[#1] Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"
[#2] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@5h00n4y, post #1

Mimo ze nigdy nie przepadalem za Kajkiem i Kokoszem (bylem fanem Asteriksa i Obeliksa) to smutna informacja bo w Polsce rynek komiksowy moim zdaniem jest slabiutki, a teraz jeszcze slabszy. Poziom nadal trzyma Sledziu (ktory kiedys rysowal i wysylal obrazki do Secret Service)...

[#3] Re: Zmarł ojciec

@Lorak, post #2

Też lubię A&O, i właśnie przez to nigdy nie rozumiałem tej "nagonki" na K&K, jakoby był dokładną ksero-kopią A&O.
Przecież K&K to nasze realia, znacznie ambitniejszy humor (60% "humoru" w A&O to klasyczny slapstick, czyli "och jak zabawnie, znowu ktoś się przewrócił/dostał w twarz" ) i liczne gry słowne (Szranki i Konkury) nawiązujące do naszej starodawnej słowiańskiej kultury.

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2008 11:39:08
[#4] Re: Zmarł ojciec

@5h00n4y, post #3

Przykre...czytałem chyba wszystkie komisky z "K&K". A&O też bardzo lubię, ale komiksy Christy były znacznie bardziej dostosowane do naszych realiów i skrzyły się ciętym dowcipem..dla mnie Christa to taka sama postać w komiskowym świecie jak Bareja w filmowym...

[#5] Re: Zmarł ojciec

@5h00n4y, post #3

Dokładnie. Moim zdaniem Kajko i Kokosz jest nawet lepszy od A&O, bo jakos ten polski klimat miał. ( Takie średniowiecze na wesoło). No i ten klimacik z polowań na kolejne wydania, które mozna było zdobyć w kioskach.

[#6] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@5h00n4y, post #1

To bardzo smutna wiadomość. Janusz Christa to jeden z moich mistrzów, któremu nigdy nie dorównam nawet w 50%. Mój avatar to fragment jego rysunku.
No cóż, autor nie żyje, ale na szczęście jego dzieła pozostały.

[#7] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@PopoCop, post #6

A z jakiego komiksu jest Twój awatar? Czytałem Kajka i Kokosza (Szranki i Konkury i Mirmiłowo) ale też Kajtka i Koka (ten drugi dzieje się między innymi we współczesnej Polsce bądź nawet w kosmosie) i bardzo ich lubiłem. Sam jestem (byłem) rysownikiem. Janusz Christa był naprawdę utalentowanym rysownikiem, podziwiałem go, szkoda że odszedł.

[#8] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@Minniat, post #7

Mój avatar jest z mini-komiksu (był to raczej zbiór żartów rysunkowych) o dżdżownicach, który swego czasu zamieszczono w "Relaxie".

[#9] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@5h00n4y, post #1

Smutna wiadomość. Na komiksach Christy i Papcia Chmiela się wychowałem...

[#10] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@5h00n4y, post #1

Ehh..czytałam o tym parę dni temu..Wielka szkoda :(
Smutne to..jak sobie pomyślę, że głównie na Kajku i Kokoszu się wychowałam..no i na nieśmiertelnym Tytusie..
A teraz tego człowieka nie ma i nic już nie stworzy..heh..ważne, że pozostało coś po nim, co będzie go zawsze przypominać..

Lampka dla Mistrza [*]

[#11] Re: Zmarł ojciec "Kajka i Kokosza"

@Katiria, post #10

To jest nieuniknione....:(
Ale dla rozusmiechania. Pamietacie jak Kokosz rzucil dragiem w grusze, aby posilic sie owcami?
Trafil w ciekawa gruszke, w Hegemona. He, he...

Mysle ze Christa pragnie abysmy sie nie smucili, tylko pamietali jego tworczosc. Zabawna i zyciowa i w sumie osmieszajaca jakikolwiek system.
Mistrz nigdy nie umiera. :)
[#12] Re: Zmarł ojciec

@OSH, post #4

A ja w tym tygodniu wszedłem w posiadanie kilkunastominutowego filmu 3D stworzonego na podstawie komiksu J. Christy "Kajko i Kokosz narodziny milusia". Dostałem od kumpla - fana serii, ale on nie pamieta skąd to ma i nie jestem pewien jak moderatorzy ustosunkowaliby się do umieszczenia ewentualnego linka .

P.S Kolega właśnie mi podesłał można spróbować

http://hostuje.net/file.php?id=72e6a6ee8a0207ea8eaef3400e6fef96
part 1

http://hostuje.net/file.php?id=e87e3217e0cb356e720f545fcdbc975c
part 2

http://www.sendspace.pl/file/rdZXknGT/
part 1

http://www.sendspace.pl/file/6Kzs4b1X/
part 2

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2008 18:58:18
[#13] Re: Zmarł ojciec

@ender, post #12

Tak tak, odszedł, informowaliśmy też o tym w naszym serwisie Princessy. Tego roku na MFK w Łodzi, Kajko i Kokosz obchodzili 50. urodziny a sam autor nie mógł przyjechać, była przeprowadzona z nim video-rozmowa (a tak naprawdę to nie wiem czy doszło do jej przeprowadzenia bo akurat musiałem to przegapić a potem zastanawiałem się, dlaczego nie było mnie na tej rozmowie wśród uczestników!!). Można powiedzieć, że był on jednym z "Trójcy Polskiego Komiksu" obok Baranowskiego i właśnie Papcio Chmiela.

Niestety nikt żyć wiecznie nie będzie, swoje zrobił i bardzo cenię to, co zrobił dla komiksu, Asterixa przebija sto razy, tak jak właśnie pisali przedmówcy z tymi wstawkami "bijatycznymi". U nas kultura humoru oparta jest na bardziej wymagających słuchaczach czy czytelnikach, choć i tak się popsuło w Polsce.

Jak sam Christa powiedział - a spisane jest to w "Zeznaniach spisanych" -> wozi zawsze w samochodzie parę własnych albumów, bo lubi szybko jeździć, a jak go drogówka złapie, to się da chłopaków zawsze tym przekupić. Niedawno moja dziewczyna kupiła dwa komiksy Kajko i Kokosza dla dwóch szkrabów - jest ich ciocią w końcu, a mieszkają obecnie w USA. Chcieliśmy krzewić polską dobrą tradycję komiksu, a tu się okazało, że nie umieją czytać po Polsku. Na szczęście w komiksie obrazki się czyta, a tekst ogląda.

Christa odszedł, mam nadzieję, że w Polsce będzie wielu jego następców stawiających na dobre pomysły, uczmy się od najlepszych.

bye now

[#14] Re: Zmarł ojciec

@ender, post #12

Hasło: wielkiekino

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem