[#1] cyfraki na klasiku
w dziale "sprzęt" jest kilka opisów aparatów cyfrowych na USB, pracujących pod MOSem (Poseidon + FAT95).
czy na klasiku ze Spiderem i tym samym oprogramowaniem, te aparaty również działają?

pozdrawiam

[#2] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #1

Ja może się dorzucę, zgodnie z tematem, ale nie z pytaniem :)

Napisałem soft dla SONY DSC F55, jakby ktoś potrzebował....
[#3] Re: cyfraki na klasiku

@shg, post #2

a nie widac jej jako zewnetrznego dysku? wszystkie sony jakie mialem w lapach tak wlasnie bylo widac. (roznicy mos-amigaos nie ma)
[#4] Re: cyfraki na klasiku

@Valwit, post #3

He he, to jest ewenement wśród aparatów, nie ma USB, tylko RS-232
[#5] Re: cyfraki na klasiku

@Valwit, post #3

no niestety nie wszystkie sony pracuja jako masstorage
jest sporo aparatow ktore pracuja w systemie USB PTP

ale jest dobry programik ktory to lapie

PTP.digicam

[#6] Re: cyfraki na klasiku

@Kwiatki, post #5

sprawdz w opcjach czy nie mozesz przelaczyc. w moim i nowszych (moj jest z 2002) mozna, w kilku starszych tez widzialem
[#7] Re: cyfraki na klasiku

@Valwit, post #6

jest usb normal i usb PTP - na usb normal nie dziala i nie zadziala
dziala tylko na PTP

[#8] Re: cyfraki na klasiku

@Kwiatki, post #7

A czy z Poseidon widzi ten aparat jako USB normal i mountuje urządzenia?
A czy ta karta pamieci została sformatowana na pececie, czy w aparacie?
Moge podeslac ci poprawioną wersje masstorage.class, moze sobie poradzi z tym aparatem (ta wersja masstorage pozwolila mi na odczyt z czytnika kart wszystkich rodzajów pamieci - poprzednio tylko CompactFlash)
[#9] Re: cyfraki na klasiku

@Norbert, post #8

aparat to MAVICA mvc cd300 - nie ma karty pamieci a minicd.
wykrywa jako mavica i na tym koniec - poseidona mam niby tego najnowszego juz z poprawionym masstorage.class

[#10] Re: cyfraki na klasiku

@Kwiatki, post #7

A to dlaczego na USB normal nie zadziała. Mi Sony V1 działa z USB normal. A jak przełącze na PTP, to działa tylko z programikiem PtpDigCam.
[#11] Re: cyfraki na klasiku

@Kwiatki, post #9

A jaką masz wersję massstorage.class? Ja mam 1.23
[#12] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #1

Tak. A nawet więcej, bo nie ma tam aparatów, które działaja na klasycznej Amidze z USB.
[#13] Re: cyfraki na klasiku

@Norbert, post #8

Norbert napisał(a):

> A czy z Poseidon widzi ten aparat jako USB normal i mountuje
> urządzenia?

moj sony w amidze jest widziany jak dysk/dyskietka.
[#14] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #11

Ta sama wersja co moja, ale dodatkowo mogę ustawic MAXtransfer oraz parę innych elementów.
Zobacz tu
[#15] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #12

masz na myśli, że te które tam są opisane nie zadziałają na klasiku?
[#16] Re: cyfraki na klasiku

@Norbert, post #14

Ooo, to jest ciekawe. U mnie tego nie ma. Odnosnie wymiennych "dysków" po USB, natknąłem się na takiego PenDriva, który został rozpoznany przez Poseidona jako Massstorage, jednak nie wczytuje do niego classy. Okazało się to, że nie ma on emulacji twardego dysku, tylko flopa. Ciekawe kiedy autor Poseidona poprawi ten błąd?
[#17] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #15

Nie. Wręcz odwrotnie. Te co są tam opisane i działają na Pegasosie, działaja także na klasiku. Ale to nie wszystkie działające cyfraki na klasiku. Inne (ale też niekompletne) dane są tu:
http://www.e3b.de/usb/frame_usb_d.html
[#18] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #17

Mogli by w tym dziale sprzęt dodać jeszcze klasyczną Amigę z kontrolerem USB. Bo np. widzę że są na Pegasosie problemy z drukarką HP 5550, a u mnie ta drukarka działa podpięta pod USB.
[#19] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #16

A nie pomaga zmienienie FAT DosType na 46415400?
A moze dlatego ze ten PenDrive został sformatowany jako emulacje dyskietki? (chyba jest taka mozliwosc)
[#20] Re: cyfraki na klasiku

@Norbert, post #19

Ta zmiana DosType byłaby mozliwa gdyby Poseidon wstawił przy tym urządzonlu w polu "Bindings" massstorage.class a nie None.
[#21] Re: cyfraki na klasiku

@Norbert, post #14

a czy ta nowsza wersja jest ogolnodostepna?
[#22] Re: cyfraki na klasiku

@quaint, post #21

Ta wersja przez przypadek ukazala sie na liscie dyskusyjnej highway_usb
[#23] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #17

pod tym linkiem są kamerki internetowe i róże inne urządzenia, ale nie ma samych aparatów cyfrowych.

mam jeszcze jedno pytanie:
czy taki aparat cyfrowy musi mieć koniecznie wyjmowaną kartę pamięci, żeby współpracował z Amigą (Med+Spider) czy może mieć stałą pamięć niewymienialną?
[#24] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #23

moze miec niewymianialna, ale to bardzo glupie rozwiazanie zazwyczaj stosowane w szmelcu typu aiptek/mustek. to nie sa aparaty tylko co najwyzej lepsze webcamy.
[#25] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #23

Moze nieć stałą niewymienną jak Penthagramy, które działają z Amigą.
[#26] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #25

wyczytałem w jakimś archiwalnym wątku, że taką pamięć trzeba sformatować na Win$ żeby była widziana przez AOS i FAT95, i mam jeszcze parę pytanek:
1. czy czy dotyxzy to obu rodzajów pamięci - tych wyjmowanych z aparatu i tych stałych?
2.czy do obsługi takiego aparatu (wyciągania zdjęć z niego na HD) wystarczy (z softu) Poseidon i FAT95?
3.słyszałem że wiele takich aparatów ma jakieś nietypowe złącza miniUSB. jak to jest w przypadku Amigi? da się to podłączyć? są jakieś przejściówki, czy trzeba uważać żeby kupić aparat na standardowe USB?
[#27] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #26

Ad. 3. Kabel pasujący do danego aparatu dostaje się razem z nim. Z drugiej strony jest oczywiście normalne złącze USB.

[#28] Re: cyfraki na klasiku

@R-Tea, post #26

Nie trzeba formatować pod win. Można samym aparatem.
ad1. Jak pisałem nie trzeba formatować pamieci pod win. Ja tego swoim aparatem nie robiłem.
ad2. Tak
ad3. Każdy aparat ma stosowny kabelek, na którego końcu jest zwykła wtychka USB.
[#29] Re: cyfraki na klasiku

@kmilota, post #10

Moze moj soniak jest za stary
to model z 2001-2002 wiec moze usb normal dziala inaczej jak normal -

masstorage.class mam w wersji 1.22

[#30] Re: cyfraki na klasiku

@Kwiatki, post #29

Przecież massstorage.class jest już od bardzo dawna w wersji 1.23.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem