[#1] Czym odmulić piecka ??
Mam taki oto problem. W pracy mam komputer, który jest zawsze używany podczas pracy (jakiś tam Athlon 1,4 256MB RAM WinXP). Ogólnie jak przyszedłem pierwszy raz to się załamałem, na komputerze nie było nawet programu antywirusowego ani nic do ochrony. Zainstalowałem Avast i Spybot.
Komputer trochę zamula, a czasami nawet bardziej niż trochę.
Chciałbym przeczyścić czymś system, bo komputer działa wolno jak na swoje możliwości, niestety mogę zrobić to tylko podczas pracy.
Instalacja na czysto systemu póki co nie wchodzi w grę.
Jeżeli znacie jakieś fajne toolsy do odmulania pieców to pomóżcie.

[#2] Re: Czym odmulić piecka ??

@chewek, post #1

RegCleaner, w zakładce Autostart odhacz wszystko co uznasz za zbędne, łącznie z trojanami. ;)
[#3] Re: Czym odmulić piecka ??

@chewek, post #1

Do pomocy SpyBotowi daj jeszcze SpywareBlaster, a do czyszczenia rejestru, tymczasowych plików, nieużywanych plików, itp, itd., może się przydać CCleaner (dawniej CrapCleaner).

Sprawdź też menadżer zadań za podejrzanymi procesami, i przepływ w sieci (netstat -a), o ile takową posiada.

[#4] Re: Czym odmulić piecka ??

@5h00n4y, post #3

No dzięki wielkie, pomęczę go troche, komp jest podłączony do "nerwostraty"

Zapuściłbym "Smartfix Fraud" to by wyżarło wszystko :), ale jego powinno używać się w trybie awaryjnym, a ja na to nie mogę sobie pozwolić, muszę mieć ciągle dostęp do internetu.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 15:31:00
[#5] Re: Czym odmulić piecka ??

@chewek, post #1

Defragmentacja też wiele daje.
[#6] Re: Czym odmulić piecka ??

@5h00n4y, post #3

To ja się podłączę bo mam podobny problem. Od dwóch dni laptop mi totalnie zwolnił. Nagrywanie płyty DVD trwa 1.5 godziny a nawet kopiowanie na pendriva jest tragiczne, dźwięk jakiś metaliczny się zrobił i przerywający. Wrzuciłem CClenera wywalił 750MB śmieci, na rejestrach się nie znam ale też coś tam ponaprawiał i nadal kicha. Sprawdzam Chkdsk i okazuje się że twardy ma przesył 1.5MB/sek. Kiedyś już raz na laptopie to przechodziłem ale ponieważ nie mogłem sobie z tym dać rady format dysku i ponowna instalacja XP-ka pomogła. W desktopowym piecu na taką sytuację poradziłem sobi inaczej, po prostu zamieniłem taśmy i zacząłem startować z drugiego portu IDE i znowu miałem spokój na kilka miesięcy. Niestety tego nie mogę zrobić w laptopie. Co może być przyczyną takiego działania i jak to naprawić. Dysk sprawdzałem nie jest padnięty, nie było także grzebane nic w ustawieniach.
[#7] Re: Czym odmulić piecka ??

@Arbuz, post #6

Na defragmentacje polecam Magical Defrag 2.
Na "metaliczny dźwięk" sugeruję nie grzebać więcej w ustawieniach dźwiękówki i wyłączyć wszystkie "ulepszacze" pokroju echo. ;)
Na całą resztę, CCleaner do wyczyszczenia wszystkiego + coś do przeczyszczenia i zdefragmentowania rejestru.
Upewniłbym się też że mam SP3 + wszystkie najnowsze stery.

[#8] Re: Czym odmulić piecka ??

@5h00n4y, post #7

Ale echa i inne gady są wyłączone. Sam windowsXP startuje ok 5minut (co nie dziwne jeśli transfer dysku jest 1.5MB/sek). CCleaner już był w użyciu i nie pomógł (choć zwolnił sporo miejsca na dysku). Zastanawia mnie tylko dlaczego tak nagle się to stało (wiem XP tak ma). Najnowsze stery wrzuciłem a SP3, fakt nie mam ale przecież było ok. NIczego w tym czasie nie doinstalowywałem. Naprawdę wygląda to tak jakby to była tylko i wyłącznie wina twardziela.
[#9] Re: Czym odmulić piecka ??

@Arbuz, post #8

Moim zdaniem trzeba przeinstalować wszystkie drivery od płyty głównej, zwłaszcza chipset + te od IDE, itp...
W BIOSie obaczyć jak ustawione są urządzenia...choć z moich obserwacji zazwyczaj jest najlepiej, jeśli napędy optyczne i dyski są na "auto".
Jeśli nadal będzie się tak wlekło, to wadę taśmy sygnałowej ostatecznie wskazałaby "świeża" instalka Windows...ale tu widzę chodzi o laptop...więc stawiam na Windows i problemy driverowe.
Można zawsze zapuścić jakieś LiveCD linuksowe, np. Ubuntu i dać w Terminalu: sudo hdparm -t /dev/hda lub sudo hdparm -t /dev/sda i zobaczyć, co tam się pokaże... zazwyczaj powinno być tych 55 MB/sek i wzwyż... na współczesnych dyskach.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2008 21:35:22
[#10] Re: Czym odmulić piecka ??

@Dave, post #9

Własnie zauważyłem, że dysk w laptopie pracuje jako PIO a DVD - UltraDMA. Nie mogę tego zmienić w sytemie. Wiem że było ULtraDMA na dysk na pewno. Jak to odblokować? Przeinstalowałem stery i nic.
[#11] Re: Czym odmulić piecka ??

@Arbuz, post #10

Klikasz prawym przyciskiem myszy na ikonie "Mój komputer" (na Pulpicie lub w Menu Start) i wybierasz Właściwości.
We Właściwości systemu klikasz zakładkę [Sprzęt] -> [Menedżer urządzeń] i kasujesz wszystkie pozycje z:
1. Stacje dysków CD-ROM/DVD
2. Stacje dysków
3. Kontrolery IDE ATA/ATAPI (lub SATA - w zależności od posiadanego sprzętu)
i resetujesz kompa.
Po tej operacji system na nowo wykryje kontroler, dysk i napęd optyczny, i co najważniejsze ustawi im tryb pracy DMA/UDMA. Działa w 99% przypadków - gdy nie można ustawić trybów DMA dla napędów we wszystkich wersjach Windows. pozostały 1% to uszkodzona taśma sygnałowa.
[#12] Re: Czym odmulić piecka ??

@APC74, post #11

Dzięki. Trafiłeś w sedno. Po Twojej poradzie wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz dziękuję. Przynajmniej nie muszę robić reinstalki windy.
[#13] Re: Czym odmulić piecka ??

@Arbuz, post #12

Najczęstszą przyczyną przełączania dysku w tryb PIO przez Windows jest uszkodzony i niezablokowany klaster na partycji. Jeżeli za jakiś czas HD znowu zacznie pracować w trybie PIO, to po powtórzeniu manewru z usuwaniem sterów z Menadżera urządzeń przeleć po partycjach ScanDiskiem.
[#14] Re: Czym odmulić piecka ??

@APC74, post #13

OK. THX
[#15] Re: Czym odmulić piecka ??

@chewek, post #1

Ten komputer będzie mulić gdyż ma tylko 256 MB RAM (nawet gdyby miał 4 rdzeniowy CPU też by mulił). WinXP lubi powyżej 512 MB RAM (goła instalacja całkiem przyzwoicie chodzi już przy 512 MB, ale po instalacji kilku programów zaczyna dostawać zadyszki). Moim zdaniem 768 MB to rozsądne minimum - dokup 512 MB (DDR teraz kosztują grosze) i PC zyska nowe oblicze :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem