[#1] C&A - reaktywacja
Witam!
Jakiś czas temu, przeglądając sieć, natknąłem się na PDF-owe wydanie magazynu Zzap64. To sympatyczne pisemko traktuje o C64 i nie byłoby nic dziwnego w jego istnieniu, gdyby nie fakt, że ostatni numer (po 8 latach przerwy) pochodził z roku 2002.
Pomyślałem więc, że fajnie byłoby spróbować reaktywacji jakiegoś polskiego pisemka o starym sprzęcie. Jako posiadacz i wielbiciel C64 i A1200, od razu pomyślałem o C&A.
Tutaj znajdziecie zerowy numer:
http://rapidshare.com/files/78641202/C_A00.zip.html
Nie ukrywam, że większość z Was będzie zawiedziona. Ale, przy Waszej pomocy, może uda się zrobić z tego przyzwoite pisemko :)
Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt !
[#2] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

C&A...:)
Wciaz mam pare kilogramow tej cennej "makulatury" (w pozytywnym tego slowa znaczeniu). Mam takze ostatni numer.
Wiesz, ogolnie na papierowy magazyn raczej nie ma szans. Fajnie byloby, abys zglosil sie do redaktorow PPA. Moze daloby stworzyc jakis dzial na PPA, zwiazany z C64. Zgromadz tutaj najwiecej osob, takze nie zwiazanych z Amiga, a uzywajacych C64. Jestem z Toba. :)
[#3] Re: C&A - reaktywacja

@Andrzej Drozd, post #2

Również posiadam kilkanaście numerów tej gazety.

Lubiłem ją - przejrzyście napisana, ciekawe artykuły, nietypowy format (wielkość kartek)

Na krakowskiej giełdzie można jeszcze kupić archiwalne numery.

Z chęcią poczytałbym jeszcze

[#4] Re: C&A - reaktywacja

@Hubez, post #3

Też jeszcze mam gdzieś w szafie kilkanaście numerów C&A :) A format to chyba coś około A3.5
Acha, popieram pomysł :)

Ostatnia modyfikacja: 25.12.07 13:34
[#5] Re: C&A - reaktywacja

@Madman, post #4

Wielki format i mało kartek :P

[#6] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

To była moja ulubiona "branżowa" gazeta papierowa. Nie magazyn Amiga, nie Amigowiec, tylko właśnie C&A.

Komodorka posiadam i używam jak najbardziej. :)
[#7] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

Świetny pomysł.
Posiadam całkiem pokaźny zbiór C&A.
Comody niestety już nie mam, w przypływie uczuć wyższych, wiele lat temu, oddałem za friko dzieciakom z domu dziecka

[#8] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

Witam ponownie!
Na wstępie dzięki za miłe słowa. A teraz do rzeczy :)
Udało mi się nawiązać kontakt z Panem Krystianem Grzenkowiczem - zorientowani wiedzą, że pełnił on funcję redaktora naczelnego C&A. I... Pan Grzenkowicz zgodził się na wywiad!
Pomyślałem sobie, że (ponieważ nowy C&A ma być nasz wspólny), być może są pytania, które chcielibyście mu zadać. Jeżeli tak - piszcie. Ja osobiście takich pytań mam sporo, myślę więc, że i Wy macie kilka :) Pozdrawiam.
PS. Analogiczne posty umieszczam na forum C64 Power. Sporo osób zdeklarowało tam pomoc. Wszystkim im dziękuję i liczę też trochę na Was, Amigowcy :)
[#9] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #8

SUPER!

fajnie, że znalazłeś redaktora ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.12.07 15:25
[#10] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

graficznie ok, przyczepiłbym się tylko do stwierdzenia, że c128 był najlepszym 8bitowcem - niestety nie był, msx2 / cpc+ były lepsze

[#11] Re: C&A - reaktywacja

@rzookol, post #10

Z bólem, ale muszę potwierdzić - msx2, a szczególnie msx 2,5, jak niektórzy nazywają TurboR to jest chyba najlepsza maszyna 8 bitowa i nawet CPC+ jej nie dorównuje. ;/ Tak czy siak, c128 to do obu daleko raczej... :P
[#12] Re: C&A - reaktywacja

@Torn, post #11

Oczywiście macie rację, Panowie. Z technologicznego punktu widzenia. Tyle, że w artykule nie chodziło o technologiczne zaawansowanie sprzętu, a o stosunek ludzi do niego. A pod tym względem C64 bije na głowę wspomniane przez Was komputerki. Zaś C128 uznałem za równie dobry, co C64, bo potrafił go nieźle emulować :)
Jeśli zaś chodzi o sprzęt 8-bitowy w ogóle, to osobiście palmę pierwszeństwa przyznałbym pewnie komputerkowi SAM Coupe. Choć do CPC mam ogromny sentyment (pierwszy komp, z jakim miałem styczność).
Pozdrawiam!
[#13] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #12

a o stosunek ludzi do niego. A pod tym względem C64 bije na głowę wspomniane przez Was komputerki.

Aha, o stosunek... Który jak rozumiem, w przypadku C64 jest jakoś zabójczo rożny, niż stosunek posiadaczy CPC/CPC+ czy MSX-ów do swoich maszyn?

A da się to jeszcze jakoś poprzeć faktami, czy raczej idziemy już w całkowicie subiektywne oceny? ;)
[#14] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #12

MSX zrodził serię Metal Gear.

To wystarczający argument, świadczący o jego wyższości nad C128 ;P

[#15] Re: C&A - reaktywacja

@GumBoy, post #14

No i zaczęło się... Nie próbujmy teraz udowodnić co było lepsze, ważna jest idea tego pomysłu.

Pozdrawiam

[#16] Re: C&A - reaktywacja

@plexa, post #15

Przecież żartuję. Wyrosłem z wojen sprzętowych.

[#17] Re: C&A - reaktywacja

@GumBoy, post #16

Wojny sprzętowe miały kiedyś swój urok, ale dzięki Panowie, że nie w tym miejscu chcecie je toczyć. To już kończąc ten nieszczęsny wątek C64 jako najlepszego komputerka 8-bitowego: oczywiście stosunek użytkowników MSX i Amstradów tudzież Schneiderów do ich maszynek z pewnością jest równie pozytywnie sentymentalny jak posiadaczy komcia (czemu się nie dziwię). Ale: po pierwsze - C&A nie powstało dla nich, po drugie - jakoś jest ich mniej, a zwłaszcza w nadwiślańskim kraju ;) Nie przeczę, że te kompy są bardziej zaawansowane niż C64, suche fakty i dane techniczne oczywiście świadczą na ich korzyść. Ale Torn - nigdy nie twierdziłem, że moje oceny nie są subiektywne. Są, i to jak diabli :)
GumBoy, jeśli chodzi o Metal Gear i MSX-a, to przyznaję, że nie wiedziałem. Ani, że gra ma już 20 lat (!), ani że od MSX się zaczęło. Rzeczywiście, plus się należy i to spory.
Plexa, masz 100% racji i dzięki za zrozumienie :)
[#18] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #17

OK, ja nic nie mam przeciwko subiektywnym ocenom czy C64. Jedyne dla
czego postanowiłem cię "zkontrować", to dla tego, że twoja wypowiedz
co do CPC i MSXa brzmiała, jakby C64 cieszył się jakimś szczególnym
namaszczeniem, którego nie są w stanie wykszesać z siebie userzy CPC
czy MSX...
A prawda jest taka, że wszyscy bawią się w to samo hobby, jakim jest
retro computing, a różnice sprzętowe niemają juz dziś żadnego
znaczenia. :P
A, tak jeszcze tytułem faktów - tzw. "scena" MSX jest 4 razy większa
niż połączone sceny wszystkich pozostałych 8bitowców razem wzięte i
jest pewnie nawet większa liczebnie niż ilość amigowców. Scena MSX, to
jest w ogóle bardzo ciekawe zjawisko, tyle że w Europie tego tak nie
widać, bo największa popularność MSX jest/była w Japonii...
Patrząc na to okiem fana CPC, moge jedynie powiedzieć, że im
zazdroszcze, bo u nich zawsze "się da", "można" i zwykle szybko się to
zmienia w "już jest", co mocno się różni od CPC, gdzie "się nie da",
"może kiedyś" i "fajnie, ale kto miałby to zrobić?". ;)
[#19] Re: C&A - reaktywacja

@plexa, post #15

No i zaczęło się... Nie próbujmy teraz udowodnić co było lepsze(...)

I tak wiadomo, że najlepsze było Atari XL/XE.

[#20] Re: C&A - reaktywacja

@MDW, post #19

[#21] Re: C&A - reaktywacja

@MDW, post #19

Czemu nie? Atari to byl "moj" pierwszy komp (choc nie moj), dzieki ktoremu "zaczailem" komputery. Nie liczac automatow na coiny ;)

Hmmm...a moze po prostu wartobyloby stworzyc jakis ogolny dzial 8 bit?

Tak jak wsponialem wczesniej, sprzetowo mam tylko dostep do C64. Niestety, emulatory Atari na Amigach (lacznie z PPC) to dziadostwo. Wiecej w tej kwestii trzeba sie raczej wspomagac pecetami.

Co myslicie o dziale 8 bit? W tych czasach to naprawde nie ma znaczenia, czy chodzi juz o zapomniana przez Amigowcow firme Commodore, czy Atari itd. :)
[#22] Re: C&A - reaktywacja

@MDW, post #19

Atari? Czy ktoś tutaj powiedział ATARI?!

HALO! Proszę się opanować i nawet nie żartować w ten sposób!

Wprowadzisz w błąd Anti-Atari Front, zlikwidują Cię i nie będzie tłumaczenia, że 'żartowałem'.. :/

[#23] Re: C&A - reaktywacja

@MDW, post #19

Najlepszy jest Kucharek.
[#24] Re: C&A - reaktywacja

@Daclaw, post #23

:D

[#25] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #1

Jakby nie było mi się podoba. IMO zasługuje na newsa na głównej stronie PPA.

[#26] C&A - Wykop!

@arti77ad, post #8

Wszystkich tych, którzy chcą wypromować C&A wśród internautów proszę o wykopanie poniższego linka:

http://www.wykop.pl/link/39058/commodore-amiga-reaktywacja-kultowego-polskiego-pisma

[#27] Re: C&A - reaktywacja

@arti77ad, post #8

"...być może są pytania, które chcielibyście mu zadać"

Czemu nie. W ostatnim numerze C&A w wstepniaku napisano ze PC-tow jest masa a my z tymi kilku milionami Komod i Amis dajmy sobie spokoj. Cytat niedokladny - jesli ktos ma ten numer niech poda tresc oryginalna. Ja rozumiem, ze rynek sie konczyl i pisemka wszystkie padaly, ale...
To mialo byc pozegnanie z ludzmi, ktorzy dawali im prace kupujac ich gazete?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem