[#1] partition magic
wiem ze to forum amigowe, ale nie wiem co czynic, otoz postanowailem wywalic z dysku partycje z win vista i zlaczyc ja z xp, chcialem tez wywalic partycje linuxowe , utworzyc mnijesze i zostawic miejsce na amithlona i amigowe partycje, no to odpalam partition magic i okazuje sie ze:
init failed: error 117
partition's drive letter cannot be indentified
no to sciagam darmowa alternatywe "partition logic" i... to samo:/

litery partycji byly kiedys zmieniane, a dysku ratunkowego nie zrobilem...

wie ktos moze jak rozwiazac ten problem?

[#2] Re: partition magic

@Banderas, post #1

Spróbuj powrotu do korzeni ;) - FDisk i jego "Usuń partycje z poza przestrzeni DOS" albo "Usuń partycje niedosowe" (czy jakoś tak).
A przy okazji - jakiego masz bootloadera - GRUB, czy może jakiś inny?

EDIT: Tylko z FDiskiem uważaj, bo NTFS to też partycja niedosowa. Uważaj, co usuwasz.

Ostatnia modyfikacja: 20.07.07 23:26
[#3] Re: partition magic

@APC74, post #2

Mam GRUBa, jak usune sobie 100gb partycje z danymi to komputer poleci przez okno... A installerem z linuxa (openSUSE) dalo by sie?

[#4] Re: partition magic

@Banderas, post #3

ja miałem takie coś jak włożyłem do pc "zablokowany" hdd od xbox-a, partycion magic wywalał mi taki błąd, podejrzewam że jest tam partycja z którą on se nie radzi

Edycja: Po odblokowaniu dysku nie miałem już problemu ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 10:30
[#5] Re: partition magic

@arti4-92, post #4

to ze sobie nei radzi to wiem... a po za tym te wszystkie partycje byly nim robione

[#6] Re: partition magic

@Banderas, post #1

probelm rozwiazany, trzeba bylo usunac te partycje windowsowym programem do zarzadzania dyskami i mozna juz bylo bezproblemu partition magic odpalic

[#7] Re: partition magic

@Banderas, post #6

To na ogol z linuxowymi partycjami sa problemy i trudno je usunac spod ikspeka.

[#8] Re: partition magic

@vi-bee, post #7

partition magic sie czepial o litery dysku, a mi sie wydaje ze to bylo przez ta zasrana viste bo wlasnie dla tej partycji zmienilem litere, a vista sama sobie pozniej tez zmeinila i byl taki bajzel ze w xp bylo tak jak chcialem, a w visie bylo tak jak vista chciala (ten system jest zbyt automatic jak na mnie, robi wszystko po swojemu)

a tak na marginesie to wszyscy narzekali ze aero zrzera zasoby, moze i zrzera ale u mnie jak aero bylo zalaczone to system szybciej dzialal niz bez niego... (moze to przez to ze obciazal tez karte grafizna, co pozniej bylo widac w grach ok 10fps w dol...)

[#9] Re: partition magic

@Banderas, post #8

Co do partycjonowania , to sciagnij sobie dystrybucje linuksa z programem Gparted , zrobisz na nim co zechcesz. Polecam ci distro Knoppix.
Z tego co pamietam strona Knopper.net.
Partition Magic mi juz zwalil partycje i nie chce go za darmo.
Gparted to praktycznie odpowiednik Partition Magica , moze to samo i dziala :P.
Pamietaj ze zmiany partycji robisz na wlasne ryzyko, a przed tym pamietaj o backupie waznych plikow.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem