[#1] Czyżby koniec mojego pieca?
Mam problem z piecem Nie wiem czemu ale zacina się okropnie... Nie da się grać w GTA Vice City i GTA San Andreas... System też wolno chodzi dźwięk się zacina i występują jakieś problemy z Windowsem itd. To na pewno nie jest problem chłodzenia(przykładałem do obudowy wielki wiatrak chłodzący mnie w lato i dalej to samo) ani nie jest to spowodowane zepsutym systemem(wczoraj robiłem format i dalej to samo) nie zmieniałem nic w sprzęcie a komputer muli okropnie. Nie wiem co mam zrobić a nie chce kupować nowego pieca.
PS. Komputer ma 6 lat więc jest stary...
pomoc2 pomoc

[#2] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #1

Jesteś na 100% pewien że to nie chodzi o chłodzenie?
Mój piec parę dni temu kiedy było potwornie duszno, zafundował mi terapię szokową, kiedy po "lekkich" ~30h online odpaliłem rano na nim grę, zaczął piszczeć niemiłosiernie.
Wystarczyło zmienić w BIOSIE margines ostrzeżeń na temperatury, z 60 na 70 stopni. ;)
Chociaż trzymam obudowę lekko uchyloną, wydmuchałem też kurz.

Tak czy siak, ja na Twoim miejscu roznegliżowałbym obudowę aby zapewnić lepszy odpływ ciepłego powietrza, odpalił sam system i sprawdził:

1. Chłodzenie, przykładowo tym programem.

2. Zajętość procesora, wbudowanym menadżerem zadań.
- może jakieś zadania poboczne w pocie czoła robią se dobrze? ;)
- może defragmentacja jest odpalona?

3. Wirus? Zainstalowanie na ten czas kombinacji Avast + ClamWin + AVG + Avira, wcale nie będzie imho przesadne a i skorzystanie z paru skanerów online (MKS, Nanoscan) może pomoże ;)

[#3] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #1

takie zacinanie się i powolna praca może być spowodowane ustawieniem trybu transferu kanału IDE na PIO, aczkolwiek na czystej instalacji to raczej dość byłoby dziwne - w każdym razie sprawdź: we właściwościach komputera (klikasz prawym na ikonkę "mój komputer" i właściwości) sprzęt -> menedżer urządzeń -> kontrolery IDE -> tam w zakładce "ustawienia zaawansowane" dla obu kanałów powinien być ustawiony tryb "ultra dma"
[#4] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@5h00n4y, post #2

Procenty użycia procesora skoczą. Raz jest 0% raz 2% potem 5% potem 7% czasami skaczą na 55% a czasami na 77% lub nawet 98% potem znów na 5% itd... A wtedy mam włączonego tylko neta i Menedżer zadań.
A ta opcja w biosie jak się zwie? Co do tego programu to zobaczę go.
PS. Na moim Radeonie 9100 wentylator się psuł i w końcu ledwo co chodził więc go wymieniłem i oczywiście cieszyłem się że pogram w GTA VC Multiplayer z siostrzeńcem ale jak włączyłem GTA VC i zobaczyłem że znów jest muł to myślałem że zemdleje... System chodzi bardzo dobrze nic nie tnie oprócz tego że gdy włączam kompa i jest te całe ładowanie Win XP(z tym paskiem niebieskim) to się to strasznie długo ładuje a i jeszcze jak jest napis "Zapraszamy" to czasami wtedy się monitor wyłącza i gdy widać już pulpit to się włącza.

[#5] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #4

Jedna z przyczyn, moze byc padajacy twardy dysk. Sam jakis czas temu doswiadczylem czegos podobnego. HD Samsung 4oGB niby jeszcze cos tam odczytywal, ale okropnie sie wlokl. System ladowal sie okolo 5 min. Opera chodzila jaby w ogole nie chciala. itd.
Sprobuj zainstalowac system na innym twardzielu.
[#6] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #1

Czy gra GTA nie jest przypadkiem od 18 roku życia

[#7] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@5h00n4y, post #2

U mnie w stresie procek ma 60-70 stopni, gpu w stresie potrafi osiągnąć 90 stopni, w spoczynku podzespoły mają kolejno 55 i 60 stopni.
Wszystko działa idealnie ;)

[#8] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@arti4-92, post #6

Nie wiesz że jest wersja ocenzurowana? Cenzura! To bzdura!

[#9] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@pwe, post #8

U mnie jest takie coś:
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=24189&height=1024&width=1280

http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=24187&height=1024&width=1280

Snajper u mnie w podstawowym jest PIO i nie idzie tego zmienić

EDIT

A to pokazuje CPUID Hardware Monitor:

http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=24191&height=1024&width=1280

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2008 11:08:36
[#10] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #9

usuń kontroler w menedżerze urządzeń (ten na którym jest dysk z pio), po restarcie winda wykryje je i zainstaluje na nowo i powinno być ok (jeśli dalej będą urządzenia ustawione na pio to możliwe że jakiś soft ma na to wpływ, albo może w biosie masz tak ustawione? :P)
[#11] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #9

Zaiste, oto co pokazuje na *ten* czas, jednak sądząc z małej różnicy poziomu minimalnego i maksymalnego miałeś go odpalony parę sekund lub system był w stanie spoczynku.
Uruchom ZARAZ po odpaleniu systemu i trzymając włączony odpal te nieszczęsne giery/programy które Ci się ślimaczą.
I to najlepiej przez *dość spory* okres czasu.

Oczywiśce zakładam że system jest na tyle stabilny że będziesz w stanie wyjść z nich i zarejestrować wartości wtedy.

Wiem, powinienem był o tym napisać we wcześniejszym poście...

BTW: Dziś nowa wersja się pojawiła, może jakieś istotne zmiany są ;)

[#12] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@5h00n4y, post #11

Te moje wywody na nic się nie zdały... Wykryłem NODem32 jakieś lipne wirusy i je usunąłem ale to nic nie dało... Wkurzyłem się i sformatowałem calutki dysk i od tego posunięcia mam święty spokój.
PS. Tylko najgorsze jest to że teraz na dysku śmierdzi pustką hide2 ukryty

[#13] Re: Czyżby koniec mojego pieca?

@Roszak, post #12

W celu zapełnienia dysku polecam Viśtę x64. Po roku działania, sam mój katalog Windows ma 20GB

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem