[#1] Dual Channel
Witam.

Mam płytę główną ASUS P5N-E SLI nForce 650i. Na płycie są 4 sloty na pamięci. Dwa sloty zajmują pamięci Patriot (2GB), pozostałe dwa chciałem przeznaczyć na pamięci Geil (4GB, wszystko w dualu). Czy przez taką kombinację nie stracę czasem dwukanałowości?

Patrioty:
http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+2GB+D80

Geile:
http://proline.pl/shop.php?prodid=GEIL+4GB+DDR2+800+K3

Nie boję się 32-bitowych limitów, niedługo wszystko będę miał w x64.

[#2] Re: Dual Channel

@El Amigos, post #1

Może napiszkonkretniej - ile jakich kości masz? Ale ogólnie rzecz biorąc ja na moim Gigabyte K8VT890-9 kombinowałem z róznymi syfami i zawsze wszystko działało bez oporów.
[#3] Re: Dual Channel

@offca, post #2

No jak to konkretniej? Mam teraz dwie kości Patriot, planuję zakupić następne dwie firmy Geil. Linki podałem w celach informacyjnych.

Nie chodzi mi o to, żeby to działało jakkolwiek. Istotny jest dla mnie Dual Channel. Na Dualu wyciągam około 10GB/s, bez zaledwie 6GB/s (wystarczy przełożyć odpowiednio kości).

[#4] Re: Dual Channel

@El Amigos, post #3

Cóż... Musiałbyś przetestować jak to śmiga na Twojej płycie. U mnie to wygląda tak:

512MB Elixir DDR400
wolny
512MB NoNameShitFromChina DDR400
wolny
i działa bez dual chanella

512MB Elixir
512MB ShitFromChina
wolny
wolny
jest dual channel

wolny
512MB Elixir
wolny
512MB BadziewieNoName
jest dual channel

W każdym konfigu, gdzie mam 3, lub 4 kości załącza się dual channel. Dodam, że u mnie obojętne, czy jest DC czy nie ma osiągam identyczne transfery (teraz nie podam jakie, bo się PC chłodzi - za długo chodził i zaczął śmierdzieć)

Najlepiej spróbuj pożyczyć na godzinę jakieś kości od jakiegoś kumpla i jakoś przetestować w jakichś konfiguracjach, a potem się jakoś zdecydować co zrobić. Jakoś ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem