[#1] pomysł ala szary wilk :D
tak się zastanawiam, czy mozna jakoś edytować rom, tzn chodzi mi tylko edycje obrazu romu? bo jakby sie dało to można by było wrzucić tam sterownik dbPal, co by bylo zbawieniem dla klasików bez "normalnego monitora" jeśli chodzi o niektóre gry.

Nie śmiejcie sie : )

[#2] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Mir3k, post #1

Raczej da radę. Skoro ktoś wymyślił fake ks 3.5, to chyba musiał to jakoś zrobić. Najprawdopodobniej jakiś hexedytor.

[#3] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Mir3k, post #1

Dotyczyło by to chyba tylko gier pisanych pod system.
Nie wiem, czy wszystkie gry ndos'owe do ROMu sie nie odwołują, ale wiem że są gry, które można odpalić pod uae bez podawania ścieżki do pliku z kickstartem, ponieważ odwołują się bezpośrednio do COPPER'a czy czegoś tam :)

[#4] Re: pomysł ala szary wilk :D

@DanielJ., post #2

Gadałem z jakimś gościem(zdaje się że skolman, ale głowy nie dam), powiedział mi że nie bardzo da rady, jako że chciałem programować eprom romem 3.1, to chciałem tam zainstalować sterowniki myszy na serial i inne duperele, powiedział mi że nie darady/ciężko to zrobić, i że są gotowe fixy(nie pamiętam czego dotyczyły).

[#5] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Mir3k, post #1

najprosciej sprawdzic, pod os3.9 tam po zmapowaniu kicka sa w boot menu dostepne opcje na dblpal i dblntsc, ja bym sprawdzil, ale nie mam przelotki na vga.

[#6] Re: pomysł ala szary wilk :D

@kjb, post #3

a jakie to gry nie wymagaja romu?

Ostatnia modyfikacja: 11.02.08 23:07
[#7] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Norbert, post #6

Nie pamiętam, ale sprawdziłem kiedyś jakąś i bez problemu sie odpaliła pod uae :)

----edit
takie gry które do Kickstartu sie nie odwołują (bardzo stare ndos'owe), na emulatorze sie odpalą, na prawdziwej Amidze bez ROM'u to sobie nie wyobrażam :)

Ostatnia modyfikacja: 11.02.08 23:31
[#8] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Banderas, post #5

A to os 3.9 jakos zmienia bootmenu? O.o

Ja jade na przelotce, ale nie mam po co instalowac 3.9, bo nie mam romu 3.1, a na mapowanym sieciowka nie dziala. Chyba ze w jakis wolniejszy dzien, poswiece sie i instalne. :)

[#9] Re: pomysł ala szary wilk :D

@kjb, post #7

Bo akurat WinUAE ma wbudowany prosty zamiennik ROMu który potrafi odczytać i uruchomić to co znajduje się w bootblocku dyskietki. Sporo starszych gier w ogóle nie korzysta z odwołań systemowych "stukając" bezpośrednio po rejestrach. Takie zadziałają. Ale na prawdziwej Amidze nie ma mowy by się udało.
[#10] Re: pomysł ala szary wilk :D

@arti4-92, post #4

Heh, a widziałeś fake KS3.5? Zmienione tylko (nie testowałem dokładnie) napisy. Czyli ktoś jakoś musiał to zrobić.

[#11] Re: pomysł ala szary wilk :D

@DanielJ., post #10

Gadałem raczej z kimś kto się zna na tym bardziej od ciebie ;)
Są przecież romy podpisywane różnymi nazwiskami, to są te z modyfikacjami ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 12:45
[#12] Re: pomysł ala szary wilk :D

@arti4-92, post #11

No, czyli Ci wszyscy co mają takie musieli jakoś to zrobić.
Może grzebali w hexedytorze....

[#13] Re: pomysł ala szary wilk :D

@DanielJ., post #12

I co byś edytował tym "hex edytorem"?? Zmieniał losowo cyferki??
Jest program do rozpakowywania romu, ale nie pamiętam jak się nazywał....
W każdym bądź razie bardziej kompetentna osoba powiedziała ze to nie możliwe....

[#14] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Mir3k, post #1

uważam ,że musiał byś miec jakiś programik który potrafił by plik rom rozpakować do pojedyńczych plików. Sam rom można zgrać do pliku z kości za pomocą wielu programików jednak rozpakwoywacza nigdy nie widziałem. Pozmieniał co byś chciał i musiał byś to spakować do jednego pliku. taki rom można by pewnie mapować za pomocą np rem apollo mu fasta czy blizkicka. To takie moje przemyślenia teoretyczne. Co do os 3.9 faktycznie pojawia się opcja dblpal i dbl ntsc w boot menu i działa (testowano)

Benedykt

[#15] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Albo zaprogramować eproma :)

[#16] Re: pomysł ala szary wilk :D

Do blizzkicka mozna bylo robić update'y romu. Np stary rom 3.1 mozna było zupgradowac nowym exec.library.

[#17] Re: pomysł ala szary wilk :D

Duet RomSplit i Remus robi właśnie to co opisujesz. Można dodawać pliki z ROMUpdate, moduły do Blizkicka i później zaprogramować odpowiednią kość. Jak ktoś ma odpowiedni sprzęt i jako taką wiedzę na temat AmigaOS powinien sobie bez problemu poradzić.

http://www.doobreynet.co.uk/beta/
[#18] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Mir3k, post #8

a na mapowanym sieciowka nie dziala

Dziala, tylko prawdopodobnie uzyles romu 3.1 z A4000 (ktory nie posiada sterow do PCMCIA).
Uzyj kikstartu 3.1 z A1200.
[#19] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Andrzej Drozd, post #18

ooo.. dzięki zaraz sprawdze czy działa :)

Swoją drogą az takiego głupiego pomysłu w sumie nie miałem :)

[#20] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Mir3k, post #19

ja wypraszam sobie he he he.
[#21] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Mir3k, post #19

nic nei dało, moze to wina mojego magicznego m-teca 1230/28 z 9mb fastu przy którym nie powinina działac PCMCIA a działa :)

no dobra a moze ktoś coś napisac o tym boot menu w os 3.9 bo zainstalowalem go juz nawet tylko jakos nie widze w tym bootmenu tego dbpal :(

[#22] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Mir3k, post #21

do DBL pal musisz mieć po instalowane boing bagi. Jak uzyskałeś 9 fast ram na tym mtecu?? mam taka sama karte.

Benedykt

[#23] Re: pomysł ala szary wilk :D

@Mir3k, post #1

Już dawno to zrobili. Nawet jeśli chodzi o dbpal. To co chcesz jest w ROMie dla AmigaOS3.9. Ja z tego korzystam już dobre kilka lat. Więc gdzie ty byłeś że o takim czymś nie masz pojęcia?
[#24] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Mir3k, post #21

Przeczytaj instrukcję. Jest dołączona do AmigaOS3.9.
[#25] Re: pomysî ala szary wilk :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

miało byc 8 mb - palec mi się omsknął :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem