[#1] PowerMacintosh - jak uruchomic?
Witam po przerwie :)

Opanowalem juz swoja Amige 2000, teraz zdobylem Power Macintosha 604/233 MHz i mam klopot. Mam do niego podlaczone 2 twarde dyski i naped CD (wszystko oczywiscie SCSI). Komputer normalnie startuje, ale system nie laduje sie do konca. Mam oryginalna plyte z MacOSem i probuje zainstalowac system od nowa.

Znalazlem troche informacji w sieci jak powinno sie instalowac system na Macu, ale niestety nie chce to dzialac. Probowalem kilka kombinacji klawiszy przy wlaczaniu i jedyny efekt jest taki, ze zamiast usmiechnietej buzki pojawia sie dyskietka ze znakiem zapytania, czyli jak mniemam komputer prosi o dyskietke lub plyte bootowalna. Po wlozeniu plyty normalnie "rozkreca sie" (na sluch), znika znak zapytania i... koniec.

Probowalem juz na kilku plytach z MacOSem od znajomych i zawsze to samo. Probowalem tez wymienic naped na inny (mam kilka napedow SCSI, w tym jedna nagrywarke Teac) i niestety efekt jest zawsze ten sam. Czy ktos wie jak mozna sprawdzic takiego Maca? Bo ja juz stracilem nadzieje, a powoli kompletuje sobie "muzem komputerowe" :)
[#2] Re: PowerMacintosh - jak uruchomic?

@libicki, post #1

Aby uruchomić system w PowerMaku z płyty, trzeba włożyć płytę do napędu i przy starcie komputera mieć wciśnięty klawisz "c". Praktycznie: włącz komputer, wysuń CD, włóż płytę, zamknij CD i zrestartuj komputer (jak masz uszkodzony system na HD to "siłowo"). Jeśli pokazuje Ci się dyskietka, a masz włożoną płytę z systemem to komputer powinien sam rozpoznać napęd i uruchomić system (szuka po kolei: flop, HD, CD).
Jeśli to robiłeś i nadal nie działa to podaj nazwę Maka (model) i wersję (dokłaną systemu) - inaczej nie można pomóc. Samo podanie procesora niewiele mówi, gdyż było kilka modeli z tym procesorem, a także karty procesorowe do słabszych modeli z 604-ką.

Ps. Kurcze, już któryś raz spotykam się z opisem: mam komputer i się nie uruchamia, co robić. Ani model, ani system, ani dokładny problem. A później się ludzie dziwią, że nikt nie chce pomóc (to taka ogólna dygresja).

[#3] Re: PowerMacintosh - jak uruchomic?

@libicki, post #1

Zgaduję, że dostałeś do kompletu 20" monitor?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem