[#1] Odzyskanie danych - HDD Samsung 160GB
Hello;)

Piszę w imieniu kolegi - sadysty - co sobie dysk skatował. Nie będę się rozpisywał na temat samego traktowania dysku, przechodzę do konkretów.

Dysk Samsung SP1654N na ATA133, 160GB, 8MB Cache, 7200RPM (więcej danych nie pamiętam, za wszystkie serdecznie żałuję) przestał działać. Mianowicie: Bios go nie wykrywa (Ami też nie). W momencie, kiedy Bios zaczyna go wywoływać dysk zaczyna chrupać bez sensu. Opisując to dokładniej to brzmi to mniej więcej tak:
cyk, chrrrrr yr yr yr,
cyk chrrrrr yr yr yr,
i powtarza się mniej więcej 10 razy i się wyłącza i dopiero po tych dźwiękach (około pół minuty) bios pokazuje brak urządzenia na ATA. Resztę sprzętu wykrywa normalnie - zarówno u mnie na SATA, jak i u kumpla na zwykłym ATA (urządzenia oczywiście oprócz tego felernego dysku)
.
W środku dysku nic nie lata. Vista wyświetlała komunikat, że dysk jest już na wykończeniu i warto zbackupować dane (oczywiście kolega to olał..)

Dodam jeszcze, że dysk już mniej więcej od paru miesięcy był wykrywany przez Bios albo jako "SAMSUNG Cośtam" albo jako "SAIMSQN"/"SHITSUN" lub inne nazwy i ciąg znaków nie do rozszyfrowania.

Domyślam się, że padła elektronika. Mam zamiar kupić uszkodzony dysk i przełożyć elektronikę. Jednak zastamawiam się nad jednym - na allegro znalazłem tylko SP1614N i SP1604N i nie wiem, czy ta elektronika obsłuży mój dysk. Czy macie może Panowie (ew. Panie) doświadczenie w ratowaniu takich zwłok (szczególnie z Szajsunga)? Ewentualnie, czy znacie może forum, na którym ktoś udzieliłby mi na to pytanie odpowiedzi.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
[#2] Re: Odzyskanie danych - HDD Samsung 160GB

@offca, post #1

Taśma, kable zasilające lub wtyczki na 100% nie zniszczone od ciągłego wyciągania i wkładania?
Ja bym na początek stawiał na to.

[#3] Re: Odzyskanie danych - HDD Samsung 160GB

@5h00n4y, post #2

Niet, testowane na różnych kablach/taśmach/wtyczkach itp. Gniazda w dysku też sprawdzone. Dysk testowany na trzech kompach. Na 100% wina dysku.
[#4] Re: Odzyskanie danych - HDD Samsung 160GB

@offca, post #1

Wieki temu jak przełożyłem elektronikę z jednego Caviara do drugiego (z wyglądu i budowy identyczne) tylko pojemności miały inne to wykryło że mam większy dysk, co oczywiście było nieprawdą. Tak więc informacja o wielkości dysku siedzi w elektronice, czy moja opowieść Ci coś pomoże to nie wiem.
[#5] Re: Odzyskanie danych - HDD Samsung 160GB

@Sylwester, post #4

Tym sadysta jestem ja, tylko nie chcialo mi sie u offcy logowac na moje konto:) Wiadomo ze za wielkosc dysku jest odpowiedzialna elektronika, no bo przeciez nie glowica czy talerze;) takze elektronike kupowal bym z dysku o tej samej pojemnosci, tez na zwykly kontorler ATA, tylko pytanie czy ruszy z innego modelu (ale tez szajsung), ktory sie rozni dla zwyklego usera oznaczeniem na nalepce.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem