Avalonie" (polsko-japoński film) CHYBA stała A500 pomalowana na czarno, ale głowy nie dam.

Więcej polskich filmów nie pamiętam. Widziałem kilka zagranicznych, ale tytułów także nie pomnę.
Pamiętam, że kiedyś na dzień dziecka na TVP2 zaprosili dzieciaki do studia. Dzieci grały na A500 z dyskiem twardym.
[#6] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

Często na "Discoveery" widziałęm jakiegoś gościa, który opowiadał coś o czrnych dziurach, pulsarach - całość dotyczyła ew. poruszania się w czasie i zakrzywianiu czaso-przestrzeni. Podpierał się grafikami wyświetlanymi na Amidze 500, którą było b.wyraźnie widać na stole :)

[#7] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Jaszczur, post #5

No właśnie o tym miałem napisać - oprócz "Łowcy" A500 była też bardzo wyraźnie pokazana w polsko-niemieckim serialu dla dzieci/ młodzieży WOW z początku lat 90 (o jakimś stworze z komputera czy coś takiego).
Serial równie głupi jak "Łowca" ale oba łączy postać głównego bohatera - Mateusz Damięcki - kto wie, może podobnie w obu brał udział ten sam człowiek odpowiedzialny za sprzęt (komputery) i jest on zwolennikiem Amigi.

[#8] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@vi-bee, post #2

Hura!!!! Udało mi się ustalić tytuł filmu o którym mówiłem! Rety 1,5 godziny na google, ehhh warto było. Film nosi tytuł "Koniec gry", więcej info o filmie tutaj:

http://filmpolski.pl/fp/index.php/123300

Była tam pokazana na pewno Amiga 500 lub 500+. A ta przygodówka którą koleś robił nawet fajna, szkoda że nie wydali jej :D.
Zachęcam do szukania Amig w Polskich filmach (chodzi o Amigi aktorki,a nie jako sprzęty do tworzenia efektów itp).

Pozdrawiam

Azzorek

[#9] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #8

Szkoda, że taki smutny ten film.
Chociaż ciekawi mnie ta gra przygodowa...
[#10] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #8

Nic dziwnego że Amiga w tamtych czasach umierała, kiedy wszyscy programiści tak kończyli...
[#11] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@5h00n4y, post #10

W jakimś MA był spis która w jakim filmie Amiga była...swoją drogą czy mi się wydaję czy przypadkiem w ALFie była A500?

[#12] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@amigafan, post #7

Pamietam ten serial. Ogladalem go kiedys, nawet kilka odcinkow. Serial rzeczywiscie glupkowaty. WOW (wym. ŁAŁ) to byla z tego co pamietam jakas wlochata niebieska kulka, swiecila w ciemnosci, potrafila latac i gadala troche jak "say" z os 1.3. Ukrywali ja jakis chlopak i dziewczyna.

Ostatnia modyfikacja: 17.06.07 20:56
[#13] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@pwe, post #11

Ta?

Niewygląda mi to na Amigę...

Stare wątki Angoli z EAB:
Movies/TV programs with amiga's in em!
Looking for screenshots of Amiga computers in movies.
[#14] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Lorak, post #12

> wlochata niebieska kulka, swiecila w ciemnosci

Ja pamiętam ją jako zbudowaną z takich "światłowodów", jak te obciachowe jarmarczno-targowe lampki świecące na kolory wszelakie ;)
[#15] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@5h00n4y, post #14

A no moze rzeczywiscie:) No fakt ze te "wlosy' to byly chyba niby swiatlowody. A propo porownan, to tez byl taki badziew (moze chodzi nam o to samo) sprzedawany w cyrkach. Wlasnie taka czupryna swiatlowodow na baterie.

http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/123437

Szkoda ze nie ma kadrow;)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 00:45
[#16] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Lorak, post #15

Przypomniało mi się że istnieje GoogleImages, ekhem...
Więc ten cały "ŁAŁ" to taka kolorowa kulka, cosik takowego:

... jeno zbudowane z tego:

Ja pamiętam z jarmarków licznych, taki "rozkwiat" ze światłowodów, zabudowany w przeźroczystej obudowie, migający kolorami i obracający się w około, zasilany 220V. Dodatkowo wbudowany zegar wskazówkowy na baterie.
Jakby nie było to kojarzę go z Amigą, w czasach kiedy chodziło się po targach za niekoniecznie-pełnymi wersjami gier ;)

... i niniejszym obiecuję już nie offtopicować... ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 01:15
[#17] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

Był sobie film "Wakacje z Trabantem". Tam koleś pokazywał coś panience na komputerze, którym była A2000.
[#18] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Daclaw, post #17

Nie do końca film ale...
Był taki program w którym Claudia Schiffer opowiadała o sobie i swojej rodzinie, jej brat pykał na A2000 i był z tego powodu bardzo szczęśliwy. :P
[#19] Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@Azzorek, post #1

Pegaz - Czarna Owiec. ;d

[#20] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@Kokos, post #19

Ale żeś wynalazł Kokos... xD
[#21] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@DanielJ., post #20

Pod akademikiem było, a ja jak zwykle mam skojarzenia. ;d

[#22] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@Kokos, post #21

Taa, zniszczymy wszystko co anty-owcze, joł...
Chociaż, to zrobili nie fair...
Powinni narysować atarynkowy flakonik.
:D
[#23] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@Kokos, post #19

Dobre

[#24] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@Lorak, post #23

I oto spis...

"45th Annual Primetime Emmy awards"-efekty wizyjne stworzone przez The Post group na Amigach
"Alf" - wyprodukowany przez sieć NBC, Alf używa Amigi do operacji giełdowych
"Babylon 5"- ...wszystkie animacje i grafiki komputerowe wygenerowane na Video Toasterze i programie Lightwave
"City Slickers"- występuje Billy Crystal
Entertainment Tonight"-program telewizyjny

ciąg dalszy nastąpi....>>>

[#25] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

Kiedyś rozpocząłem podobny topic (http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&i=4702&t=4702#reply_4702), ale nie stał się przebojem forum :)

[#26] Re: Akcenty Amigowe w... teatrze? ;d

@pwe, post #24

W serialu kryminalnym "Ośmiornica" mozna bylo zobaczyc Amige w dzialaniu.
[#27] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

komputerem była Amiga

Film widzialem ze dwa razy. Znani aktorzy, ale tytulu tez nie pamietam...
Wszystko bylo skupione w jakims postkomunistycznym markecie. A gre gosc robil chyba w Amosie ( ? ) :)

Ciekawe czy jest dostepna na Aminecie, czy to tylko animacje z Deluxe Painta? ;)
[#28] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Azzorek, post #1

Widziałem kiedyś taki film (tytułu nie podam), w którym bandyci zabarykadowali się w sklepie (albo czymś podobnym) z zakładnikami. W budynku na przeciwko policja zrobiła swoje centrum dowodzenia: telefony, komputery z programami analizy dźwięku, no i kawa Jeden policjant, widoczny w tle, analizował na kompie podsłuchane rozmowy. Podziwiam go za to, że robił to na... Protrackerze
[#29] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@MikeN, post #28

> Podziwiam go za to, że robił to na... Protrackerze

Wzór do naśladowania i tyle! OK

[#30] Re: Akcenty Amigowe w filmach

@Andrzej Drozd, post #27

To musiał się natrudzić nieźle, a projekt porzucił dla jakiejś wrednej laski... :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem